Într-un discurs susținut la o reuniune a oamenilor de afaceri europeni, el a caracterizat perioada prin care trece acum Uniunea Europeană drept ‘dificilă’, chiar ‘dramatică’.
‘Trebuie să păstrăm ordinea internă în Europa. Nu este nevoie să explic nimănui ce consecințe dramatice, inclusiv economice, ar avea o ieșire a Marii Britanii’ din UE în urma referendumului de pe 23 iunie. În anul 2020, PIB-ul Marii Britanii ar fi cu 3% mai mic față de cel pe care l-ar înregistra dacă rămâne în UE, iar în anul 2030 scăderea ar fi de 5% — este un exemplu dat de Tusk. Și mai ‘rele’ ar fi efectele unei eventuale desființări a spațiului Schengen, a adăugat el, amintind de evaluarea Comisiei Europene, care a estimat într-un asemenea scenariu pierderi anuale cuprinse între 5 și 18 miliarde de euro.
‘Acestea ar putea fi costurile economice ale erorilor și omisiunilor noastre politice’, a punctat președintele Consiliului European, subliniind apoi cum criza provocată de valul de migranți a demonstrat cât de greu este să se ajungă la un răspuns european comun, informează Agerpres.
Dar ‘cea mai mare amenințare pentru Europa este să se îndoiască de ea însăși și lipsa de energie a curentului proeuropean în fața energiei excesive a radicalilor și extremiștilor’, iar ‘pentru economia europeană nu există o amenințare mai rea ca perspectiva unui triumf al forțelor antiliberale și eurosceptice, indiferent că sunt de dreapta sau de stânga’, a continuat Tusk.
Citeşte şi Donald Tusk avertizează: Uniunea Europeană VA REACŢIONA dacă se încalcă armistiţiul de la Minsk
Pentru a evita un asemenea scenariu, ‘condiția este să ne îndepărtăm de visele utopice și să ne concentrăm pe activitățile practice, cum ar fi consolidarea frontierelor externe ale UE sau desăvârșirea consistentă a Uniunii Bancare’, consideră președintele Consiliului European.
Așadar, ‘forțarea viziunilor euro-entuziaste lirice și de fapt naive ale integrării totale — chiar dacă cei care le propun sunt bine intenționați — nu este răspunsul potrivit pentru problemele noastre‘, întrucât ‘pur și simplu nu este posibil și pentru că, în mod paradoxal, promovarea lor nu va face decât să consolideze sentimentele eurosceptice, nu doar în Marea Britanie’, a avertizat în final Donald Tusk.
‘Schimbările politice radicale și violente ne vor conduce către entropie și haos, nu către o mai bună ordine’, iar ‘Europa în situația ei actuală are nevoie de mai multă răbdare’, a conchis el.