Martorii au povestit pe rând despre cele văzute acolo, respectiv despre clădiri, bunuri, despre cum se proceda cu persoanele necunoscute sau despre cine dădea ordinele. Dintre toate declarațiile date o anume idee atrage atenția.
Mai mulți paznici au confirmat la întrebările procurorului DNA dar și judecătorului de caz că au fost seri sau yile în care programul de pază era anulat pentru tura care urma fără a li se oferi explicații.
De regulă, au explicat aceștia mesajul era transmis de compania la care lucrau respectiv de către dispecer în cazul în care aceștia erau deja aflați în teren dar la alte obiective.
„Am fost sunați de câteva ori și ni s-a spus sa nu mergem deloc pentru a asigura paza”, a spus unul dintre paznicii chestionați de judecător.
„Au fost situații când nu ne-am dus la baltă. Ne anunță baza să nu mergem. Nu știu de ce”, a spus un altul când a fost întrebat de magistrați.
În altă ordine de idei unul dintre paznici a mai arătat că erau două puncte fixe de pază, dotate cu baracă. Unul la intrarea pe zona peninsulară și al doilea în fața unei clădiri cu etaj aflată în construcție la momentul la care el se afla acolo.
Deși au fost întrebați punctual și de judecător dar și de procuror de ce nu era nevoie de pază în acele momente și cine dădea concret ordinele aceste chestiuni au rămas nelămurite, niciunul dintre martori nu a putut oferi răspunsuri elocvente.
Procurorii DNA susțin, în rechizitoriul dosarului Belina, cauză în care a fost trimisă în judecată Sevil Shhaideh,fost vicepremier și actual consilier al Vioricăi Dăncilă, că liderul PSD, Liviu Dragnea, ar fi mers în repetate rânduri pe Insula Belina, comportându-se „cel puțin ca un adevărat posesor”, deși nu era titlularul unui contract de închiriere. DNA precizează că de mai multe ori deplasările s-au realizat cu elicopterul, pe insulă fiind amenajat, în 2016, un heliport neautorizat.
„Mijloacele de probă administrate în prezentul dosar au relevat o legătură apropiată între S.C. TEL DRUM S.A. şi numitul LIVIU DRAGNEA, a cărui prezenţă în repetate rânduri, pe Insula Belina, închiriată de S.C. TEL DRUM, a fost dovedită. Acesta nu a fost prezent singur, ci, în general era însoţit de apropiaţi din anturajul politic, după cum rezultă din declaraţiile martorilor Vasile Dâncu, Victor Viorel Ponta, Sorin Grindeanu, care au dat curs invitaţiei formulate personal de către numitul LIVIU DRAGNEA, sau de persoane rămase neidentificate, care îl însoţeau pe insulă, aşa cum reiese din declaraţia martorului Constantin Apăvăloaie şi înscrisurile denumite foi de zbor, care atestă numărul de persoane însoţitoare.
Rezultă astfel că numitul LIVIU DRAGNEA îşi invita personal apropiaţii pentru partide de pescuit sau doar pentru a se relaxa împreună într-un cadru natural, beneficiind de toate îmbunătăţirile aduse locurilor prin construcţii şi amenajări ilegale.
Prin urmare, relaţia apropiată cu S.C. TEL DRUM S.A. este demonstrată tocmai de faptul că fără a fi titularul unui contract de închiriere a imobilului insula Belina, numitul LIVIU DRAGNEA îşi permitea să facă invitaţii, să descindă într-un cadru restrâns cu prieteni apropiaţi pentru activităţi recreative, să folosească bunurile mobile şi imobile din areal, comportându-se cel puţin ca un adevărat posesor.
Nu în ultimul rând, arătăm că o parte din deplasările efectuate de către numitul LIVIU DRAGNEA pe Insula Belina s-au realizat cu elicopterul, astfel cum rezultă din procesul verbal din data de 20.10.2017, iar în anul 2016, pe insulă, s-a realizat un heliport, funcţional, dar neautorizat de către organele abilitate. Din declaraţia de martor a numitului Constantin Apăvăloaie, pilotul de la S.C. Cobrex Trans S.R.L., firma deţinătoare a elicopterului cu care se realizau zborurile, rezultă că heliportul a fost realizat după ce martorul şi-a făcut cunoscută intenţia, în faţa aghiotantului numitului LIVIU DRAGNEA, de a nu mai ateriza în zona Belina din cauza terenului accidentat şi plin de bălării.
Din cele expuse, reiese încă o dată faptul că numitul LIVIU DRAGNEA se comporta cel puţin ca un adevărat posesor al imobilelor, din moment ce el era principalul beneficiar al zborurilor cu elicopterul în zona insulei Belina, iar apariţia heliportului vine practic să deservească descinderilor sale în zonă”, se arată în rechizitoriul prin care Sevil Shhaideh a fost trimisă în judecată în dosarul Belina.
Procurorii au realizat o prezentare a relațiilor lui Liviu Dragnea cu inculpații din dosarul Belina, menționând că „este fără îndoială că relaţia” liderului PSD cu Sevil Shhaideh și Adrian Gâdea are la bază încrederea pe care Dragnea a dobândit-o în cei doi, „în activitatea desfășurată de către aceștia”, încrederea care „poate reprezenta un resort al acţiunilor inculpaţilor GÂDEA ADRIAN IONUŢ și SEVIL SHHAIDEH în legătură cu HG 943/2013 şi a ultimei inculpate în legătură cu HG 858/2013”.
„Numitul LIVIU DRAGNEA este fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, care, în urma alegerilor parlamentare din 9 decembrie 2012, a obținut un mandat de deputat în Parlamentul României, în colegiul 3 din Teleorman, pentru ca la data de 21 decembrie 2012, să devină vicepremier și Ministru al Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice, funcţii pe care le-a exercitat până în luna mai, a anului 2015.
În aceste împrejurări, pentru preşedinţia C.J. Teleorman au fost organizate alegeri parțiale.
În urma votului popular, inculpatul ADRIAN IONUȚ GÂDEA a devenit noul președinte al Consiliului Județean Teleorman, după ce iniţial, în perioada 2012-2013 fusese Vicepreşedinte al C.J. Teleorman. De asemenea, anterior, inculpatul, în perioada 2011-2012, ocupase funcţia de director al Căminului pentru Persoanele Vârstnice Furculeşti – centru ce aparţine(a) de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, care este o instituţie publică cu personalitate juridică, înfiinţată prin Hotărârea Consiliului Judeţean Teleorman, în subordinea acestuia.
Începând cu ianuarie 2017, inculpatul ADRIAN IONUŢ GÂDEA a fost numit secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (M.D.R.A.P.), al cărui ministru era inculpata SEVIL SHHAIDEH.
În ceea ce o priveşte pe inculpata SEVIL SHHAIDEH, este de notorietate faptul că aceasta este o apropiată a numitului DRAGNEA NICOLAE-LIVIU.
De altfel, inculpata SEVIL SHHAIDEH a fost persoana care a preluat funcția de ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, rămasă liberă după demisia numitului LIVIU DRAGNEA.
Inculpata era familiarizată cu acest minister, în cadrul căruia, la sfîrșitul anului 2012, a fost desemnată secretar de stat, imediat după ce numitul LIVIU DRAGNEA a devenit vicepremier și Ministru al Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice.
Nu în ultimul rând, inculpatei i s-a delegat, în baza Ordinului 1850/2013 privind delegarea unor atribuţii ale ministrului D.R.A.P., dreptul la semnătură pentru şi în numele viceprim-ministrului, ministrului dezvoltării regionale şi administraţiei publice, LIVIU NICOLAE DRAGNEA, a proiectelor de acte normative iniţiate de M.D.R.A.P., ordinelor cu caracter normativ (…).
Între numitul LIVIU DRAGNEA și inculpata SEVIL SHHAIDEH există însă o colaborare mult mai veche decât perioada de timp comună din cadrul M.D.R.A.P..
Astfel, conform curriculum vitae, inculpata SHHAIDEH SEVIL a ocupat în perioada mai 2007- decembrie 2012 funcția de coordonator în cadrul Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România cu sediul în Alexandria, str. Dunării, nr. 178, jud. Teleorman, în timp ce numitul DRAGNEA NICOLAE-LIVIU a ocupat funcția de președinte al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, în perioada 2004-2012.
Prin urmare, iată relevate doar câteva aspecte care demonstrează relaţia pe care numitul LIVIU DRAGNEA o avea cu inculpații ADRIAN IONUŢ GÂDEA și SEVIL SHHAIDEH, la data săvârșirii faptelor prezentate în rechizitoriul de față.
Acționând în modalitatea descrisă anterior, inculpații au creat un folos S.C. TEL DRUM S.A., societate ai cărei administratori, după cum s-a arătat, sunt cel puţin cunoştinţe cu numitul LIVIU NICOLAE DRAGNEA, care, în calitate de fost președinte al C.J. TELEORMAN și, la data faptelor, vicepremier şi ministru al D.R.A.P., a fost, în diferite intervale de timp, superiorul funcționarilor publici implicați, iar prin relația apropiată faţă de S.C. TEL DRUM S.A. ar fi putut fi direct interesat de folosința celor două imobile, insula Belina şi braţul Pavel, de unde şi vizitele întreprinse”, spun procurorii.