Dorinel Umbrărescu dă rateuri. Firma fanion a regelului asfaltului, UMB, s-a împotmolit pe centura din Galaţi. În plus, turcii i-au suflat un contract de 2 miliarde

Compania UMB – condusă de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu – a solicitat Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) rezilierea amiabilă a contractului pentru proiectarea și execuția Centurii Galați (Centura Mare), cu o lungime de 33 km. Această solicitare vine după, atenție, 4 ani de la semnarea contractului dintre CNAIR și UMB.
Filip Stan
26 ian. 2024, 17:24
Dorinel Umbrărescu dă rateuri. Firma fanion a regelului asfaltului, UMB, s-a împotmolit pe centura din Galaţi. În plus, turcii i-au suflat un contract de 2 miliarde

Dorinel Umbrărescu îşi pierde din aura de „rege” al autostrăzilor pe măsură ce contractele se apropie de finalizare. Turcii de la MAKYOL „i-au suflat” lui Umbrărescu contractul de 2 miliarde euro pentru segmentul cu tunelul Meseș al Autostrăzii Transilvania. În plus, afaceristul Umbrărescu, face „Maradona” cu Varianta Ocolitoare Galați. UMB a cerut rezilierea a contractului cu CNAIR – finanțat de la Bugetul de Stat – care, atenţie!,  a fost semnat înainte de alegerile din anul 2020, potrivit gandul.ro.

UMB a făcut o ofertă de 705 milioane lei, cu mult sub estimarea CNAIR de 900 de milioane lei. Solicitarea de reziliere amiabilă a acestui contract – informații despre un alt contract abandonat de UMB – AICI a fost făcută în anul 2023, fiind menționată într-o informare oficială a

CNAIR confirmă: ,,Antreprenorul a solicitat încetarea de comun a contractului”.

Gândul prezintă informații în exclusivitate din culisele acestei solicitări surprinzătoare   a companiei conduse de afaceristul Dorinel Umbrărescu, sursele noastre declarând că au existat semne de întrebare de la bun început, iar răspunsurile s-au lăsat așteptate.
Garda de Mediu l-a amendat pe Umbrărescu pentru praful degajat de la A0

„Conform acestei scheme, orice companie poate câștiga tot, iar dacă – ulterior – nu se încadrează în parametri și în cerințe, atunci reziliază tot. Fără daune, fără certificate negative…

Întrebările incomode nu pot fi eliminate. De pildă, cum s-a putut semna la 70% – 80% din preț fără ca CNAIR să ceară o justificare de preț? Mai mult, se poate observa că prețurile materialelor – la momentul licitației – sunt aproximativ aceleași ca în ziua de azi. În astfel de condiții, o actualizare de preț ar fi de ajuns pentru a putea fi finalizată lucrarea.

În ultimă instanță, cum se poate rezilia un contract, pe cale amiabilă, după nu mai puțin de 4 ani de la semnarea sa?”, au declarat sursele Gândul

Ionuț Ciurea, ProInfrastructura: „Dacă dai sub 85% atunci da, trebuie să dai o justificare solidă”

Ionuț Ciurea – vicepreședinte și director executiv al Asociației ProInfrastructura a oferit explicații punctuale și a declarat, de la bun început, că acest contract pentru Varianta Ocolitoare Galați, semnat între UMB și CNAIR, a fost semnat fără ca cineva să pună cuiva vreun „pistol la tâmplă”.

„Când au semnat nu știau și unii și alții că se semnează? Adică n-a știut și Compania de Drumuri, n-a știut și constructorul? Evident că da, nu le-a pus nimeni pistolul la tâmplă să semneze. Asta în primul rând.

În al doilea rând, cred că matematica nu mă înșală, e undeva pe la 77%. Pe o licitație, când te duci sub 85% din estimat, atunci trebuie să dai niște explicații suplimentare. Dar chiar și așa, te poți duce la sub 85%, doar că este mai ușor de atacat în instanță chestiunea asta și trebuie să ai niște argumente foarte solide pentru care dai sub 85% din valoare.

La fel ca atunci când ai peste valoarea estimată, se pot semna contracte, se poate desemna câștigător și se poate ajunge la semnarea contractului cu un câștigător, cu un antreprenor care dă peste 100% din valoarea estimată de compania de drumuri.
Dar povestea asta că am dat sub 85 sau că dau peste 100% și din asta rezultă o descalificare instantanee sau din oficiu e falsă. Dacă dai sub 85% atunci da, trebuie să dai o justificare solidă.
Umbrărescu provoacă revoltă într-o comună din Buzău. Afaceristul vrea să defrişeze Dealurile Istriţei pentru a face loc unei exploatări de calcar

Adică oferte valabile, cu chestiuni de piață, cu nu știu ce, poate că ai tu – conjunctural – acces la o anumită tehnologie sau acces la anumite resurse pentru care poți să plătești mult sub prețul pieței sau un preț extrem de competitiv și atunci poți, justificat, să câștigi cu sub 85%.
Da, trebuie, dacă ai sub 85% din costul estimat, trebuie să dai justificările astea, le poți da și pot fi acceptate. Este mult mai ușor să fie atacată de către un competitor.

  • Dacă nu ai niciun competitor sau un competitor nu vrea să te atace, nicio problemă, se poate semna contractul.
    Dacă și Compania de Drumuri îl acceptă, bineînțeles.
    Dacă ele sunt verificabile și valide, se poate semna sub 85%.
    Legislația nu te împiedică să semnezi sub 85%, nu spune că dacă e sub 85% e din start o problemă”, a declarat, în exclusivitate pentru Gândul, Ionuț Ciurea – vicepreședinte și director executiv al Asociației ProInfrastructura.

„Cam la fel este și pe A7, și pe A3, și pe Craiova-Pitești, și pe unde mai lucrează Umbrărescu”

Ionuț Ciurea precizează că această solicitare a UMB de reziliere a contractului pentru Varianta Ocolitoare a Galațiului nu este absolut deloc surprinzătoare, explicând și de ce, dincolo de chestiunile tehnice.

„Astea sunt chestiuni tehnice care, din punctul meu de vedere, sunt doar o chestiune de formă. Fondul problemei este altul, care nu era atunci, în 2020. Și este din două bucăți, sunt probleme birocratice acolo, o dată că e cu bani de la buget și stați – dacă vreți să lucreze, trebuie să și plătiți.

Cam la fel este și pe A7, și pe A3, și pe Craiova-Pitești, Și pe unde mai lucrează Umbrărescu, că a terminat anul trecut cu cea mai mare sumă restantă de plată din partea Companiei de Drumuri. Și alți constructorii mai au de încasat de la Compania de Drumuri. Asta în primul și primul rând.

Dar, în al doilea rând, pe lângă problemele birocratice și de finanțare, este o problemă mare, majoră, așa cum tot spunem și zbierăm de vreun an de zile. Este o problemă majoră cu capacitatea constructorului. Și atunci, nu e niciun fel de mirare că nu vor să mai facă centura Galațiului. Și am zis să vă dau un breaking news, dacă o să se rezilieze, foarte probabil se ajunge la reziliere.

Deci înțeleg că nu e oficială sau nu știu dacă oficială informația asta, dar e logică și – dacă se ajunge la reziliere, noi tot ne întrebam ce se întâmplă cu centura asta Galațiului și încotro se îndreaptă contractul.

Umbrărescu n-o să liciteze din nou, nu o să liciteze pentru că nu a licitat, de exemplu, la Nădășelu, la viaductele de acolo, unde – hai să nu spun așa direct – dar era cam cu dedicație licitația. Și n-a licitat. Nu doar că n-a licitat. Adică n-a depus ofertă, nu că nu s-a bătut sau n-a fost desemnat câștigător, nu a depus ofertă, a spus pas.

E de așteptat să spună pas aici, pe un proiect cu bani de la buget, deci greu cu finanțarea anul ăsta, mai ales, cu probleme birocratice… Nu e tocmai ușor de făcut, dar nu e nici ceva extraordinar. Dar mănâncă și mai mult din capacitatea tehnică a antreprenorului de a pune în teren. Are suficiente lucrări. Uite așa (n.red. – poate fi reziliat un contract, după 4 ani, pe cale amiabilă), pentru că există amiabilitate, ca să mă exprim așa, între Compania de Drumuri și acest antreprenor, că dacă era vorba de orice alt antreprenor altfel se pune în discuție. Nu?

Cel mai probabil o să se rezilieze. Vă dau în scris că o să se rezilieze fără niciun fel de repercusiuni. Nu, nici vorba de așa (n.red. – certificat negativ), că certificatul negativ e pentru proști, în niciun caz pentru Umbrărescu.
Umbrărescu o să-și ducă la bun sfârșit toate contractele în termene sau înainte de termen, pentru că termenele de finalizare o să fie mutate din pix, în față, adică în viitor și acolo unde nu mai poate, că nu mai vrea, că nu știu ce, se reziliază amiabil, fără niciun fel de repercusiuni asupra antreprenorului”, explică Ionuț Ciurea.

„Cei doi amorezi, UMB și CNAIR, sunt luați până peste cap pe foarte multe contracte”

Totuși, se pune întrebarea și cum poate fi reziliat un astfel de contract, după patru ani, fără un certificat negativ. Ionuț Ciurea spune, în exclusivitate pentru Gândul, că nici măcar nu ar fi o premieră.

„Da, da, da, n-ar fi o premieră (n.red. – reziliere fără certificat negativ). Se poate rezilia fără niciun fel de urmări, de o parte și de alta. Părțile, că până la urmă sunt două părți, este un contract între două entități care iau decizia să rupă contractul respectiv fără pretenții una de la cealaltă.
Doar două din cele zece loturi din Autostrada Moldovei la care lucrează firma lui Umbrărescu sunt supravegheate de firme specializate
Cum se poate rezilia după 4 ani în care nu s-a întâmplat nimic? Uite-așa. Părțile doresc să rezilieze, să înceteze contractul respectiv. La fel cum te poți căsători și după 4 ani de trai, mai frumos sau mai urât, poți să iei peste noapte decizia să bagi divorț fără niciun fel de pretenție unul de altul. Nu s-a făcut nimic pe contractul ăsta, s-au generat niște costuri deoparte sau de alta? Bine, în afară de costurile șoferilor, că na, lasă-i pe proști, nu contează proștiI… Practic, prin nepunerea în practică a acestui contract, adică începerea construirii, problema este la Compania de Drumuri.
Se zice că avem și noi niște drepturi și plătim oameni din Compania de Drumuri să facă drumuri. Iar Compania de Drumuri avea un contract, o promisiune  că antreprenorul trebuie să facă drumul ăsta. Nu? Și bineînțeles că statul român, prin Compania de Drumuri, o să și plătească antreprenorul ca să facă treaba aia și, mă rog, că sunt multe probleme birocratice acolo.

Unii s-au făcut că deblochează și că plătesc, recte statul român, ceilalți s-au făcut că construiesc, doar s-au făcut, iar acum, după 4 ani de zile cu proștii, șoferii, treaba lor, cei doi căsătoriți să bage divorț, pe contractul ăsta, evident.
Că cei doi amorezi (n.red. – UMB și CNAIR) sunt luați până peste cap pe foarte multe contracte, Umbrărescu  fiind în continuare cel mai puternic antreprenor pe rutier, cu mai bine de jumătate din totalul kilometrilor de autostradă și drum expres care sunt contractați în acest moment”, mai spune Ionuț Ciurea, în exclusivitate pentru Gândul.

„CNAIR este pentru Umbrărescu mumă, pentru alții ciumă”

Ionuț Ciurea a continuat prin a dezvălui că afaceristul Umbrărescu ar avea „cârlig” la CNAIR, iar CNAIR îi este ca o „mumă”, în timp ce pentru alți antreprenori ar fi ca o „ciumă”.

„Nu se întâmplă nimic, nu e vorba de precedent, că nu e precedent. Statul este doar pentru unii mumă și pentru alții ciumă. Sau invers. Pentru cei mai mulți este ciumă, doar pentru câțiva selecți este mumă, ăsta este statul român.

Statul român poate să fie și mumă, și ciumă. Și nu e nicio sarcasm în asta, asta este demonstrată cu fapte. Uitați-vă în piață, cum se comportă Compania de Drumuri cu unii antreprenori și cum se comportă cu ceilalți. Cum se comportă cu Umbrănescu, care este ținut în mână, «că e al nostru» și există lobby puternic în Compania de Drumuri pentru treaba asta.
La Umbrărescu nu e așa. La Umbrărescu este cu lobby. CNAIR este pentru Umbrărescu mumă, pentru alții ciumă”, a încheiat Ionuț Ciurea – vicepreședinte și director executiv al Asociației ProInfrastructura, în exclusivitate pentru Gândul.

  • Durata contractului este de 12 luni (proiectare), 42 luni (execuţie) şi 120 de luni  (garanţie)
    Centura Galaţi este o şosea cu o bandă pe sens şi acostament lat de 1,5 metri. Traseul se desprinde din DN 25 prin nodul rutier Traian, supratraversează DN 25 şi Calea Ferată Tecuci- Galaţi, trece de Parcul Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior şi intersectează DN 2 B înainte de vama Galaţi – Giurgiuleşti (cu Republica Moldova).
  • Durata contractului este de 12 luni – proiectare, 42 luni – execuţie şi 120 de luni – garanţie.
    Pe traseu vor fi proiectate 34 de lucrări de artă: poduri, pasaje şi viaducte.
    Preţul pe kilometru este de 4,4 milioane euro.
    Licitaţia a fost lansată pentru 900 milioane lei, iar oferta câştigătoare a fost de 700 milioane lei, cu 50 de puncte pentru oferta tehnică, respectiv 50 de puncte oferta financiară.
    Potrivit notei de fundamentare din iunie 2019, a notat economedia.ro., în faza de execuţie ar urma să fie asigurate 250 de locuri de muncă pe plan local.

Turcii MAKYOL „i-au suflat” lui Umbrărescu contractul de 2 miliarde euro pentru segmentul cu tunelul Meseș al Autostrăzii Transilvania

Asocierea condusă de constructorii turci MAKYOL Insaat Sanayi Turizm ve Ticaret A.S. a câștigat contractul uriaș licitat de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. (CNAIR) pentru un segment din Autostrada Transilvania, arată sursele Gândul. Pentru această lucrare a depus ofertă și asocierea condusă de o firmă – fanion al omului de afaceri Dorinel Umbrărescu, care este încă pe primul loc în clasamentul constructorilor de autostrăzi și drumuri expres din România.

Asocierea MAKYOL Insaat Sanayi Turizm ve Ticaret A.S. (Leader),OZALTIN INSAAT TICARET VE SANAYI A.S. a îndeplinit cel mai mare punctaj, conform informațiilor obținute în exclusivitate de Gândul, pentru a câștiga contractul de proiectare și execuție a unui segment din Autostrada Transilvania care include și Tunelul Meseș, lung de aproape trei kilometri.

Astfel, compania turcă, aflată pe locul secund în topul celor mai mari constructori de autostrăzi și drumuri expres din România „bate” în această cursă familia Umbrărescu, mai exact firma UMB, din fruntea clasamentului, atât din punctul de vedere al kilometrilor contractați, dar și a sumelor din spatele contractelor, așa cum arată datele agregate de Asociația Pro Infrastructura.

Este vorba de contractul „Proiectarea și execuția Autostrăzii Brașov – Târgu Mureș – Cluj – Oradea, Secțiunea 3B: Mihăiești – Suplacu de Barcău, Subsecțiunea 3B3: Poarta Sălajului – Zalău, inclusiv Tunel rutier la profil de autostradă în zona Meseș și Subsecțiunea 3B4: Zalău – Nușfalău”, care are o valoare maximă la  8.847.104.999 de lei, fără TVA.

„Obiectul contractului îl reprezintă Proiectarea și Execuția Autostrăzii Brașov – Târgu Mureș – Cluj – Oradea, Secțiunea 3B: Mihăiești – Suplacu de Barcău, Subsecțiunea 3B3: Poarta Sălajului – Zalău, inclusiv Tunel rutier la profil de autostradă în zona Meseș și Subsecțiunea 3B4: Zalău – Nușfalău în lungime de aproximativ 41 km, din care aproximativ 2,8 km de tunel, în conformitate cu prevederile contractului de lucrări”, arată documentele urcate în SEAP.

Durata contractului este de 138 de luni și cuprinde: 18 luni perioada de proiectare, 60 de luni perioada de execuție a lucrărilor și 60 de luni perioada de garanție a lucrărilor.

Data-limită pentru depunerea ofertei a fost pe 28 august 2023, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

Conform anunțului publicat în SEAP, pe 23 ianuarie s-a finalizat evaluarea pentru calificare și tehnică, chiar dacă data limită era marțea viitoare, 30 ianuarie.

Tot la această dată, la ora 18:00, ar urma să fie gata evaluarea financiară, etapă urmată de deliberare și atribuire. În documentele oficiale consultate de Gândul sunt detaliate cele șapte declarațiile de participare la licitația derulată de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. (CNAIR)

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Doliu la Hollywood. Un actor extrem de apreciat a murit într-un accident cumplit
Capital.ro
Este ordin de la UE pentru toți șoferii din Europa! Intră în vigoare de la 1 ianuarie 2025
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Român condamnat la închisoare în Marea Britanie pentru trafic de imigranți ilegali. A fost prins cu patru vietnamezi în mașină
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Vestea care le strică sfârșitul de an românilor. Totul se schimbă de la 1 ianuarie
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Cât costă o noapte de cazare la hotelul de 5 stele în care Andra și Cătălin Măruță au petrecut Crăciunul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Dispar banii cash? Limită pentru cei care retrag numerar de la ghișeu sau de la bancomate
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Zelenski solicită Statelor Unite mărirea ajutorului militar pentru Ucraina
MediaFlux
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)