Magistraţii Curţii de Apel au condamnat-o la zece ani de închisoare pe Roxana Oprescu, notarul acuzat de abuz în serviciu şi fals, după ce a eliberat un certificat de moştenitor pentru Casa Vernescu. Pedeapsa a fost calculată ţinând cont şi de faptul că inculpata a fost condamnată definitiv la 8,5 ani de închisoare în alt dosar.
Instanţa a condamnat-o pe Roxana Oprescu la două pedepse de câte patru ani de închisoare pentru abuz în serviciu şi alte două pedepse de câte cinci ani de închisoare pentru complicitate la înşelăciune, dispunând ca aceasta să execute pedeapsa cea mai grea, de cinci ani.
Judecătorii au constatat că Oprescu mai are o pedeapsă definivă dispusă în 17 martie 2014 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, astfel că au sporit pedeapsa dispusă miercuri cu cinci ani, rezultând o pedeapsă de 10 ani de închisoare.
Prin aceeaşi sentinţă, instanţa i-a interzis Roxanei Oprescu să mai exercite funcţia de notar public pe durata executării pedepsei cu închisoarea şi cinci ani după executare.
Din pedeapsă va fi scăzută perioada în care Roxana Oprescu a stat încarcerată, respectiv din 19 martie 2013 până la data deciziei instanţei, scrie News.ro.
În cazul Aspaziei Dumitrescu, a încetat procesul penal pentru instigare la abuz în serviciu, înşelăciune şi uz de fals, întrucât aceasta a decedat.
Instanţa a lăsat nesoluţionate acţiunile civile împotriva Aspaziei Dumitrescu. De asemenea, instanţa respins ca neîntemeiată acţiunea civilă exercitată de Steluţa Turculeţ şi a luat act că George Becali a renunţat la pretenţiile civile faţă de Roxana Oprescu.
Judecătorul a desfiinţat mai multe contracte de cesiune autentificate de notarul Anişoara Mircea şi un certificatul de moştenitor din 26 iulie 2006 eliberat de BNP Nemesis.
La ultimul termen de judecată, procurorii ceruseră 13 ani şi jumătate de închisoare pentru Roxana Oprescu şi obligarea la plata cheltuielilor făcute de George Becali pentru a intra în posesia drepturilor succesorale ale imobilului.
După ce procurorii au cerut pedepse maxime pentru Roxana Oprescu, au mai arătat că actele semnate de notar au produs efecte juridice deoarece George Becali s-a prezentat la Agenţia Naţională de Restituire a Proprietăţilor (ANRP) şi a a susţinut că a cumpărat drepturile succesorale pentru Casa Vernescu şi pentru 50 hectare de teren de la Aspasia Dumitrescu.
Procurorul a mai cerut anularea actelor false întocmite de Oprescu şi a certificatului de moştenitor. Pe latura civilă, anchetatorul a solicitat să se pună sechestru pe bunurile aflate pe numele biroului notarial Nemesis, adică două autoturisme.
În replică, avocata fostului notar a arătat că faptele de înşelăciune s-au prescris în iunie 2016, iar pentru faptele de abuz în serviciu a cerut achitarea clientei sale, deoarece nu ar fi săvârşit cu intenţie faptele penale. În plus, inculpata ar suferi de o serie de boli şi are doi copii pe care îi cresc părinţii ei.
În ultimul cuvânt, Roxana Oprescu a arătat că faptele de înşelăciune s-au prescris deoarece au trecut 10 ani de la data eliberării certificatelor de moştenitor, iar pe latura civilă a arătat că George Becali a spus în faţa instanţei că nu vrea despăgubiri de la ea, ceea ce ar echivala cu o împăcare a părţilor.
Gigi Becali este parte civilă după ce a fost păcălit de o falsă moştenitoare – în prezent decedată – cu un milion de euro. În 2006, Gigi Becali a cumpărat jumătate din drepturile litigioase pentru Casa Vernescu de la Aspasia Dumitrescu, pe atunci în vârstă de 78 de ani .
Bătrâna i-a prezentat latifundiarului genealogia familiei Vernescu şi l-a convins că este unica moştenitoare a primilor proprietari ai imobilului. În realitate, actele prezentate erau false, imobilul fiind cumpărat de stat încă din 1908.
În afacere a fost atras şi notarul public Cornelia Roxana Oprescu. Ea a fost folosită de o reţea de escroci imobiliari pentru a legaliza sute de acte notariale.
Începând cu 2005, nu mai puţin de 85 de dosare penale au fost deschise pe numele ei, fapte penale săvârşite în perioada ianuarie 2005 – noiembrie 2006. Roxana Oprescu a fost asociată în cadrul fostului birou notarial „Nemesis” cu un alt notar, Lidia Seceleanu. Din această postură, Oprescu a semnat şi legalizat sute de astfel de acte, încât zeci de proprietari s-au trezit cu casele scoase la vânzare în baza unor procuri legalizate de ea.
În martie 2013, Cornelia Roxana Oprescu a fost condamnată definitiv la zece ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi fals intelectual. Ea a fost acuzată că ar fi întocmit şi autentificat în fals contracte de vânzare-cumpărare a unor imobile „fără ştirea adevăraţilor proprietari şi luând în considerare declaraţiile necorespunzătoare realităţii date în faţa sa de martori cu identitate falsă”.
După intrarea în vigoare a noilor coduri, pedeapsa lui Oprescu a fost recalculată şi a fost micşorată la opt ani şi jumătate.
Şi cealaltă parteneră de la Nemesis, Lidia Seceleanu, a fost trimisă în judecată de procurori sub acuzaţia de evaziune fiscală.