Dorel Săndesc susține că România are în total 4.100 de paturi pentru Terapie Intensivă, dintre care 3,600 propriu-zise. La începutul pandemiei de coronavirus în spitale existau 1.3o0 de paturi ATI cu ventilatoare, iar acum numărul a ajuns la peste 2.000.
”Noi am făcut o analiză a situației de la început, am făcut această statistică și cu ea am arătat ceea ce este nevoie să se facă pentru a reuși să facem față cât mai bine. 4.100 de paturi sunt în toate spitalele din România, dintre acestea am identificat ca paturi propriu-zise vreo 3.600. Alte 400 de paturi post Terapie Intensivă și 700 Terapie Intensivă intermediară” , a explicat medicul Dorel Săndesc.
Dorel Săndesc a precizat că până în luna aprilie a anului 2021 va exista o creștere semnificativă a paturilor ATI din spitale.
”Noi am pornit cu cele 3.600 de paturi, dar doar 1.300 aveau ventilatoare. Până în aprilie anul viitor vom avea o creștere cu până la 3.000, este un salt major. România a reușit cât de cât să facă față” , a explicat medicul.
Citește și: Klaus Iohannis: E nevoie de o concentrare maximă pe gestionarea pandemiei. Nu a trecutValeriu Gheorghiţă
Valeriu Gheorghiţă, responsabilul pentru campania naţională de vaccinare, va explica cum se va desfăşura campania naţională de vaccinare. Medicul sustine că abia în a treia etapă, vaccinul va fi disponibil pentru restul populației, iar în primă fază vor fi vaccinați medicii din România.
Cel puțin 12 milioane de români ar trebui să se vaccineze împotriva COVID-19 astfel încât, la nivel național, să se creeze o imunizare colectivă suficientă pentru stoparea epidemiei. În etapa a doua, ar putea fi testate toate persoanele din grupele de risc la orice boală contagioasă: bătrâni, copii mici. Abia în a treia etapă, vaccinul va fi disponibil pentru restul populației.