Actorul Dorel Vișan, în vârstă de 84 de ani, impresionează la o vârstă înaintată prin vitalitatea sa. În urmă cu opt ani, artistul s-a confruntat cu o boală teribilă, și anume cu hepatita C, afecțiune pe care a învins-o datorită unui stil de viață echilibrat, care include atât o alimentație fără chimicale, dar și o stare de spirit pozitivă.
Pe timp de pandemie, actorul s-a refugiat la țară, unde are o casă bătrânească cu grădină, ceea ce i-a permis lui Dorel Vișan să-și descopere pasiunea pentru agricultură. Artistul și-a cultivat singur legumele și susține că o astfel de alimentație face minuni pentru imunitatea organismului.
„Am o grădină mare și o seră de doar cincisprezece metri pătrați, dar în care îmi cresc absolut toate cele necesare. Am investit în sănătatea mea. Ceapă verde, usturoi, salată, spanac, castraveți, ardei iute și gras, roșii, de toate îmi cultiv acolo și am tot anul. Îmi fac și răsaduri numai din semințe românești, procurate de la țărani. În grădină pun anual cel puțin 50 de tufe de roșii, fasole, castraveți, cartofi, ardei, gogoșari, varză. Numai cine nu vrea, numai puturoșii și leneșii mor de foame, cu pământul nelucrat.”, a declarat actorul Dorel Vișan.
Dorel Vișan și-a dezvăluit și cele trei metode de conservare a roșilor pentru iarnă, astfel încât legumele să-și păstreze toți nutrienții ca atunci când sunt proaspete.
„Pentru roșii, care sunt reginele grădinii, am trei metode de conservare pentru iarnă, pe care vi le destăinui, ca să vedeți cât este de ușor să mănânci sănătos și în anotimpul rece, dacă te organizezi din timp. Roșiile le pun în lada frigorifică, la înghețat, întregi. Iarna le scot, le bag pentru o secundă în apă caldă, apoi le curăț de pieliță. Le las pe o farfurie la dezghețat, le tai în bucăți și adaug ceapă, sau usturoi și ulei. Rezultă o salată aproape ca aceea de vară.
A doua metodă de păstrare a roșiilor este sub formă de bulion, pe care-l fierb doar până când dispare spuma. Înainte de a-l pune în sticle, adaug foi de dafin și multe mirodenii „bine mirositoare”. Bulionul îl pun fierbinte, în timp ce fierbe încet, în sticle mici, de 300 ml, pe care le dopuiesc. Pun sticlele pe masă, le acopăr cu o pătură groasă, le țin așa trei zile și apoi le depozitez în cămară.
A treia metodă de păstrare a roșiilor, pe care o prefer, este uscarea. Înainte, feliile de roșii, tăiate mai grosuțe, de 4 mm, le uscam la soare, timp de trei zile, acoperite cu o pânză rară, ca să nu se pună muștele. Acum mi-am cumpărat un uscător de legume și fructe și le țin la 70 de grade, timp de 20 de ore. Le pun apoi în borcane și deasupra torn ulei de măsline. Sunt o bunătate! Pot fi folosite la multe preparate, salate, paste, merg și cu brânzeturi, cu sosuri, la carne.”, a dezvăluit Dorel Vișan.
Actorul a menționat și care sunt metodele care îl ajută să-și întărească imunitatea în această perioadă dificilă, în afară de sfaturile medicale pe care le urmează cu strictețe.
„Mâncați cât mai natural, beți mult ceai de lămâie (felii de lămâie opărite, și când lichidul se răcește un pic, „se stâmpără”, cum zice ardeleanul, se adaugă miere). Dacă mergeți între oameni, luați două-trei felii de ghimbir ținute în oțet de mere cu miere și, ca să fiți și mai siguri, țineți un cuișor în gură, cât mai mult timp. Acesta omoară virușii și bacteriile.”, a declarat actorul, pentru Formula AS.