Magistraţii Înaltei Curţii iau marţi în discuţie contestaţia procurorilor anticorupţie privind prima măsură din dosarul Bica 2, care spune că de îndată ce inculpaţi au fost trimişi în judecată, Alica Bica şi Dorin Cocoş pot merge acasă în arest la domiciliu. Acesta este singurul dosar în care cei doi sunt ţinuţi în spatele gratiilor.
Citeşte şi: Alina Bica, HUIDUITĂ în Penitenciarul Târgşor VIDEO
În dosarul Microsoft, Dorin Cocoş a primit arest la domiciliu, iar în dosarul ANRP 1, magistraţii au hotărât că şi Alina Bica se poate întoarce acasă, în arest la domiciliu.
Instanţa Supremă decide marţi dacă cei doi pot merge acasă în arest la domiciliu, ca mai apoi să se acorde un nou termen pentru continuarea judecăţii sau dacă această contestaţie a procurorilor DNA va fi admisă, iar cei doi vor rămâne în continuare în spatele gratiilor.
Alina Bica, fosta şefă a DIICOT, se află în arest la Penitenciarul de Femei Târgşor, după ce pe numele ei au fost emise două mandate de arestare preventivă, în dosarele cunoscute sub numele ANRP 1 şi ANRP2. Între timp, în primul dosar, magistraţii au dispus plasarea acesteia în arest la domiciliu, însă fosta şefă a DIICOT a rămas cu cel de-al doilea mandat.
În primul caz, Alina Bica este judecată pentru abuz în serviciu pentru că i-a aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, în 2011, despăgubiri pentru un teren supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro. În dosarul „Bica 2”, disjuns din primul caz, fosta şefă a DIICOT este judecată pentru că a luat mită un teren, în schimbul intervenţiilor pentru despăgubirile acordate lui Gheorghe Stelian, pentru că l-ar fi ajutat pe Ovidiu Tender în dosarul în care este judecat, dar şi pentru abuz în serviciu în cazul lui Adriean Videanu.
Dorin Cocoş are calitate de inculpat în două dosare. În dosarul ANRP 2, Dorin Cocoş este acuzat că, în schimbul influenţei exercitate asupra Alinei Bica şi a altui membru al Comisiei Centrale a ANRP, ar fi pretins şi primit, în perioada de după 17 ianuarie 2011, de la Gheorghe Stelian, beneficiarul drepturilor litigioase, denunţător în cauză, suma de 10 milioane de euro, cu condiţia să-i asigure rezolvarea dosarului de despăgubire.
Dorin Cocoş are calitate de inculpat şi în dosarul Microsoft, în care a şi fost trimis în judecată alături de fostul primar de Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan, fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu şi omul de afaceri Nicolae Dumitru.
Citeşte şi: Dorin Cocoş, audiat din nou la DNA
În dosarul Microsoft, Dorin Cocoș este acuzat că în anul 2009 a pretins de la doi denunţători suma de 9 milioane de euro pentru el, suma de 3.996.360 de euro pentru Gheorghe Ștefan și suma de 2.700.000 de euro pentru ministrul de la acea vreme Gabriel Sandu, „toate acestea pentru a-și exercita influența asupra inculpatului Gabriel Sandu, precum și asupra altor persoane din Guvern, între care ministrul Udrea Elena Gabriela, în scopul de a asigura firmelor susținute de denunțători, adjudecarea contractului de licențiere Microsoft din anul 2009”. Anchetatorii au stabilit că Dorin Cocoș a primit efectiv de la denunțători suma de 9 milioane de euro.