Donaţiile şi sponsorizările, acceptate în MAI doar cu avizul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă

Donaţiile, "darurile manuale", comodatele şi sponsorizările se vor accepta sau respinge doar în scris, pe baza unui raport care trebuie să aibă avizul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă, potrivit unui proiect de ordin al ministrului Afacerilor Interne aflat în consultare publică.
Iulian Tudor
28 dec. 2015, 18:16
Donaţiile şi sponsorizările, acceptate în MAI doar cu avizul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă

Ordinul publicat pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne şi supus dezbaterii publice timp de 30 de zile reglementează acceptarea donaţiilor, darurilor manuale, comodatelor şi sponsorizărilor în cadrul ministerului. Potrivit acestuia, indiferent de obiect şi valoare, donaţia, darul manual, comodatul sau sponsorizarea se fac doar prin înscris şi se acceptă sau se resping, în scris, de ordonatorul de credite al unităţii beneficiare sau de ordonatorul de credite competent, potrivit reglementărilor aplicabile în MAI, să realizeze achiziţia bunurilor care fac obiectul ofertei.

Astfel, unitatea beneficiară va fi obligată să întocmească un raport privind oferta care trebuie să conţină în mod obligatoriu avizul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă al MAI.

Unităţile beneficiare nu pot accepta donaţii, daruri manuale, comodate sau sponsorizări în situaţia în care acceptarea ofertei ar afecta independenţa şi imparţialitatea în luarea deciziilor, îndeplinirea la timp şi cu obiectivitate a îndatoririlor de serviciu sau ar conduce la crearea unor avantaje personale. Oferta este considerată inacceptabilă şi dacă este făcută cu scopul evident de a obţine un avantaj economic pentru ofertant. De asemenea, unităţile beneficiare nu pot accepta donaţia indirectă, deghizată şi nici fonduri băneşti sau bunuri oferite cu titlu de împrumut de consumaţie.

Ca modalitate de asigurare a transparenţei este prevăzută publicarea, în extras, a unei fotocopii a raportului de acceptare pe pagina de internet a ordonatorului de credite acceptant sau, dacă nu există, a structurii ierarhic superioare, cu anonimizarea datelor cu caracter personal, a acelor informaţii care ar putea ”leza, direct sau indirect, activitatea sponsorizată, bunele moravuri sau ordinea şi liniştea publică” (conform art.5 alin.2 din Legea nr.32/1994), precum şi a informaţiilor ce ţin strict procedurile interne de lucru ale entităţilor de la nivelul ordonatorului.

Situaţia sponsorizărilor din cadrul MAI a intrat în atenţia opiniei publice şi a Guvernului ca urmare a tragediei din Clubul Colectiv, în urma căreia şi-au pierdut viaţa 63 de persoane.

În 21 noiembrie, premierul Dacian Cioloş spunea că sponsorizările de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă sunt „derapaje” care este posibil să existe şi în alte instituţii publice, el menţionând că a avut discuţii cu miniştrii legat de transparenţă şi integritate şi le-a cerut să ia măsurile pe care le consideră de cuviinţă.

În urma tragediei din Colectiv, au fost arestaţi atât cet trei patroni ai clubului, cât şi căpitanii George Matei şi Antonina Radu de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov, care au făcut controale la Colectiv, aceştia fiind trimişi în judecată pentru abuz în serviciu. Potrivit motivării instanţei în cazul celor doi ofiţeri de la ISU, instituţia a beneficiat de sponsorizări de la firmele pe care le controla, iar practica ar fi fost cunoscută de şefi.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Acesta este cel mai puternic animal din lume. Poate ridica mașini și doborî copaci
Capital.ro
Permisul de conducere obligatoriu pentru a conduce un triciclu. E lege în România
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Șoșoacă o bate pe Simona Halep. A făcut înconjurul lumii
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
ȘOCANT! Criminalul din Vaslui, care și-a băgat victima în valiză, a mai comis o crima. Audierile au scos la iveală detalii macabre
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Doliu în lumea filmului! Bob Newhart, actorul din „Elf” și „The Big Bang Theory” s-a stins din viață la 94 de ani
Capital.ro
Simona Halep a fost EXCLUSĂ. Ion Țiriac a taxat-o: Uite că nu-l primește
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Joe Biden se simte bine după infectarea cu Covid-19, conform medicului de la Casa Albă
MediaFlux
Se dau 250 de lei de STAT! Vezi dacă te ÎNCADREZI
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'