Valer Dorneanu a declarat, joi, la Piteşti, că se vor face verificări la nivel naţional privind transportul şcolar, întrucât „aproximativ o treime dintre elevii care ar avea nevoie nu dispun de această facilitate, iar una dintre cauzele acestei situaţii o reprezintă distribuirea microbuzelor după criterii subiective”.
„Se vor extinde verificările în toate judeţele, urmând să se facă o evaluare a situaţiei la nivel naţional. După finalizarea verificărilor, se va întocmi un raport detaliat, inclusiv cu propuneri privind schimbarea cadrului legislativ, acolo unde va fi cazul, acest raport urmând să fie prezentat Guvernului. (…) În ceea ce priveşte transportul şcolar, situaţia la nivel naţional este destul de gravă, deoarece aproximativ o treime dintre elevii care ar avea nevoie nu dispun de această facilitate, iar una dintre cauzele acestei situaţii o reprezintă distribuirea microbuzelor după criterii subiective. Unele localităţi au cerut astăzi microbuze şi mâine le-au primit. La un moment dat mă gândeam că unele le-au primit şi pe urmă le-au cerut. În orice caz, situaţia nu este specifică doar judeţului Argeş. Doamna ministru Andronescu, cu care am avut deja o discuţie, a confirmat măsurile pe care preconizează să le ia, menţionând că vrea să asigure în toate localităţile microbuze, printr-un sistem de leasing care nu înseamnă, deci, plata lor imediată. Cred că va găsi înţelegere la Ministerul Finanţelor”, a declarat Valer Dorneanu.
Biroul Teritorial Piteşti al Avocatului Poporului a făcut o anchetă în judeţul Argeş, după ce, în luna martie, trei copii cu vârste cuprinse între 10 şi 12 ani, dintre care doi fraţi, au murit în timp ce parcurgeau pe jos drumul de la şcoală către casă, ei căzând în canalul de aducţiune care face legătura între două microhidrocentrale de pe râul Argeş.
Rezultatele anchetei au fost făcute publice la sfârşitul lunii mai, acestea arătând că tragedia a fost favorizată de lipsa transportului şcolar şi a semnalizării corespunzătoare în zona podurilor şi a punţilor care traversează râul Argeş.
Cei trei copii, fraţii Leonard şi Cristian Bratu, primul în vârstă de 11 ani, iar cel de-al doilea de 12 ani, elevi în clasa a V-a şi, repsectiv, a VI-a, şi Gabriel Bărbulică, de 11 ani, elev în clasa a V-a, toţi la şcoala din satul Valea Brazilor, comuna Băiculeşti, au murit, în 23 martie, după ce au căzut în canalul de evacuare al hidrocentralei din localitate.
În urma incidentului, zeci de oameni din Băiculeşti (Argeş) au luat cu asalt sediul primăriei din comună, nemulţumiţi că primarul nu vrea să achiziţioneze un microbuz şcolar pentru transportul elevilor, printre nemulţumiţi fiind şi părinţii copiilor care s-au înecat.
Primarul din Băiculeşti susţinea însă că el a intenţionat să achiziţioneze un mijloc de transport, dar în condiţiile în care nu avea post de şofer şi banii necesari a renunţat la acest demers, în timp ce reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Argeş spuneau că de la Băiculeşti nu s-a primit vreo solicitare de microbuz şcolar şi de aceea nu a fost alocat un mijloc de transport.