Imagini impresionante cu mobilizarea de forțe a furnicarului UMB pe șantierul Autostrăzii Moldovei. Zilele acestea furnicarul UMB a fost surprins în timp ce trebăluia de zor în zona viitorului pod peste râul Trotuș, la sud de localitatea Adjud, care face parte din lotul 2 al autostrăzii Focșani – Bacău.
Imaginile cu mobilizarea impresionantă de forțe au fost surprinse de SPIRI DRONE, canalul de YouTube dedicat infrastructurii din România, ce constant prezintă stadiul actual, evoluția, dar și problemele proiectelor de infrastructură, din România.
„În partea a doua a filmării suntem la Nord de Adjud, în zona localității Șișcani”, se arată în descrierea filmării.
Autostrada Focșani – Bacău, parte a Autostrăzii Moldova (A7), este compusă din 3 loturi:
Lotul 1: Focșani – Domnești Târg (35,60 km)
Lotul 2: Domnești Târg – Răcăciuni (38,78 km)
Lotul 3: Răcăciuni – Bacău (21,52 km)
Autostrada Focșani – Bacău are o lungime totală de 95.902 km și va cuprinde 91 de poduri/pasaje, 5 noduri rutiere, 2 parcări de scurtă durată (stânga/dreapta), 2 parcări tip S1 (stânga/dreapta), 1 parcare tip S3 (stânga/dreapta) și 3 Centre de Întreținere și Coordonare.
Autostrada Moldovei va fi deschisă circulației, însă pe porțiuni. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că, începând din 2024, vor începe să fie deschise porțiuni din Autostrada Moldovei. De asemenea, anul acesta va fi pornită licitația pentru tronsonul Pașcani – Suceava.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că mai multe porțiuni din Autostrada Moldovei vor fi deschise circulației anul viitor.
„Tronsoane din această autostradă vor începe să fie date în circulaţie de anul viitor. În primul rând cele două de pe Ploieşti – Buzău, primele două loturi care fac joncţiunea cu A3 Ploieşti – Bucureşti. Eu cred că, deşi termenul e 2025, la cum e progresul pe Buzău – Focşani unde sunt 4 loturi, eu sunt mai mult decât optimist şi sunt 90 de km acolo, că vor putea fi daţi în circulaţie anul viitor. S-a lucrat foarte bine acolo, s-a înaintat foarte mult, repet, termenul e 2025 conform contractului. Dacă se respectă acelaşi ritm de lucru va putea fi devansat acest termen”, a anunţat Sorin Grindeanu, într-o emisiune TV, informează News.ro.
O parte din această autostradă se construieşte cu fonduri din PNRR, iar altă parte cu fonduri din Programul Operaţional de Transporturi. Pe tronsonul Pașcani – Suceava al A7, de 61,8 km, încă nu s-a pornit licitația, iar pe Suceava – Siret nu e gata nici studiul de fezabilitate, la 3 ani de la semnarea contractului.
„Cele mai multe tronsoane, fiindcă sunt 13 tronsoane de la Ploieşti la Paşcani, acea bucată este pe PNRR. Şi de la Paşcani la Suceava şi Suceava – Siret este pe finanţare europeană, dar este pe Programul Operaţional de Transporturi, nu pe PNRR. Majoritatea acestor tronsoane se finalizează în 2025, maxim început de 2026. Şi după alegeri vor fi loturi (…) Anul acesta voi scoate la licitaţie tronsonul de la Paşcani la Suceava, fiindcă acolo încă nu există contract”, a mai spus Grindeanu.