Pompierii au intervenit marți pentru scoaterea dintr-o fântână a unui copil în vârstă de doi ani, în apropiere de Roșiorii de Vede, în comuna Balta Sărată. Intervenția a fost extrem de dificilă din cauza dimensiunii mici a puțului. În cele din urmă, după o operaţiune de peste 11 ore, băieţelul a fost scos şi transportat la un spital din Bucureşti.
„Se efectuează cercetări. S-a întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă şi cercetările sunt în curs”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Teleorman, Teodora Dragole.
Reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Teleorman au demarat o anchetă în cazul copilului de un an și opt luni căzut într-o fântână, în localitatea Balta Sărată, urmând să stabilească dacă ”minorii aflați în îngrijirea familiei sunt sau nu în pericol”, potrivit directorului adjunct al instituției, Emil Zalana.
„La nivelul DGASPC Teleorman este în curs de derulare o anchetă care va concluziona și tipul de servicii de care va beneficia familia cu minorul Daniel. Cazul este și rămâne în monitorizare. Este devreme să ne pronunțăm. Trebuie să așteptăm încheierea anchetei, dacă este caz de neglijență și dacă minorii aflați în îngrijirea familiei sunt sau nu în pericol”, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Zalana.
Potrivit acestuia, DGASPC Teleorman a oferit asistență familiei în cursul zilei de marți.
„Colegii mei s-au deplasat în teritoriu și au acordat consiliere și sprijin familiei pe toată durata zilei de ieri. La data incidentului, la domiciliu se aflau mama împreună cu cei doi copii, tatăl și bunicii fiind plecați la muncă. Aceasta este însărcinată în luna a noua și pentru o perioadă scurtă de timp a intrat în casă lăsând pe cei doi copii în curte. La scurt timp fetița a strigat spunând că fratele ei a căzut în fântână. Imediat au sunat autoritățile solicitând sprijin pentru salvarea copilului. Din discuțiile purtate cu domnul Ștefănescu, viceprimar al comunei Crângeni, ne-a asigurat că va asigura sprijin familiei și va monitoriza situația acesteia”, a mai spus Zalana.
*
Purtătorul de cuvânt al Spitalului „Grigore Alexandrescu”, Raluca Alexandru, a declarat că băieţelul de un an de şi nouă luni a fost adus în stare critică, intubat şi ventilat mecanic.
Potrivit acesteia, copilul a făcut şi un stop cardiac şi a avut nevoie de manevre de resuscitare.
Medicii l-au diagnosticat cu cu hipotermie severă şi l-au internat la secţia de terapie intensivă, fiindu-i administrată perfuzie de rehidratare şi fiind pus pe „suport ventilator”.
„Copilul este acum în stare stabilă”, a mai spus Raluca Alexandru.
Micuţul este la terapie intensivă, pe suport ventilator şi perfuzii de rehidratare. Prognosticul medicilor rămâne rezervat din cauza problemelor pulmonare. „Am înţeles că a făcut stop cardio respirator în timpul transportului, pe o hipotermie severă, a făcut un fel de sindrom de aspiraţie, asta este problema lui, stând cu capul în jos, probabil că a vărsat sau a înghiţit apă din fântână şi deocamdată temperatura corpului s-a stabilizat, este în secţia de terapie intensivă, rehidratare, starea lui este stabilă, dar este gravă din cauza problemelor pulmonare. Prognosticul este rezervat în continuare. Este ca o pneumonie de aspiraţie, deci probleme pulmonare pentru că a intrat lichid în plămân. Deocamdată, toate intervenţiile sunt de reanimare, nu se fac intervenţii de altă natură, dec totul este pe reanimare. El este în continuare intubat, ventilat mecanic„, a declarat Raluca Alexandru, purtător de cuvânt al Spitalului Grigore Alexandrescu.
Elicoperul SMURD care l-a preluat de copil a aterizat, marţi, în jurul orei 23.30, pe Aeroportul Băneasa, de unde băieţelul a fost preluat de o ambulanţă şi transportat la Spitalul „Grigore Alexandrescu”.
Copilul de doi ani a fost salvat de către echipele de intervenţie din puţul unde rămăsese blocat la aproximativ 16 metri adâncime după mai mult de zece ore. El a fost scos teafăr şi a primit îngrijiri medicale la faţa locului. Ulterior, copilul a fost preluat de un elicopter SMURD şi transportat la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti.
Locotenent-colonel Cristian Radu, de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat că băieţelul de doi ani a stat cu jumătate din corp în apă.
Specialiştii au lucrat concomitent pe două planuri – pe de o parte au încercat să sape pe lângă puţ şi să ajungă la copil pe sub pământ, iar pe de altă parte au introdus în puţ diverse dispozitive de prindere cu autoscara de salvare, pe care au băgat-o prin tuburile foarte înguste, de 30 – 35 de centimetri, a spus purtătorul de cuvânt al ISU Teleroman, Adrian Gelu Dragomir, care a precizat că al doilea procedeu a avut succes.
Pe durata operaţiunii, copilul de doi ani a fost monitorizat permanent cu o cameră video introdusă în puţ.
Potrivit pompierilor, apelul prin care se anunţa că un copil mic a căzut într-un puţ cu un diametru de 30 – 35 de centimetri a fost făcut în jurul orei 11.00, primele echipe trimise la faţa locului fiind de la Roşiorii de Vede. Ulterior, zonă au ajuns mai multe autospeciale de stingere şi descarcerare, dar şi echipaje medicale, precum şi un echipaj de salvatori, o autospecială CBRN şi spitalul mobil, care au în dotare tunuri cu aer cald, din cadrul ISU Bucureşti – Ilfov.