Dorel Vişan: „Moartea e o trecere, aşa ne-a făcut Dumnezeu, ne-a blestemat”

Dorel Vișan, la podcastul ALTCEVA: „Dumnezeu este ca mediul. Peștele care trăiește în apă, când îl scoți din apă, apa tot apă rămâne. El nu mai e nimic”.
Filip Stan
19 apr. 2023, 21:48
Dorel Vişan:

Maestrul Dorel Vişan a fost invitat la podcast-ul „Altceva cu Adrian Artene” – Ediție Specială de Paște, unde nu a ezitat să dezbată inclusiv subiectul sensibil al morții.  Dorel Vişan a vorbit despre sărbători, Dumnezeu, rugaciuni, teatru, viaţă. „Ele au devenit sărbători uzuale și un prilej de ghiftuială. Adrian Păunescu le spunea „sărbători triviale”, adică vom primi o Înviere din import, de la cei care mai întâi ne și omoară. Sărbătorile astea nu mai sunt cosmice. Paștele era o sărbătoarea a Învierii. Copiii aveau haine noi. Era o taină, sărbători tainice. De Crăciun, Moș Crăciun, Moș Gerilă nu venea numai în seara de Crăciun și atât, părinții le spune la copil că vine Moșul, au fost cuminți.

Deschideam unde făceam pomul, când erau copiii mici, noi deschideam geamul și plecam în altă cameră. Atât erau de emoționați, odată zicea nevastă-mea: „Bă, stai, că am auzit ceva, a venit moșul”.

Ce era sub pom, jucăriile, moșul. Atunci unui copil avea o stare sufletească. Peste ani, el știa că moșul nu vine, dar făcea și el același lucru la copii.

Dorel Vișan: „Școala să fie severă”

Școala trebuie să fie severă. Părinții nu știu. Ca să-l pregătească pentru viață. Mă întreba cineva – cum am mai putea să întoarcem fetele și doamnele la viața de altădată? Dacă ar urma pensioanele, dar ele se fac femei de afaceri, dar asta nu …

Asta era Paștele, o înnoire, vopsitul ouălor, ciocnitul ouălor, Paștele care se lua de la biserică.

Dorel Vișan: „Nu mai există pace, nu va mai fi”

Nu trebuie să ne fie teamă de moarte, deși ne va fi tot timpul, pentru că nu știm ce e moartea. Moartea e o trecere, așa ne-a făcut Dumnezeu, ne-a blestemat, ca să intre moartea în noi. După apocalipsa lui Ioan, la al doilea sigiliu, când vine călărețul și calul roșu, ăla ia pacea lumii. Nu mai există pace, nu va mai fi.

Este un drum al acestei civilizații pe sfârșite. Trebuie să dispară. Va fi tot mai complicat. Cum e cu aceste cutremure, care îi fac pe bieții oameni să se mute în cotețul găinilor și magazia de lemne. Nu interesează pe nimeni.

Nimeni nu se întreabă… Când erau cutremurele alea mari, erau 4 replici, 10 replici, oare de ce acum sunt 800 de replici, nu cumva acolo a umblat cine nu trebuie, zic și eu așa.

Dorel Vişan, despre post: „Nu este numai reținerea de la carne roșie”

Ca să fie predică, vreau să îți mai spun un lucru: noi nu mai prea ținem posturile, în centrul orașelor, acum, sunt primele gheretele cu cârnați. Se tăia un singur purcel, la țară, pe vremuri. Prin februarie, carnea de porc era gata, ea se mânca numai în iarnă. Pe urmă nu se mai mânca, pentru că era postul Paștelui, iar după Paști se mâncau numai pui și toamna se mânca oaie. Postul nu este numai reținerea de carne cu sânge, carne roșie. Toată viața noastră e o crimă inutilă, tot ce mâncăm, omorâm. Dacă omorâm mieii, dacă am trăi veșnic… Asta e o formă de post, dar în filosofia religiei există 3 feluri de post: în afară de acest post la carne, mai este postul spiritual, se referă la înfrânarea omului în iubirea de sine.

Se referă mai ales la cei cu funcții mari. Ăștia în perioada postului, măcar acum, trebuie să se înfrâneze, să treacă la credința de slujire, ei n-au venit acolo să fie slujiți, ci ca să slujească.

Mai este în al treilea tronson postul intelectual, se referă la mărginirea căutării, la savanți, descoperitori, inovatori, care trebuie să controleze întotdeauna rostul practic al invenției și al descoperirii.

Să-l treacă printr-un fel de filtru al moralului, al vieții spirituale, chiar dacă faci o descoperire. De exemplu, dronele pot deveni bombe periculoase.

Postul, rugăciunea și smerenia, trebuie să meargă împreună. Mai spun așa prietenii: „Te-ai dat cu popii”. Nu, eu m-am luminat, m-am trezit ca român că nu suntem pe cale românească. Iisus a spus „eu sunt Calea”. El s-a făcut cale și viață. Astea ar fi bine să se facă, dar vezi ce grea este schimbarea, câte lucruri ar trebui să schimbăm. Omul este o ființă socială, din păcate, el nu poate trăi fără societate. Nici călugării , religia îi acceptă dar filosofia religiei nu, omul e o ființă socială, el trebuie să fie apreciat de Dumnezeu ca membru al societății, nu ca pustnic în grotă, care mănâncă urzici.

Problema religiei creștine, a neputinței, cum spunea Friedrich Nietzsche, dacă cineva te-a lovit, întoarce și obrazul celălalt…Nietzsche spune nu, trebuie să ai puterea să reacționezi, dar părinții zic tocmai aici e puterea, în a răbda, ca să-l faci pe celălalt să înțeleagă, dar el îți dă și pe celălalt obraz…”, a spus Dorel Vișan, în cadrul podcastului „ALTCEVA”.

Despre adevărata credință și Împărăția lui Dumnezeu, despre vindecarea prin credință, despre cum ne rugăm și unde Îl găsim pe Dumnezeu, sunt doar câteva dintre temele abordate în cadrul podcastului. Întrebat dacă omul ar trebui să Îl poarte pe Dumnezeul în inimă sau în minte, actorul a dat un răspuns menit să ne pună pe gânduri.

Peste tot. Dumnezeu este ca și mediul. De exemplu, peștele care trăiește în apă, în momentul în care îl scoți din apă, apa tot apă rămâne, dar el nu mai e nimic. Așa e și cu omul. Când îl scoți din relația cu Divinitatea, el nu mai e nimic. Divinitatea rămâne tot Divinitate.

Omenirea nici până astăzi nu a înțeles cuvintele lui Iisus: «voi trebuie să vă nașteți din nou». Aici, venirea lui Iisus este lucrul fundamental pentru credință și pentru relația cu Dumnezeu. Indiferent de istoria lui Iisus, care este destul de discutabilă, pentru că Evanghelia a ascuns o parte din viața lui Iisus, deci de la 12 până la 30 de ani, niciunul dintre evangheliști nu spune nimic despre Iisus și noi nu avem documente despre Iisus, dar budhiștii au, iar ei le scot la iveală. Pentru că Iisus a fost pregătit în aceeași școală și învățătură a lui Osiris, care a ridicat Egiptul, în care a fost și Buddha. Deși sunt religii diferite, calea e aceeași. Dar ambii au spus cam același lucru”, spune Dorel Vișan.

Actorul Dorel Vișan, sfaturi pentru o viață sănătoasă: „Ca să facem o schimbare trebuie să scoatem toate alimentele care sunt distructive”

Urmăriți mai jos podcastul integral:

Cum putem recâștiga armonia Universului? Dorel Vișan: „Doar printr-o catastrofă”

Actorul Dorel Vișan afirmă că „armonia Universului a fost distrusă”, iar singura cale de o recâștiga este doar printr-o catastrofă. „Va veni și nu e departe”, este profeția marelui artist, făcută la podcastul lui Adrian Artene.

„Cum putem recâștiga armonia Universului?”, a fost întrebat actorul Dorel Vișan, în cadrul discuției cu Adrian Artene. „Nu cred că mai putem să o recâștigăm pentru că ne-am distrus cuibul. Eu spun mereu, mai ales acum, în ultima vreme, vizavi de starea noastră ca țară, că lucrul care se perimează are un punct critic. În momentul când perimarea, distrugerea depășește punctul critic nu mai este cale de întoarcere. Este ireversibil. La această oră, omenirea nu știu dacă se mai poate întoarce. Poate doar printr-o catastrofă foarte mare care va veni și nu e departe. Sunt semne deja. Sau printr-un alt trimis al lui Dumnezeu, care ar fi tot Iisus. El nu va mai veni niciodată ca persoană fizică, ci ca spiritualizare. El va veni, la un moment dat, și nici asta nu e departe”, a spus Dorel Vișan.

Dorel Vișan, profeție legată de venirea lui Iisus Hristos: „Se va întâmpla în mai puțin de 100 de ani”

„Se va întâmpla în mai puțin de 100 de ani (venirea lui Iisus – n.red.). Poate o prindem și noi. Atunci omul se va spiritualiza.

Nu suntem pregătiți. Nu am fost pregătiți nici pentru prima spiritualizare. Când a venit Iisus, l-au luat frații noștri evreii și au făcut o serbare. Steaua aceea care l-a condus (…). Steaua aceea e discutabilă, pentru că seamănă foarte mult cu o navă cosmică. De asta și în Evanghelie se vorbește mereu de străini. Omenirea, din observațiile mele, nu are șansă de întoarcere pentru că a depășit punctul critic. Noi, ca țară, suntem în punctul critic. Eminescu a prevăzut treaba asta. El vorbește despre somnolența poporului român”, a explicat artistul, la podcastul lui Adrian Artene.

Dorel Vișan și-a amintit, în timpul dialogului cu realizatorul podcastului ALTCEVA, Adrian Artene, una dintre expresiile marelui filosof și învățat grec Platon. „Omul care nu-l cunoaște pe Dumnezeu este ciuma societății”.

(…) Pentru că îmi spui de greci, Platon, de exemplu, a spus «Omul care nu-l cunoaște pe Dumnezeu este ciuma societății». Extraordinar! E deosebire între lege și credință. Legea numai te oprește, te limitează, dar nu te schimbă. Spune și Apostolul Pavel, la Romani… Dacă eu vreau să fac un lucru rușinos și legea mă oprește, eu voi căuta un sistem de a șmecheri legea, ori pe dedesupt, ori pe deasupra. Dar, dacă eu vreau să fac un lucru rușinos și îl cunosc pe Dumnezeu, zic «Mă, nu pot să fac, mă vede Dumnezeu, mă bate Dumnezeu!»” – Dorel Vișan

Mai departe, marele actor a explicat ce legătură puternică există între om, credință și Divinitate.

Am citit într-o carte că acum 60 de milioane de ani s-a făcut o cezariană. Este un tip în Spania, doctorul Cabrera, care are o expoziție de pietre. Eu cred că am fost la expoziția asta, dar n-am luat în considerație… Dar, ce am văzut acolo, extraordinar!

Se făceau grefe pe inimă acum mii de ani. Deci, ele erau făcute pe piatră, tăiate în piatră subțire, ca și cum ar fi cu creionul făcute. Arăta doctorul cu bisturiul…
>Drama actorului Dorel Vișan. Lupta cu singurătatea este tot mai grea: „Nu mai am nici cui da un telefon”
Și era o treabă formidabilă cu asta, cu organul nu e compatibil. La noi am introdus asta prin 1970, mi se pare. Pentru ca respectivul corp să primească inima care i se dă, nu foloseau medicamente sau altceva, ci sânge de la femei însărcinate în luna a patra. Pentru că, până în luna a patra, femeia respinge sarcina, unele chiar nu pot să țină sarcina. După luna a patra, corpul se reglează și acceptă. Ei, în momentul când acceptă sarcina, sângele ăla, dacă îl transfuzi la o persoană operată de inimă, care i se înlocuiește inima, acceptă inima! Deci, vedeți, acum zeci de mii de ani!

Probabil că asta e voința Creatorului, să se șteargă anumite civilizații și să o luăm de la capăt. De altfel, sufletul nostru are un caracter retroactiv. Deci, din când în când, trebuie să ne întoarcem înapoi la matcă. Aici e greșeala noastră, dar o să vorbim despre asta… Deci, trebuie să se reseteze. Și Blaga vorbește foarte frumos despre o treabă ca asta, la sursă, la izvor, la obârșie, cum zice el.

Vezi ce bine sunt reglate lucrurile?! Atâta timp cât cunoașterea omenirii a mers într-un fel mână în mână cu credința, atâta timp invențiile și inovațiile erau trecute printr-un filtru moral. Și, atuncea, cei care treceau întrebau «Cui folosește aceasta? Folosește lui Dumnezeu sau folosește omului?»”.

Dorel Vișan, la podcast-ul „ALTCEVA”: „”Tatăl Nostru” este rugăciunea care ar fi valabilă pentru toată lumea”

Dorel Vișan părăsit de apropiați

Dorel Vișan părăsit de apropiați

„Am cunoscut în Japonia un mare savant, care a lucrat în echipa aceea americană care a descoperit informațiile din ADN și care spunea că oamenii de știință ar trebui să se liniștească, să termine cu clonările, să nu umble acolo, că e atât de perfect organizată, încât orice lucru pe care îl miști poate să producă o catastrofă.

Instinctul îi spunea omului ce să facă. Iar datina îi spunea cum să facă. Era o importanță. Se crede că relația noastră cu noi este extraordinară, adică copilul cunoaște vocea mamei încă din burta mamei.

Am citit o chestie de un savant, doctorul Lorenzo, care a luat niște ouă de rață și le-a pus la incubator. Și vorbea tot timpul cu ele și când au ieșit rățuștele din ouă, nu s-au mai despărțit de el. L-au considerat tată. Vezi ce relație? Acolo trebuie să-l căutăm și pe Dumnezeu. Să ne rugăm scurt. Iisus a spus. Tatăl Nostru este rugăciunea care ar fi valabilă pentru toată lumea.
Marele actor Dorel Vişan a părăsit scena. Regretele amare care i-au grăbit sfârşitul carierei
În India este un sistem, când te duci la un templu, este un clopot în hol și fiecare credincios bate o dată la clopot, să audă Dumnezeu că am venit. E suficient să-i spui că ești aici. Einstein spunea de 200 de ori pe zi „îți mulțumesc”. Spune Tesla că toate lucrurile au același izvor, al dumnezeirii și Einstein știa treaba asta…

Când plec de acasă spun „Doamne, ajută-mă să ajung sănătos și să găsesc totul cum l-am lăsat”. Avem două plante și lăsam bagajul în hol, mă duceam direct la ele. Unde e necazul? Noi, oamenii, suntem natură, noi nu conținem natură, avem aceeași celulă cu stejarul, cu lupul, cu urzica, numai cu mici modificări. Din cauza asta dacă mâncăm carne de vacă nu ne facem vacă. Este un cod, d-aia virusul nu poate intra de la liliac în om, doar dacă primește o transformare, ca să intre în celula umană. Omul face treaba asta.

Dar, la ora actuală, noi când spunem că ne ducem în pădure…Nu, domnule, mă duc în mine. Eu sunt apă, când mă duc în râu. Elementele acelea care asiaticii le au sunt foarte valabile (aer, apă, foc). Medicina noastră, care a făcut cam de 70 de ani, niște schimbări enorme, dar în special în chirurgie, în cercetare, dar în medicină, medicină n-a făcut nicio schimbare. Pentru că tot medicii aceia empirici, care învață după învățătura lor, de la medicii vechi… Așa se face un medic.

Faci online chirurgie? Nu se poate. Să ne creem identitatea online… Vezi…

Omul stă în fața naturii ca un străin. Și în fața fratelui tău. Sensul omului este sensul vieții, sensul vieții este credința în tot.”, a spus Dorel Vișan, la podcastul lui Adrian Artene.

Dorel Vișan s-a născut la data de 25 iunie 1937 în satul Tăușeni, județul Cluj. A absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București, în 1965, iar după absolvirea facultății a fost angajat ca actor la Teatrul Național din Cluj.

A interpretat peste 40 de roluri în teatru, în cea mai variată gamă, de la Molière la Shakespeare, de la Marivaux la Büchner, iar în film a avut peste 50 de roluri în producții românești și internaționale.

De-a lungul carierei sale a fost laureat cu numeroase premii, iar în 2002 a fost decorat cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler.

În anul 1995 a avut loc debutul său literar cu poezii, în revista Steaua. A publicat până în prezent 4 volume de versuri.

Dorel Vișan s-a căsătorit la data de 30 decembrie 1964 cu Maria Vișan. Au fost căsătoriți timp de 29 ani, până la decesul acesteia la 14 iulie 1993. Împreună au trei copii.

Spynews
Horoscop miercuri, 24 iulie 2024: Peștii vor avea parte de o surpriză plăcută
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Se schimbă vremea în România: un ciclon cu temperaturi scăzute și furtuni puternice ajunge în țara noastră
Capital.ro
Amendă dacă nu ai acest aparat în mașină. Este obligatoriu pentru șoferi
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Suspectul în cazul crimei din Brăila și-a sunat mama din arest! Ce i-a spus despre acuzațiile procurorilor
Spynews
Mâncare cu viermi pentru bolnavii de leucemie. Ce spun cei de la Spitalul Fundeni din Capitală / Video tulburător
Evz.ro
Acești șoferi nu mai au scăpare. Amenzile curg în ultima vreme
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Primele declarații făcute de presupusul autor al crimei din Brăila: „Am fost acolo”. Ce spune bărbatul despre vizita făcută Marinei, doctorița ucisă în propriul cabinet
Capital.ro
Au intrat banii pe carduri. Statul a efectuat plățile pe 22-23 iulie. Românii să-și verifice contul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Sms Candidat al Partidului Democrat, Kamala Harris Se Apropie de Donald Trump în Sondaje
MediaFlux
BANI ÎN PLUS pentru 3 milioane de pensionari. Care va fi CEA MAI MICA pensie
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!