Au trecut şase luni de la momentul în care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis să fie începută urmărirea penală în dosarul Mineriada din 1990. Este vorba despre mai multe persoane împotriva cărora ar trebui să se deschidă urmărirea penală, printre ele şi fostul preşedinte al României Ion Iliescu.
Liderul revoluţionarilor, Teodor Mărieş: Iliescu va fi URMĂRIT PENAL
Totul ar fi fost simplu dacă dosarul ar fi ajuns la Parchetul General, acolo unde procurorii ar fi trebuit să continue ancheta, doar că dosarul a rămas la Curtea Supremă de Justiţie din cauza unor cereri de redeschidere a urmăririi penale. Asta, deşi pe 9 martie s-a luat această decizie, în urma unei hotărâri venite din partea Curţii Europene a Drepturilor Omului. De-a lungul timpului au fost mai multe cereri venite din partea unor persoane fizice, iar judecătorii au decis să menţină dosarul şi rând pe rând au fost analizate aceste cereri.
Aceeaşi situaţie este şi în ceea ce priveşte dosarul Revoluţiei, pentru că nici acolo lucrurile nu evoluează foarte mult. Sunt mai multe cereri venite din partea unor persoane fizice care vor redeschiderea urmăririi penale, deşi dosarul este la Parchetul General, însă volumele sunt la Curtea Supremă.
CITEŞTE ŞI: Revoluţionarii cer socoteală Parchetului pentru dosarele Mineriadei şi Revoluţiei
Președintele Asociației 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieș, acuză procurorii de la Secția Parchetelor Militare că tergiversează atât ancheta în dosarul Mineriadelor, cât și în cel al Revoluției. Marţi, membrii delegației Asociației se întâlnesc cu procurorii cărora le vor da o copie electronică a dosarului pe care anchetatorii spun că nu-l au.
„Este a treia întâlnire pe care o avem la SPM. Discuțiile de până acum, din păcate, nu au dus la deblocarea situației, în sensul că Asociația solicită ca în urma redeschiderii Dosarului Mineriadei – pe baza dispozițiilor CEDO și a infirmării date în dosar de procurorul general Tiberiu Nițu, confirmată de instanța supremă – procurorii SPM nu au avansat cu nimic în ancheta privind mineradele din 1990. Mai exact perioada infracțională 28 decembrie 1989 – 18 iunie 1990. Nu sunt chemați oamenii la audieri. șeful SPM ne-a promis că, într-un orizont apropiat, vom avea primele puneri sub urmărire în acest dosar. Au trecut 4 luni de la această promisiune și nu s-a intâmplat nimic! Ei invocă faptul că nu au dosarul, că acesta se află la ÎCCJ.”, a declarat pentru EVZ Teodor Mărieș.