‘Începând cu 27 mai se instituie restricţii de circulaţie până la normalizarea situaţiei. Ieşirea în stradă dacă nu este absolut necesară este periculoasă. Fiecare trebuie să aibă asupra sa un document de indentitate’, se afirmă într-un apel radiofonic al separatiştilor către populaţie, care a fost difuzat periodic, în ajun, de postul local de radio, în care se mai spune că, în respectivul intervalul de timp, transportul în comun nu va funcţiona.
Situaţia s-a degradat puternic la începutul acestei săptămâni la Doneţk, chiar a doua zi după alegerile prezidenţiale anticipate, câştigate de miliardarul Petro Poroşenko din primul tur de scrutin. Luni, lupte grele s-au dat între trupele guvernamentale şi insurgenţi pentru controlul aeroportului internaţional din Doneţk, cu implicarea aviaţiei de atac – elicoptere Mig-29 şi avioane Suhoi-25 – şi desantarea de paraşutişti în zona aeroportului.
Confruntările au continuat şi marţi pentru controlul asupra acestui obiectiv de importanţă strategică privind accesul în estul Ucrainei. Pe fundalul violenţelor, primarul Doneţkului, Oleksandr Lukiancenko, a anunţat că violenţele s-au soldat cu 40 de victime, între care doi civili, iar peste 43 de răniţi primeau îngrijiri la spital. În acelaşi timp, după cum a anunţat el, aproximativ 200 de mineri au organizat o grevă de protest marţi la Doneţk, cerând sistarea operaţiunii militare.
Miliţiile proruse care au suferit pierderi semnificative în ultimele 48 de ore la Doneţk (peste 100 de combatanţi ucişi doar luni) au anunţat că au primit întăriri importante din Slaviansk şi Lugansk, alte două fiefuri separatiste din estul Ucrainei.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, s-a declarat ‘îngrijorat de violenţele observate în estul Ucrainei’, în răspuns la o întrebare cu privire la preluarea de către armata ucraineană a controlului asupra aeroportului din Doneţk, potrivit AFP.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că intensificarea operaţiunii forţelor de securitate ucrainene în Sud-Est nu creează condiţii favorabile pentru o primire ‘ospitalieră’ a lui Poroşenko în Donbas. Acesta afirmase că prima vizită pe care o va întreprinde în calitate de şef al statului va fi în zona minieră Donbas, scena unor lupte din ce în ce mai dure între insurgenţi şi trupele guvernamentale.
‘Dacă miza este ca, până la inaugurarea aşteptată a lui Petro Poroşenko, armata, folosind arme grele, Garda Naţională ,,Sectorul de Dreapta,, (extrema-dreaptă) şi alţii asemenea să înăbuşe rezistenţa în Sud-Est, pentru ca el să poată intra ca învingător în Donbas, cred că tot ceea ce se întâmplă astăzi nu creează condiţii favorabile pentru o primire ospitalieră a lui Poroşenko în Doneţk’, a declarat Lavrov, într-o conferinţă de presă, marţi.