Referindu-se la acordul încheiat de către cele 28 de state membre ale UE privind reformele cerute de către Londra, Tusk a afirmat că el nu poate fi contestat în fața justiției europene.
”Decizia referitoare la noul acord este în conformitate cu tratatele și nu poate fi casată de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Dar ea va intra în vigoare doar dacă poporul britanic votează pentru menținerea” Regatului Unit în Uniunea Europeană, a explicat Tusk.
Acordul este, ”din punct de vedere legal, constrângător și ireversibil”, a confirmat Tusk, care s-a implicat personal în lungile negocieri dintre premierul britanic, David Cameron, și cei 27 de omologi ai săi.
Ministrul britanic al justiției, Michael Gove, un eurosceptic, declarase cu puțin timp mai înainte că acordul nu este constrângător din punct de vedere legal.
Compromisul la care s-a ajuns după un summit maraton de 30 de ore îi permite lui David Cameron să pledeze pentru menținerea Regatului Unit în cadrul Uniunii Europene în cursul unei campanii electorale care se anunță dificilă pentru el, notează Agerpres. Referendumul va avea loc pe 23 iunie.
Președintele Tusk a reafirmat că acordul nu va pune în cauză nici una dintre valorile fundamentale ale Uniunii Europene. ”Dacă aș fi avut îndoieli, n-aș fi propus niciodată un astfel de acord”, le-a spus Tusk eurodeputaților, cerându-le să facă în așa fel, dacă britanicii vor vota pentru rămânerea în UE, ca respectivul compromis să fie adoptat de către forul legislativ.
”UE va respecta decizia poporului britanic”, a dat asigurări Donald Tusk. ”Dacă votează pentru ieșire (din blocul comunitar), aceasta va schimba Europa pentru totdeauna, și va fi o schimbare în rău. Nu este momentul de a fractura Occidentul”, a estimat președintele Consiliului European.