Dorel Vișan se revoltă. „Dacă sunt mândru de identitatea mea, devin un fel de xenofob, un naționalist șovin”. Marele artist a fost martorul unei transformări radicala a lumii de-a lungul vieţii sale şi consideră că situaşia de acum este departe de a fi aşa cum trebuie.
„Pot să spun observația mea că s-a întors mașina lumii. Noi nu mai avem practică marilor virtuți. Tot ce a fost odată virtute și merit a devenit astăzi defect. Tot ce a fost defect a devenit virtute și merit. Acum dacă te naști alb poți să fii rasist, dacă ai patru copii cu aceiași femeie și ai trăit cu ea 40 de ani, astăzi ești un tăntălău depășit. Dacă ai fost crescut de familie într-o rigoare și mulțumești părinților, astăzi ești un fel de torționar de copii, împotriva creșterii armonioase a copiilor liberi. S-au schimbat lucrurile. Dacă eu sunt mândru de identitatea mea românească, și de valorile acestui neam, eu devin un fel de xenofob, un naționalist sovin. Aș da și alte exemple, dar pe urmă am alte și alte defecte. Această este mașina lumii și noi mergem cu ea înapoi”, a spus marele artist la o emisiune TV.
„În ce privește starea națiunii române, nu s-a schimbat cu nimic de acum 100 de ani de la Eminescu. Eminescu a scris într-un articol exact despre această stare a națiunii de astăzi. A spus așa: istoria va va condamnă! Am asistat cum ați devenit milionari peste noapte fără a putea explică. Ați plâns pe umărul alegătorului și după ce v-a ales i-ați vândut și cămașă, ați uitat de el și ați întors obrazul străinului fără să va dați seama că palmă primită de voi a fost pe obrazul țării. Această este starea nației de astăzi care a fost și acum 100 și ceva de ani”, a mai declarat Dorel Vișan.
Drama imensă a marelui actor Dorel Vişan. „Este o societate prost organizată”
Dorel Vişan s-a născut la 25 iunie 1937, în satul Tăuşeni, judeţul Cluj. A absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti (1965). La 30 mai 2002, a fost decorat de Preşedinţia României cu Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, „pentru prestigioasa cariera artistică şi talentul deosebit prin care a dat viaţă personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.