Potrivit procurorilor, Dorin Cocoş a făcut trafic de influenţă atunci când „a pretins şi primit în perioada de după data de 17 ianuarie 2011 (…) suma totală de 16 milioane euro, în tranşe, în schimbul influenţei exercitate asupra a doi membri ai Comisiei Centrale a A.N.R.P: Bica Alina Mihaela şi (…..), în scopul soluţionării a două dosare de despăgubire”. Unul dintre dosare avea ca obiect despăubiri totale în valoare de 377 de milioane de lei, iar în al doilea Dorin Cocoş a cesionat drepturile litigioase.
O altă infracţiune de trafic de influenţă a constat în promisiunea faţă de Sergiu Diacomatu, vicepreşedinte ANRP la vremea respectivă, că va interveni pe lângă factori de decizie în vederea menţinerii sale în funcţie, în schimbul sprijinului pentru soluţionarea dosarelor în care avea interes la ANRP.
În sarcina lui Dorin Cocoş a fost reţinută şi o infracţiune de dare de mită, constând într-un teren în suprafaţă de 4425 mp, la Snagov, dat Alinei Bica, în cotă egală cu a consilierului acesteia, Ionuţ Mihăilescu.
Odată cu Dorin Cocoş şi Alina Bica, a fost trimis în judecată şi Alin Cocoş, fiul fostului soţ al Elenei Udrea. Alin Cocoş este cercetat în stare de arest preventiv pentru comiterea infracțiunilor de complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la dare de mită, pentru sprijinul acordat tatălui său la săvârşirea infracţiunilor.
Procurorii arată în referat că, după achiziţionarea drepturilor succesorale privind dosarul de despăgubire nr. 22714/FFCC, Dorin şi Alin Cocoş i-au asigurat lui Stelian Gheorghe influenţă la nivelul a doi dintre membrii comisiei de evaluare, între care şi Alina Bica.
După data de 26.11.2010, data înregistrării dosarului la ANRP, Dorin Cocoş i-a promis lui Stelian Gheorghe că are posibilitatea să realizeze intervenţia la nivelul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, în scopul soluţionării favorabile a dosarului său de despăgubire nr. 22714/FFCC. „Stelu” a aşteptat nominalizarea evaluatorului, iar pe 17.01.2011 a fost înregistrat raportul de evaluare, care stabilea valoarea dosarului la suma de 377.282.300 lei.
După desemnearea de către comisie a evaluatorului, acestuia i s-a oferit o sumă cuprinsă între 30.000 lei şi 100.000 lei, în scopul efectuării unui raport care să-i fie favorabil, adică să stabilească în dosar o valoare cât mai mare şi, deci, să obţină un cuantum al despăgubirilor ridicat.
După stabilirea valorii dosarului la 377.282.300 lei, a avut loc efectiv pretinderea de către Dorin Cocoș a celor 10 milioane de euro, pe care Stelian Gheorghe i-a plătit pentru a obţine susținerea aprobării dosarului de despăgubire la nivelul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, singura care avea în atribuţii și, care numai prin votul membrilor – deci nu numai prin decizia unuia sau câtorva dintre membrii – putea valida acordarea sumei de 377.282.300 lei beneficiarului.
Procurorii arată în referat că validarea acestui raport pentru suma de 377.282.300 lei s-a întemeiat pe trafic de influenţă, mită, abuz în serviciu, într-o cronologie și participație infracțională diversă.