UMB, compania afaceristului Dorinel Umbrărescu, va construi și cele trei loturi ale Autostrăzii Bacău – Pașcani, din A7, cunoscută și sub numele de „Autostrada Moldovei”. Verdictul a fost comunicat după ce Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a respins pe fond toate cele trei contestații pe care le-a depus Danlin, la începutul lui 2023.
Astfel, din această primăvară, Dorinel Umbrărescu va lucra pe toate cele zece loturi ale A7, dintre Buzău și Pașcani (Iași). Este vorba despre 250 de kilometri din întreaga lungime a drumului de are viteză, care începe de la Ploiești.
Danlin, compania care ar fi în relații apropiate cu Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, a primit decizia după ce a scris în contestație că firmele lui Umbrărescu nu se pot ocupa în mod meticulos de toate cele zece loturi, simultan, pentru a încheia proiectul la termen.
Totuși, istoricul îi contrazice pe cei de la Danlin, dar și poziția oficialilor din Guvern. În opinia ministrului Transporturilor de exemplu, Sorin Grindeanu, UMB poate să execute lucrările fără probleme, păstrând același nivel calitativ.
„E OK… În acest moment este undeva la capacitatea maximă, aproape de capacitatea maximă, dar vreau să vă spun că pe toate contractele pe care această companie le are semnate cu CNAIR, pe toate le duce și este în termene, ba chiar le termină și înainte, sunt organizați în stil militar și asta e mare lucru…
(…) La modul în care lucrează nu am niciun semn de întrebare că nu are capacitatea pe șantierele pe care lucrează”, a declarat Sorin Grindeanu.
Pe 12 ianuarie, la semnarea contractelor pentru loturile de mijloc ale secțiunii Buzău – Focșani, directorul UMB Cornel Bunghiuz a explicat presei că va urma pe A7 o mobilizare exemplară, în stilul caracteristic „UMB”.
„Vă asigur că o să ne mobilizăm exemplar, aș putea spune militărește, astfel încât, așa cum am procedat până acum să terminăm și mai devreme pentru contractele pe care le avem în derulare.
Organizarea o să o facem pas cu pas în funcție de evoluția timpului, vă asigur că vom termina în termen. Resursa acum este de 5.000 de oameni care lucrează efectiv, nu doar pe A7”, a declarat oficialul companiei din Bacău.
UMB trebuie să lucreze la foc automat, pentru a recupera timpul pierdut (n.r. – în urma acțiunilor birocratice, a factorilor politici etc.). Compania românească are de finalizat proiectul până în 2026, în baza acordului PNRR semnat de Guvern, cu Comisia Europeană.
Bacăul și Iașiul realizează împreună 60% din cifra de afaceri din regiunea Nord-Est, potrivit unei analize a Ziarului Financiar. Cele două județe însumează o cifră de afaceri de aproape 80 de miliarde de lei din business-ul total al Moldovei, de 130 de miliarde de lei.
În județul Bacău există 8.274 de companii, care realizează o cifră de afaceri de 39,8 miliarde de lei. În Iași există 13.476 de companii, care generează o cifră de afaceri de 37,1 miliarde de lei.
În Bacău, cele mai mari cinci companii din județ sunt create și controlate de români: Dedeman (Dragoș și Adrian Pavăl), Chimcomplex (Ștefan Vuza), Intertranscom Impex (Ioan Teslaru), Spedition UMB (Dorinel Umbrărescu) și Tehnostrade (Dorinel Umbrărescu) – vezi AICI mai multe.