Doodle special de 8 Martie. De ani de zile, Google marchează anumite zile speciale publicând pe paginile nonitorului său de căutare câte un google doodle.
Doodle-ul de astăzi celebrează femeile din întreaga lume care au depășit obstacolele din timpul lor pentru a putea lăsa omenii o moştenire nepreţuită.
Google dedicase un doodle special – lupta pentru drepturile femeilor. Doodle-ul prezenta o animaţie care celebrează istoria zilei de 8 martie, precum şi semnificaţia acestei zile pentru întregi generaţii de femei. Animaţia avea 35 de personaje şi trei fundaluri, fiecare reprezentând o eră diferită a luptei pentru drepturile femeilor.
Fundalul alb-negru central descrie femeile din jurul lumii în timpul mişcărilor pentru drepturile muncitoreşti, de la începutul anilor 1800 şi până la mijlocul anilor 1930. Al doilea strat se concentrează pe lupta pentru egalitatea de gen şi schimbările bruşte ale situaţiei sociale şi politice, începând cu anii 1950 şi până în anii 1980.
Ultimul strat reprezintă perioada din 1990 şi până în prezent, aratând progresul făcut de mişcările pentru drepturile femeilor. De asemenea, Google îi omagiază pe cei care s-au impus şi au respins fostele roluri de gen, în timp ce femeile au continuat să redefinească rolul lor în societate.
„În timp ce femeile de azi stau pe umerii generaţiilor anterioare care s-au luptat şi s-au sacrificat, ele au responsabilitatea de a le duce mai departe moştenirea”, a transmis Google printr-o postare pe blog.
De 8 martie 2019, Ziua Internațională a Femeii este marcată printr-un Google Doodle slideshow cu treisprezece citate inspiraționale, aparținând unor femei aritiști din întreaga lume. Google arată că nu a fost deloc ușor să facă această selecție, însă s-a bazat pe ideea că ”femeile dau forță femeilor.
pe 8 martie 2018, această zi a fost la origini un moment de marcare a emanicipării femeii, a luptei pentru drepturi egale în raport cu bărbaţii.
În vremea Greciei Antice, în fiecare primăvară era serbată Rhea, zeiţa pământului, soţia lui Cronos, zeul timpului şi mama tuturor zeilor şi zeiţelor din Olimp.
Cu timpul, odată cu răspândirea religiei creştine pe mapamond, se consideră că „Mama Biserica” a substituit cealaltă sărbătoare „Mama Zeiţa”, iar mulţi istorici afirmă că ceremoniile care erau ţinute în cinstea zeiţei Cybele au fost adoptate de biserică pentru a o venera pe Maria, mama lui Iisus Hristos, care reprezenta puterea spirituală care ne-a dat viaţă şi ne protejează de tot ceea ce este rău. În timp, sărbătoarea a luat denumirea de Ziua Mamei.
Citeşte şi: MESAJE de 8 MARTIE 2021. Cele mai inspirate mesaje pentru mame şi iubite care pot fi transmise prin SMS