Dosar Olguţa Vasilescu: Procurorul a recuzat judecătorul care lua în discuţie contestaţia la decizia de retrimitere la DNA a cauzei

Procurorul DNA a recuzat, marţi, la Curtea de Apel Bucureşti, judecătorul care trebuia să ia în discuţie contestaţia privind retrimiterea la DNA a dosarului în care ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, este acuzată de fapte de corupţie din perioada în care a fost primar al Craiovei, iar avocatul acesteia a recuzat procurorul de şedinţă şi a susţinut că recuzarea instanţei este ”absolut nemaiîntâlnită, este o premieră”.
Filip Stan
17 ian. 2017, 09:03
Dosar Olguţa Vasilescu: Procurorul a recuzat judecătorul care lua în discuţie contestaţia la decizia de retrimitere la DNA a cauzei

”Instanţa ne-a dat cuvântul tuturor de a ne susţine, respectiv procurorilor motivele de contestaţie şi apărării punctul de vedere pe care l-a pregătit. Aici a existat însă un incident, reprezentantul Ministerului Public nu a dorit să susţină contestaţia, a apreciat că solicitarea de a pleca dosarul la Înalta Curte nu poate fi unită cu fondul cauzei, al contestaţiei, instanţa a repetat solicitarea, respectuoasă şi în limitele absolut legale, ca procurorul să-şi expună punctul de vedere, procurorul a refuzat a doua oară, a refuzat a treia oară şi, văzându-se într-o astfel de situaţie, a recuzat judecătorul”, a declarat Alexandru Chiciu, avocatul Olguţei Vasilescu.

El a precizat că nu este prima oară când procurorul de şedinţă exprimă puncte de vedere ”paralele cu legea”.

”Eu cred că punctul de vedere de astăzi de a recuza instanţa de judecată este absolut nemaiîntâlnit, este o premieră şi sigur ne-a îndreptăţit şi nouă o cerere de recuzare a procurorului de şedinţă, în condiţiile în care fiecare punct de vedere pe care am încercat să-l exprimăm în faţa judecătorului a fost oprit într-o manieră absolut de neacceptat pentru o solemnitate de şedinţă de judecată de procurorul de caz”, a mai spus Chiciu, care a concluzionat că prima solicitare a procurorului a fost de recuzare a judecătorului, motiv pentru care apărarea a cerut recuzarea procurorului de şedinţă.

Avocatul a mai susţinut că nu înţelege de ce DNA refuză să se judece această contestaţie.

”Vrem începerea judecăţii. Astăzi voiam să punem concluziile contestaţiei, judecătorul de la Curtea de Apel i-a cerut procurorului de trei ori să pună concluzii pe contestaţie şi acesta a recuzat judecătorul. Este inadmisibil. (….) Această excepţie a fost unită pentru celeritate, acestea au fost cuvintele judecătorului. Excepţia procurorului ridicată în faţa Curţii de Apel a fost unită cu fondul contestaţiei, puteam să discutăm ambele lucruri şi, sigur, pentru celeritate, instanţa avea posibilitatea să ia o decizie”, a mai spus avocatul.

El a adăugat că era ”foarte corectă decizia instanţei de a discuta şi excepţia şi fondul la acest termen, tocmai pentru că este o cauză veche”.

Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, prezentă la Curtea de Apel Bucureşti, a spus că ”este o nouă premieră care se întâmplă în acest dosar”.

”Este dosarul premierelor, pentru că de fiecare dată ce s-a întâmplat în cazul meu nu mai apăruse, cel puţin în spaţiul public. S-a început cu încălcarea dreptului la apărare şi iată că sunt deja mai mulţi judecători care au constatat acest lucru, timp de 20 de zile eu nu am putut să-mi văd dosarul”, a spus ministrul Muncii, precizând că în cazul său s-au falsificat probe, stenograme, s-au luat oameni de pe stradă nevinovaţi, duşi în hoteluri şi anchetaţi pentru a o denunţa.

”Probabil cei de la DNA vor trebui să recuze toţi judecătorii corecţi din această ţară, pentru că nu cred că există vreun judecător corect care, uitându-se cu atenţie peste acest dosar, să nu dea aceeaşi soluţie ca cei dinaintea lui”, a mai spus Vasilescu.

Tribunalul Bucureşti a decis, în 15 decembrie 2016, pentru a doua oară, retrimiterea la DNA a dosarului Olguţei Vasilescu, în care este acuzată de patru fapte de luare de mită pe care le-ar fi comis când era primar al Craiovei, după ce în urmă cu două luni a dispus ca această cauză să fie restituită procurorilor pentru a preciza care sunt obiectul şi limitele judecării în cazul fostului edil, însă Curtea de Apel a stabilit ca dosarul să se întoarcă la TB, pentru continuarea judecării în Cameră preliminară.  

DNA a formulat o nouă contestaţie, după decizia din 15 decembrie, care trebuia să fie judecată marţi la Curtea de Apel Bucureşti.

În 19 iulie, procurorii DNA au trimis-o în judecată pe Olguţa Vasilescu, pentru luare de mită şi spălare de bani, alături de Radu Cosmin Preda, administratorul public al Craiovei, şi Elena Daniela Popescu, reprezentant al unei asociaţii nonprofit.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în anul 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulţi oameni de afaceri au fost determinaţi de Olguţa Vasilescu, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să facă diverse sponsorizări.

Procurorii spun că, în cadrul “donaţiilor”, Olguţa Vasilescu ar fi primit de la un om de afaceri, “ca urmare a exercitării influenţei sale politice”, suma de 25.000 de euro pentru plata concertului susţinut de un artist strain.

Aceşti bani şi alţi 25.000 de euro, a căror provenienţă nu a fost stabilită de anchetatori, ar fi fost daţi în preziua concertului din 14 mai 2012, unui organizator de evenimente, care a dat întreaga sumă staff-ului artistului, conform contractului depus la dosarul cauzei. 

Spynews
Ultima imagine cu Andrei Versace în viață. Cum s-a afișat și ce mesaj controversat a transmis cel căruia i se mai spunea și "Regele” fițelor | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Magazinul din România care îți dă banii înapoi după ce îți faci cumpărăturile. Nu contează cât achiziționezi, sumele returnate pot fi foarte mari
Capital.ro
SE VERIFICĂ buletinele de identitate. Legea care este deja OBLIGATORIE în România
Playtech.ro
Primele imagini cu principalul suspect în cazul crimei din Brăila. Noi detalii ies la iveală
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Regele nordului, o perlă puțin descoperită a turismului românesc. Frumusețile nebănuite de la capătul României
Spynews
Adevărul despre averea lui Andrei Versace. Ce afaceri avea, de fapt, influencerul
Spynews
Cine a fost Andrei Versace. Cunoscut ca și ”Regele Fițelor”, tânărul se lăuda cu o viață de lux și locuia într-un apartament de 600.000 euro | FOTO
Evz.ro
Cine era, de fapt, Kristof Lajos. Dezvăluiri incredibile despre antrenorul geniilor
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune
Cancan.ro
BREAKING | Primele imagini din apartamentul lui Andrei Versace. Casa este deranjată încă de la intrare VIDEO
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Ce făcea dentista din Brăila cu pacienții în cabinet? Era singurul cabinet stomatologic fără camere de supraveghere
Capital.ro
Interdicție pentru toți românii. Amendă de 5.000 de lei sau chiar trei luni de închisoare
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Autoritățile române dau asigurări: cei patru copii luați de serviciile sociale britanice sunt în siguranță
MediaFlux
Răsturnare de situație privind TESTAREA ANTIDROG a șoferilor
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'