Donare plasmă. O profesoară a făcut un gest impresionant de ziua ei de naştere: a ales să contribuie la tratamentul pacienţilor infectaţi cu SARS CoV 2 donând plasmă

Donare plasmă. O profesoară de la Universitatea “Dunărea de Jos” din Galaţi, care, pe 20 noiembrie, a împlinit 36 de ani, a decis ca, în loc să fie cea care primeşte cadouri, să fie ea cea care le face. Aşa că a decis să doneze plasmă, după ce a reuşit să se vindece de infecţia cu noul coronavirus.
Oana Anghel
20 nov. 2020, 20:04
Donare plasmă. O profesoară a făcut un gest impresionant de ziua ei de naştere: a ales să contribuie la tratamentul pacienţilor infectaţi cu SARS CoV 2 donând plasmă
donare plasmă

Donare plasmă. Luminiţa Iosif este profesor universitar la Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie din Galaţi. În ziua în acre a împlinit 36 de ani, profesoara a mers, încă de la primele ore, la Centrul de Transfuzie Sanguină din oraș, informează Ştirile Pro TV.

Donez de ziua mea de naştere, este cadoul pe care eu mi l-am făcut de ziua mea dar până la urma cadoul acesta este o necesitate pentru cei care din păcate sunt într-o situaţie dificilă în spitalele din România şi statisticile asta şi sper că prin acest gest pe care l-am făcut să fie un model şi pentru celelalte persoane care au avut norocuil să se vindece de covid”, spune Luminiţa Iosif.

Citeste si Marcel Vela anunţă înfiinţarea unei „bănci de plasmă”. „Poate reprezenta unica şansă la viaţă pentru pacienţii grav bolnavi”

La Centrul de Transfuzii Galaţi, 140 de persoane au donat plasmă de la debutul epidemie de COVID-19 pe teritoriul țării noastre.

Donare plasmă. Cum ajută plasma în tratarea infecţiei cu SARS CoV 2

Medicul Virgil Musta a explicat, la Europa Liberă, cum funcționează terapia cu plasmă la pacienţii infectaţi cu virusul SARS CoV 2

O persoană care face boala Covid-19 dezvoltă anticorpi la coronavirus. Aceștia sunt stocați în plasmă. Din sângele persoanei respective se poate extrage plasmă cu acești anticorpi. Plasma este acea parte lichidă a sângelui care transportă prin organism proteine, nutrienți, enzime sau pur și simplu apă, prin corp. Separată de sânge, ea are o culoare gălbuie. Ulterior, plasma cu anticorpi este folosită prin transfuzie la alți pacienți bolnavi de Covid-19, care beneficiază astfel de anticorpii produși deja de organismele altor pacienți„, explică medicul timişorean.

Citeste si Judeţul cu cei mai mulţi donatori de plasmă din România. Câte persoane au donat

Totuşi, nu toți bolnavii de Covid-19 pot produce plasmă utilizabilă: „Cantitatea de anticorpi a unei persoane trebuie să fie suficient de mare, pentru că altfel se poate ca persoana să fi trecut prin boală, dar să fi avut puțini anticorpi și atunci nu se recoltează plasmă”.

Despre eficienţa terapiei cu plasmă, medicul Musta spune că „studiile clinice arată că este un tratament care este bun dacă este dat în timp util, nu în formele foarte avansate ale bolii. Se pare că evoluția pacienților în urma terapiei cu plasmă este favorabilă, ieșind din starea critică. Un factor de evoluție severă a bolii este numărul mare de viruși care întrețin inflamația. Prin acest mecanism, se neutralizează virușii și se pot ține sub control procesele patogenice date de inflamație”.

DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Gigantul industrial care va veni în România în acest an. Va avea sediul aproape de autostradă și o deschidere rapidă către țări importante din Europa
Capital.ro
Călin Georgescu e demolat. Verdictul la care nu se gândea niciodată: Praf ne-am făcut
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Adevarul
Misterul bombelor atomice pierdute prin oceane. O singură astfel de armă are un randament de 3.8 megatone
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Greșelile care îți distrug cartofii prăjiți. Cum, câți și când trebuie să pui în tigaie
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultimul mesaj al Mihaelei, înainte să se stingă alături de tatăl ei după ce au plonjat cu mașina în râul Olt: „Ai fi nemuritoare...”
Cancan.ro
Digi RCS-RDS, anunțul începutului de februarie. Oferă acest smartphone de ultimă generație tuturor abonaților din România
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu nu va fi lăsat să candideze! Decizia CCR pe care o așteaptă toată România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Breaking news despre banii românilor!
substantial.ro
Un nou schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina: 150 de militari eliberați de fiecare parte
MediaFlux
SUSPENDAREA lui IOHANNIS, votată în Parlament! Informația momentului
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol