Un utilizator al forumului, MihaiD, a dezvăluit că: „Am înțeles că UMB ar începe în forță din septembrie producția de parapet la Adjud, ar fi cam totul pregătit. Tot sistemul, cu stâlpi. Poate confirmă cineva. Dacă e așa, avem și răspunsul la întrebarea: ‘de unde parapet?’ Din propria fabrică”. Aceasta sugerează că grupul UMB își va asigura materialele necesare pentru proiectele de infrastructură prin propria producție.
Surse apropiate proiectului au confirmat pentru Economica.net, că, pe lângă producția de parapet metalic, la Adjud se vor fabrica și panouri fonoabsorbante, iar grinzi metalice vor fi sudate în noua unitate. Aceste activități vor permite companiei să își internalizeze și mai mult operațiunile, reducând dependența de furnizori externi și optimizând costurile și timpii de livrare.
De altfel, aceasta nu este singura investiție majoră a grupului UMB din acest an. În luna mai, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că grupul va investi peste 300 de milioane de euro în salvarea combinatului siderurgic Oțelu Roșu, o investiție care va crea peste 600 de locuri de muncă noi.
„Combinatul Oțelul Roşu va fi salvat și redeschis! Grup UMB, condus de Umbrărescu, va investi aici peste 300 de milioane de euro și va crea peste 600 de locuri de muncă noi. Investiția vine să asigure producția materialelor necesare proiectelor de infrastructură din România”, a declarat Ciolacu pe Facebook.
UMB, deținut de Dorinel Umbrărescu, joacă un rol central în dezvoltarea infrastructurii din România. La finalul lunii iulie, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că în România sunt în lucru aproximativ 780 de kilometri de autostradă și drum expres, dintre care UMB construiește circa 380 de kilometri, aproape jumătate din rețeaua în lucru.
Printre proiectele majore ale grupului se numără cele 10 loturi din Autostrada Moldovei A7, tronsoane din Autostrada Transilvania A3, tronsonul 4 al Drumului Expres Craiova – Pitești, și loturi din Autostrada Unirii A8, Drumul Expres Brăila – Galați și Autostrada A1 Lugoj – Deva.