Donald Tusk, care conduce instanța ce îi reunește pe liderii celor 28 de țări ale Uniunii Europene, a fost reales joi după-amiază cu sprijinul a 27 dintre aceștia, până la sfârșitul lui noiembrie 2019, în pofida opoziției țării sale natale. „Nu voi accepta concluziile summitului, deci summitul nu va fi valid”, a subliniat Beata Szydlo în cursul unei conferințe de presă, denunțând un „precedent periculos”.
Conflictul declanșat de premierul polonez nu pune sub semnul întrebării realegerea lui Donald Tusk, pentru că este vorba despre un act separat, votat cu majoritatea calificată.
În absența unui consens, declarația finală a summitului, pregătită de mai multe săptămâni și referitoare la subiecte ca piața forței de muncă, migrația, apărarea europeană sau creșterea economică, va putea fi publicată integral în numele președinției malteze a UE, potrivit premierului acestei țări, Joseph Muscat.
Polonia, al cărei guvern naționalist și conservator întreține relații tensionate cu Bruxellesul pe tema respectării statului de drept, a creat o situație inedită propunând un candidat alternativ la Donald Tusk, fostul său prim-ministru liberal, care a candidat pentru al doilea mandat.
„Nominalizările trebuie să fie rodul unui consens și să fie acceptabile din punctul de vedere al țării natale. Dacă aceste principii nu sunt respectate, UE va fi și mai divizată”, a avertizat Beata Szydlo. „UE traversează o criză (…) Suntem conștienți că lucrurile nu merg bine în UE, dar anumiți oameni politici au decis să ignore acest lucru”, a deplâns ea.
„Doresc să cooperez cu fiecare stat membru și voi face tot posibilul pentru a proteja guvernul polonez împotriva izolării politice” la Bruxelles, a subliniat la rândul său Donald Tusk, într-o conferință de presă.
„Fiți atenți să nu tăiați punțile. Odată ce au fost tăiate, nu le mai puteți folosi”, a lansat el un avertisment la adresa Varșoviei, citând un „proverb” pe care l-a dedicat „tuturor statelor membre (…), dar astăzi în special guvernului polonez”.
Varșovia îl acuză pe Donald Tusk de lipsă de „imparțialitate”și de „neutralitate” și îi reproșează că s-a amestecat în dezbaterile de politică internă.
Ca reacție la realegerea lui Donald Tusk, ministrul polonez de externe, Witold Waszczykowski, a acuzat Uniunea Europeană că se supune „dictatului Berlinului”.