„Dorin Chirtoacă este ținut în colivie. Este acuzat de lucruri pe care nu le-a săvârșit, dar paradoxul cel mai mare este că a fost organizat și un referendum și nu este lăsat să participe la acel referendum unde este obiectul acelui referendum. Este ținut în continuare acasă”, a declarat Lucian Chirtoacă, în timpul lansării proiectului „Procesul Comunismului”.
El a declarat că este bucuros și trist totodată pentru că se află la acest eveniment.
„Bucuros că în România a demarat procesul comunismului, dar și pentru că obiect în mare parte de istorie aici în România, pe când la noi acasă, în Chișinău, în Republica Moldova, mai este un obiect de realitate și actual și astăzi. Întreaga familie a avut de pătimit în urma comunismului și pătimește și astăzi. Pornind de la tata, care a fost ridicat și deportat în Siberia la vârsta de 7 ani, el a fost încărcat cu întreaga familie în vagoane pline cu vite, continuând cu nașterea mamei mele care a fost născută pe 8 noiembrie, dar trecută în certificatul de naștere pe data de 7 pentru a fi în aceeași zi a Revoluției din Noiembrie. Unchiul și nanul Gheorghe Ghimpu, cel care a arborat tricolorul pe frontispiciul Parlamentului, a luptat mereu împotriva comunismului. Unchiul Mihai, la fel. Fratele meu, Dorin Chirtoacă, luptă și acum cu același regim, din păcate, și astăzi”, a spus Lucian Chirtoacă.
El a spus că politologii și cercetătorii care analizează istoria comunismului pot avea o imagine mai clară dacă vor trece Prutul. „Aceleași lucruri, și poate că într-o manieră mai gravă, se produc și astăzi la Chișinău”, a mai spus Lucian Chirtoacă.
Primarul Chișinăului se află de la sfârșitul lunii mai în arest la domiciliu, după ce a fost reținut de procurorii care instrumentează un dosar cu acuzații de corupție, ulterior fiind demarată procedura organizării unui referendum în vederea revocării acestuia, care este programat pentru 19 noiembrie.
Proiectul „Procesul Comuniștilor” a fost lansat la 100 de ani de la Revoluția Bolșevică. Evenimentul face parte din Programul Centenar al Primăriei Municipiului Iași, el fiind derulat de Universitatea ‘Petre Andrei’ din Iași și Institutul de Studiere a Ideologiilor, în parteneriat cu Academia Română și Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.