Afaceristul din Bacău lucrează la foc automat pe șantiere. Tunelurile pe care le vor săpa firmele lui Dorinel Umbrărescu pe lotul 2 al Autostrăzii Lugoj – Deva (Holdea – Margina) vor fi executate prin metoda NATM (New Austrian Tunneling Method) și nu prin foraj cu utilaje TBM (cârtițe) așa cum se lucrează la tunelurile feroviare.
Constructorii vor utiliza metoda NATM și nu forarea cu scuturi, pentru că tunelurile nu au o lungime mare și nu s-ar justifica investiția (achiziție/închiriere) în TBM-uri cu diametru de 13 metri, spre deosebire de capul de foraj de la feroviar de 9 metri diametru.
Lotul 2 al Autostrăzii Lugoj-Deva, între localitățile Margina și Holdea, include două tuneluri pentru urși. Bucata lipsă de autostradă va avea 9,13 km, din care 2,13 km de tunel.
Tunelurile vor fi formate din două galerii unidirecționale prevăzute pe fiecare cale de circulație cu platforma de 11,25 metri.
Antreprenorul va trebui să realizeze în cadrul contractului și opt lucrări de artă, printre care un viaduct în lungime de 1.076 metri, de o complexitate tehnică ridicată.
Pe 14 octombrie 2022, a fost semnat contractul pentru proiectarea și execuția secțiunii – lipsă (9,13 km) din lotul 2 al Autostrăzii Lugoj – Deva. Asocierea S.C. SPEDITION UMB S.R.L. – S.C. TEHNOSTRADE S.R.L. – S.C. SA & PE CONSTRUCT S.R.L. – EURO-ASFALT d.o.o. a fost declarată câștigătoare, cu o ofertă financiară de 1,83 de miliarde de lei fără TVA.
Finanțarea este asigurată prin PNRR, iar durata contractului este de 45 de luni, din care 11 luni perioada de proiectare și 34 de luni perioada de execuție a lucrărilor.
Perioada de garanție a lucrărilor este de 10 ani, precizează Economedia.
Astăzi, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a vorbit despre cele mai importante proiecte şi lucrări aflate în desfăşurare, dar şi despre finanţările din fonduri europene ale acestora, remarcând absorbţia din ce în ce mai bună din ultima vreme.
„Am primit o suplimentare de 450 de milioane de euro, pe care o vom termina in aproximativ o luna. Apoi mai cerem, pentru ca la alte ministere au ramas, executia bugetara a fost mai slaba, si daca nu sunt consumati, se intorc la Bruxelles, metaforic vorbind.
Pe langa faptul ca s-a mers foarte bine in ultima perioada la absorbtia de fonduri europene, am vrea sa mergem la fel si in continuare”, a declarat Grindeanu, pentru România TV.
Până la finalul anului viitor vor fi gata încă 200 de km de drum de mare viteză, s-a angajat ministrul.