Dorel Vişan: „S-a întors mașina lumii. Azi, tot ce a fost defect a devenit virtute și invers”

Dorel Vișan este unul dintre cei mai mari actori ai cinematografiei românești. De câțiva ani, actorul s-a retras din viața publică la țară, într-o localitate aproape de Cluj Napoca.
Filip Stan
15 sept. 2023, 20:22
Dorel Vişan:
Dorel Vișan a tras un serios semnal de alarmă despre starea națiunii din această perioadă

Marele actor Dorel Vişan a declarat că în zilele noastre lucrurile s-au întors pe dos: virtuțile au devenit defecte și defectele au devenit virtuți.

Actorul este cunoscut pentru felul său direct de a spune lucrurilor pe nume. A jucat în roluri importante și înainte de 1989, dar și după, când a fost distribuit în filme de referință, cum ar fi ”Senatorul melcilor”, unde l-a jucat pe un senator din noua democrație post comunistă.

De aproape doi ani, Dorel Vișan a renunțat la viața publică. A fost și perioada lungă de pandemie, când actorul a decis să se mute la casa lui de la țară, unde se ocupă de grădina de legume.

„Pot să spun observația mea că s-a întors mașina lumii. Noi nu mai avem practica marilor virtuți. Tot ce a fost odată virtute și merit a devenit astăzi defect. Tot ce a fost defect a devenit virtute și merit. Acum dacă te naști alb poți să fi rasist, dacă ai patru copii cu aceeași femeie și ai trăit cu ea 40 de ani, astăzi ești un tăntălău depășit. Dacă ai fost crescut de familie într-o rigoare și mulțumești părinților, astăzi ești un fel de torționar de copii, împotriva creșterii armonioase a copiilor liberi.

Dorel Vişan, la podcast-ul „ALTCEVA”: „Tatăl Nostru” este rugăciunea care ar fi valabilă pentru toată lumea”

S-au schimbat lucrurile. Dacă eu sunt mândru de identitatea mea românească și de valorile acestui neam, eu devin un fel de xenofob, un naționalist șovin. Aș da și alte exemple dar pe urmă am alte și alte defecte. Această este mașină lumii și noi mergem cu ea înapoi.

În ce privește starea națiunii române, nu s-a schimbat cu nimic de acum 100 de ani de la Eminescu. Eminescu a scris într-un articol exact despre această stare a națiunii de astăzi. A spus așa: istoria vă va condamna. Am asista cum ați devenit milionari peste noapte fără a putea explica. Ați plâns pe umărul alegătorului și după ce v-a ales i-ați vândut și cămașa, ați uitat de el și ați întors obrazul străinului fără să va dați seama că palma primită de voi a fost pe obrazul țării. Această este starea nației de astăzi care a fost și acum 100 și ceva de ani”, a declarat Dorel Vișan.

Drama actorului Dorel Vișan. Lupta cu singurătatea este tot mai grea: „Nu mai am nici cui da un telefon”

Când este întrebat de ce s-a mutat la Mărtinești, lângă Cluj Napoca, locuința lui de la țară, Dorel Vișan spune că nu a mai putut suporta ”răutatea din lume”.

„Noi, de la grăuntele de nisip și până la constelații, ne naștem în răutate, creștem în suferință și murim în putrefacție. Rămâne partea cealaltă, care nu putrezește. De aici este omul veșnic. Sensul este ca tot timpul să fim atașat la Tot. Deși noi avem față de Tot o oarecare respingere, pentru că ne distruge propria pornire. Totul ne bagă în Tot, dar dacă le desfacem suntem numai noi. E vorba de a rămâne în ceea ce ești. Nu rămânem în ceea ce suntem. A intrat în lume o estetică a urâtului. Mă uit la lume cum e îmbrăcată. Ce frumos era prin anii 60, când eram eu student, fetele purtau rochițe. Acum, se îmbracă cu tot felul de hondropoance”, a spus actorul.

Dorel Vișan s-a născut la data de 25 iunie 1937 în satul Tăușeni, județul Cluj. A absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București, în 1965, iar după absolvirea facultății a fost angajat ca actor la Teatrul Național din Cluj.

A interpretat peste 40 de roluri în teatru, în cea mai variată gamă, de la Molière la Shakespeare, de la Marivaux la Büchner, iar în film a avut peste 50 de roluri în producții românești și internaționale.

De-a lungul carierei sale a fost laureat cu numeroase premii, iar în 2002 a fost decorat cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler.

În anul 1995 a avut loc debutul său literar cu poezii, în revista Steaua. A publicat până în prezent 4 volume de versuri.

Dorel Vișan s-a căsătorit la data de 30 decembrie 1964 cu Maria Vișan. Au fost căsătoriți timp de 29 ani, până la decesul acesteia la 14 iulie 1993. Împreună au trei copii.

Spynews
”Mai rămâneam împreună”. Bogdan Cîrlan de la Insula Iubirii, despre relația cu Claudia Florescu
Bzi.ro
Teo Trandafir îl distruge pe Florin Salam! „Regele României a murit!”
Fanatik.ro
Planta care te scapă de țânțari și pe care e bine să o ai în curte sau la geam. Îi ține la distanță, iar mirosul ei e unul aparte
Capital.ro
S-a aflat ce a făcut Elena Udrea.Traian Băsescu i-a dat ordin: Ne-a păcălit pe toţi
Playtech.ro
Anamaria Prodan, cea mai FIERBINTE apariție a verii. Sânii jucăuși NU au vrut să stea cuminţi deloc
DailyBusiness
Vestea cea mare! Guvernul oferă noi zile libere plătite
Adevarul
VIDEO Reacția epică a unui britanic atunci când savurează prima dată bucate românești. „Păcat de ea, Românie, că își bat joc alții de ea”
Spynews
E periculos să consumi ouă cu două gălbenușuri, sau ouă cu micuțe cheaguri de sânge? Ce spun specialiștii
Spynews
Un tată și-a aruncat de la etajul cinci cei doi copii de 2 și 5 ani, după ce s-a certat cu soția lui. Gestul cumplit s-a terminat tragic: ”A fost sfâșietor”
Evz.ro
La limita paranormalului, cu Serghei Mizil. Un câine i-a salvat viața
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet
Cancan.ro
Note LIVE Bacalaureat 2024 | Rezultatele la BAC, publicate pe EDU.RO
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Care este județul cu cea mai mare rată de promovare pentru Bacalaureat 2024: La nivel național aceasta a crescut cu 3,6% comparativ cu anul precedent
Capital.ro
Doliu în lumea medicală din România! A murit un celebru medic român. Zbor lin, zână bună!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Edu.ro Rezultate BAC 2024: La ce oră se afișează notele? Scrie codul tău și află ce medii ai obținut
Ministrul de Finanţe israelian: „O mare greşeală oprirea ofensivei în Gaza acum”
MediaFlux
FLORIN CÎȚU, combinat cu O COLEGĂ de PARTID! Cine e femeia mai tânără cu 20 de ani decât el
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!