DOSAR COLECTIV: Buretele din interiorul clubului era ieftin şi de proastă calitate

Potrivit facturilor obţinute de Digi24, buretele din interiorul clubului Colectiv nu avea nicio caracteristică ignifugă şi era de opt ori mai ieftin decât modelele rezistente la foc. Calitatea proastă a materialelor folosite la amenajarea clubului e confirmată şi într-un raport al expertizei realizate la cererea Parchetului General.
Iulian Tudor
07 feb. 2016, 15:28
DOSAR COLECTIV: Buretele din interiorul clubului era ieftin şi de proastă calitate

Pe una dintre facturile care au ajuns la anchetatori, primul produs distribuit de firma care s-a ocupat de lucrările de renovare din Colectiv este „burete gri antracit”. Societatea a livrat 82 de metri pătraţi pentru suma de 811 lei. Asta înseamnă că metrul pătrat din respectivul material a costat nouă lei şi 90 de bani.

Pe site-ul firmei care a făcut lucrările, respectivul produs nu mai există, iar bureţii care au caracteristici ignifuge costă de opt ori mai mult decât materialul din facturi.

Materialul este materialul din care se face buretele cofrat, piramidal, care este în toate studiourile posibile din România, numai că e plan, că a fost mai ieftin. Este ignifugat grad F, adică poate să stea la căldură – motoare, calorifere, nu să îi dai foc„, spune reprezentantul firmei de amenajări.

CITEŞTE ŞI Mărturie cutremurătoare a tânărului în scaun cu rotile salvat din Colectiv. „M-am târât spre ieşire, dar eram călcat”

Asta declara, a doua zi după incendiu, reprezentantul firmei care s-a ocupat de reamenajarea clubului Colectiv. Acum, bărbatul nu a mai putut fi contactat pentru un nou punct de vedere. El şi trei angajaţi de-ai săi au fost audiaţi de procurori şi au susţinut că patronii clubului au ales buretele respectiv pentru că era mai ieftin. Varianta acţionarului majoritar de la Colectiv e alta.

Materialele pe care le-am folosit la renovare, respectiv buretele care a fost aplicat pe stâlpii de susţinere şi pe tavan, ştiam de la constructor că era ignifugat. La momentul respectiv, din discuţia pe care am avut-o cu constructorul, am vrut să alegem alt burete. Scopul buretului era asigurarea unei acustici corecte în sală. Nu ne-a interesat preţul atunci când am ales buretele„, a declarat Alin Anastasescu pentru procurori.

Dincolo de această contradicţie, expertul din Ministerul Justiţiei, desemnat să întocmească un raport tehnico-judiciar, a descoperit o nepotrivire suspectă în documentele firmei.

(…) în ceea ce priveşte izolaţia antifonică există neconcordanţe între documentele fiscale, astfel că, în timp ce executantul lucrărilor de amenajare achiziţionează PLĂCI DE POLIURETAN, facturează chiriaşului BURETE IZOLATOR ANTIFONIC„, se arată în raportul expertizei tehnico-judiciare.

Lucrările de renovare ale clubului Colectiv au fost realizate în vara anului 2013. Atunci, acţionarul majoritar al localului şi-a dorit să găsească o soluţie pentru antifonarea sălii, pentru ca acolo să se desfăşoare concerte live.

Criminaliştii au stabilit că flăcările s-au extins de pe stâlpul din faţa scenei până pe tavanul acoperit cu burete într-un minut şi 19 secunde. Neoficial, anchetatorii spun că o problemă e şi faptul că piaţa produselor acustice profesionale din România nu e reglementată. Cu alte cuvinte, nimic nu obligă firmele care fac astfel de lucrări să folosească doar materiale rezistente la foc.

Expertul desemnat de Parchet a scris în raportul pe care l-a realizat că tragedia ar fi putut fi evitată dacă instituţiile statului, precum ISU, Primăria Sectorului 4 şi Inspectoratul de Stat în Construcţii ar fi avut un rol activ, adică ar fi verificat clubul şi în momentul în care se făceau amenajările.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Obiectele pe care să nu le ții niciodată în dormitor. Îți strică somnul și nu te lasă să te odihnești
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
Playtech.ro
Înşelăciunea Kaufland face ravagii printre clienţi. Mesajul care ar trebui să îi pună pe gânduri pe cumpărători, ce date se cer
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Taloanele de pensii trec prin schimbări radicale. Câți români vor avea acces
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Orașele din România în care ninge în martie și în aprilie, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Dragobetele celebrat cu mesaje de iubire în România
MediaFlux
PPC, DECIZIE importantă pentru toți clienți! ESTE OBLIGATORIU! Se poate TĂIA CURENTUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!