Continuă controversele legate de gorjeanul mort după vaccinarea cu AstraZeneca. Poliţiştii gorjeni, sub supravegherea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă, in rem, specificând că există indicii cu privire la o legătură între vaccinul administrat şi decesul salariatului de la SGA Gorj. Procurorii de la Târgu Jiu au comunicat această măsură, în urmă cu puţin timp, potrivit gorjeanul.ro.
Amintim că bărbatul a decedat la data de 1 martie, la 12 ore după ce s-a vaccinat cu serul din lotul ABV 2856 de la AstraZeneca.
Director DSP Gorj: „Nu s-a stabilit nicio legătură de cauzalitate între deces și vaccinare”
Bărbatul de 47 de ani din Târgu Jiu care a murit în 1 martie, la o zi de la vaccinarea împotriva COVID, fusese vaccinat cu ser AstraZeneca din lotul ABV 2856 oprit de la utilizare în Italia, a declarat vineri directorul Direcției de Sănătate Publică Gorj, Narcis Stoian. El spune că nu a fost stabilită însă nicio legătură de cauzalitate între deces și vaccinarea bărbatului.
„Bărbatul a fost vaccinat cu vaccin AstraZeneca din lotul ABV 2856 oprit de la utilizare în Italia, dar nu s-a stabilit nicio legătură de cauzalitate între deces și vaccinare. În total, în Gorj au fost vaccinați din acest lot 1.083 de oameni și nu au fost raportate niciun fel de reacții adverse.
Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, afirmă că frecvenţa „evenimentelor trombotice” – apariţia de cheaguri de sânge – raportate centralizat, la nivel european, nu arată o incidenţă mai crescută decât se întâmplă în mod obişnuit în rândul populaţiei. „Deci nu este nevoie la acest moment de o conduită particulară pentru aceste persoane deja vaccinate. Trebuie să nu intrăm în panică. Atunci când apar modificări în starea de sănătate, evident că luăm legătura cu medicul de familie sau cu serviciul de urgenţă, însă nu trebuie să intrăm în panică la acest moment pentru că nu este cazul”, susţine el.
„Nu există în momentul de faţă un semn care să indice o legătură de cauzalitate între vaccinarea cu vaccinurile de la AstraZeneca şi aceste evenimente raportate la nivel european, acele 30 de cazuri de evenimente trombo-embolice, adică de apariţie de cheaguri de sânge. Sunt circa 30 de cazuri din aproximativ 5 milioane de persoane vaccinate la nivel european cu vaccinul de la AstraZeneca. Această frecvenţă este similară cu ceea ce se întâmplă în restul populaţiei generale nevaccinate, deci practic nu sunt semnale că există o incidenţă mai crescută a acestor evenimente faţă de populaţia nevaccinată, ca atare, Agenţia Europeană a Medicamentului, după analiza tuturor datelor, a precizat că se recomandă continuare vaccinării cu acest tip de vaccin, ţinând cont de faptul că la acest moment beneficiile depăşesc categoric riscurile care sunt asociate”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, joi seara, la Digi 24.