„Comisia nu va face campanie, (…) nu va interveni în campanie”, a indicat purtătorul de cuvânt în briefingul de presă săptămânal.
Schinas a explicat că executivul comunitar a făcut doar oficiul de ‘facilitator’ între guvernul britanic și cei 27 de parteneri din Uniunea Europeană în negocierile finalizate cu un compromis anti-‘Brexit’ vineri seară. ‘Rolul nostru se oprește aici’, a subliniat purtătorul de cuvânt.
Citeşte şi: Brexit: David Cameron prezintă în Parlament acordul obţinut cu partenerii europeni
Premierul britanic David Cameron a lansat la sfârșitul săptămânii campania pentru menținerea țării în UE, dar demersul se anunță dificil, în condițiile unui procent important de alegători indeciși și ale unui puternic curent eurosceptic în chiar rândurile partidului său conservator. De altfel, șase membri ai guvernului, precum și Boris Johnson, popularul primar conservator al Londrei, au ales să promoveze ieșirea din UE, așa-zisul ‘Brexit’.
Comisia Europeană refuză ‘orice speculație’, orice imixtiune în această dezbatere, a insistat luni Margaritis Schinas.
După cum notează însă AFP, Bruxellesul nu s-a plasat întotdeauna în această poziție de neutralitate în consultări populare lansate de guvernul unui stat membru.
Citeşte şi: Lovitură pentru David Cameron! Primarul Londrei face campanie pentru ieşirea Marii Britanii din UE
Vara trecută, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a pledat cu fermitate în favoarea lui ‘da’ la referendumul convocat de premierul grec Alexis Tsipras în legătură cu noua serie de reforme cerute de creditorii internaționali ai țării în schimbul unui ajutor financiar suplimentar.
‘Un ‘nu’ ar însemna (…) că Grecia spune ‘nu’ Europei’, declara Juncker la Bruxelles pe 29 iunie, la scurt timp după anunțul surpriză al lui Tsipras, determinându-i pe unii să evoce scenariul unei ieșiri a Greciei din zona euro.