„Este un dosar deschis sub coordonarea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Avrig. Dosarul vizează infracțiunea de vătămare corporală”, a declarat, luni, Luciana Balteș, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Sibiu.
În paralel, mai are loc o anchetă a celor de la ISCIR, care trebuie să stabilească cu exactitate cauza accidentului cu telecabinele.
Prefectul Județului Sibiu, Lucian Radu, a precizat luni, că „la ora 11.00, a convocat la Prefectură toți șefii de instituții deconcentrate, care au atribuții în verificarea a ceea ce s-a întâmplat, la Bâlea, duminică. Au fost chemați la Sibiu, specialiști de la ISCIR Brașov, care pot verifica mecanismul telecabinei. Deocamdată telecabina este oprită”, scrie Agerpres.
Surse oficiale au declarat că este posibil ca duminică să se fi defectat un mecanism automatizat, pus în funcțiune în iarna lui 2016 și care era în garanție.
Duminică, la Bâlea Lac și la Bâlea Cascadă, două telecabine nu au mai putut fi oprite la timp și s-au lovit de parapeți și cei aflați în interior au fost răniți. În telecabină, pasagerii călătoresc în picioare și se pot ține cu mâinile doar de o bară metalică. Pentru evacuarea unuia dintre răniții de la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine, în Masivul Făgăraș, a fost chemat un elicopter SMURD.
Alți 32 de turiști de la Bâlea Lac au fost coborâți pe jos o bucată de drum, însoțiți de salvatori montani. Turiștii nu mai puteau coborî de la 2.000 de metri altitudine cu telecabina, pentru că transportul pe cablu a fost oprit, iar pe Transfăgărășan nu puteau să fie duși cu mașinile, pentru că șoseaua este acoperită în unele zone de un strat de șase metri înălțime de zăpadă, a precizat prefectul județului Sibiu, Lucian Radu.
Prefectul județului Sibiu a cerut o anchetă pentru a stabili cauza defectării telecabinelor de la Bâlea Lac și Bâlea Cascadă.
Telecabina de la Bâlea este deținută de o societate comercială privată și este singurul mijloc de transport care face legătura, în această perioadă, între Bâlea Cascadă și Bâlea Lac, în Munții Făgăraș, până la peste 2.000 de metri altitudine. Proprietarul telecabinei de la Bâlea a declarat că are toate autorizațiile și verificările tehnice la zi.
Nu este pentru prima dată când sunt probleme cu telecabina de la Bâlea. În ianuarie 2016 a avut loc cea mai mare operațiune de evacuare a turiștilor de la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine, din cauză că telecabina se blocase. Un număr de 70 de turiști, din care 45 de copii, au fost transportați atunci cu elicopterele de la Bâlea Lac la Bâlea Cascadă, pentru a putea ajunge acasă.