UPDATE DNA a comunicat oficial că procurorii au dispus extinderea și efectuarea în continuare a urmăririi penale și punerea în mișcare a acțiunii penale, față de inculpații POPESCU CRISTIAN VICTOR PIEDONE, la data faptelor primar Sectorului 4 București, pentru infracțiunile de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi fals intelectual şi IOFCIU AURELIA, șef Serviciu autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4 și MOȚOC SANDRA-RAMONA, funcționar în cadrul aceluiași serviciu, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi complicitate la fals intelectual..
În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:
„În perioada 12 noiembrie 2014 – 30 ianuarie 2015, în calitate de funcționar public – primar al sectorului 4 București, inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, cu încălcarea dispozițiilor legale privind apărarea împotriva incendiilor, prevăzute în Legea nr. 307/12.07.2006, H.G.R. 1739/06.12.2006 și Ordinul M.A.I. nr. 3/2011, prin aceea că a emis un acord și o autorizație de funcționare necesare desfășurării activității de către o societate comercială (alta decât S.C. COLECTIV CLUB S.R.L).
De asemenea, pentru a autoriza funcționarea acestei societăți comerciale, inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone a emis documentele administrative (acordul și autorizația de funcționare), prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că firma respectivă îndeplinea cerințelor legale necesare avizării.
Inculpatele Iofciu Aurelia, în calitate de șefă Serviciului autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4 și Moțoc Sandra-Ramona, angajată a aceluiași serviciu, l-au sprijinit pe primarul sectorului 4 în emiterea celor două acte administrative, cu încălcarea dispozițiilor legale și prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că cea din urmă le-a întocmit, iar prima menționată le-a avizat.”
UPDATE 13.46 Cristian Popescu Piedone, fostul primar al sectorului 4, a fost plasat sub control judiciar pe cauțiune de către procurorii DNA, suma stabilită fiind un milion de lei.
Piedone va fi citat, vineri, la DNA, pentru noi acte procedurale în dosarul privind tragedia de la clubul Colectiv, potrivit unor surse.
UPDATE 13.30 Cristian Popescu Piedone a plecat de la DNA, fără a face declaraţii de presă.
Fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu Piedone a ajuns, miercuri, la DNA, în jurul orei 11.45. Procurorii DNA au extins urmărirea penală în cazul său, potrivit România TV.
Potrivit unor surse judiciare, citate de România TV, procurorii îi aduc la cunoştinţă lui Piedone noi fapte de abuz în serviciu, fiind vorba de alte autorizaţii descoperite ca fiind eliberate in mod abuziv de Primaria sectorului 4.
Sursele citate spun că procurorii ar putea stabili o cauţiune în cazul fostului primar, în valoare de aproape de 1 milion de lei.
CITEŞTE ŞI: Patronii clubului Colectiv, audiaţi la Parchetul General VIDEO
Piedone este urmărit penal de procurorii DNA pentru abuz în serviciu, potrivit DNA. În calitate de funcţionar public – primar al sectorului 4 Bucureşti, suspectul Popescu Cristian Victor Piedone şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, constând în încălcarea dispoziţiilor legale privind apărarea împotriva incendiilor, prevăzute în Legea nr. 307/12.07.2006, H.G.R. 1739/06.12.2006 şi Ordinul M.A.I. nr. 3/2011, prin aceea că a emis acordul de funcţionare nr. 3909/14.01.2015 şi autorizaţia de funcţionare cu nr. 369/14.01.2015 necesare desfăşurării activităţii de către S.C. Colectiv Club S.R.L., la punctul de lucru din strada Tăbăcarilor nr. 7, sector 4 Bucureşti, informează DNA.
Prin aceasta, fostul edil a cauzat vătămarea drepturilor şi intereselor legitime ale unor persoane fizice şi ale Primăriei Sectorului 4 Bucureşti, în urma cărora reprezentanţii S.C. Colectiv Club S.R.L., care au putut desfăşura activităţi de alimentaţie publică, au obţinut un folos necuvenit în cuantum de 62.298 lei, mai spun procurorii.
De asemenea, pentru a autoriza funcţionarea clubului Colectiv, Piedone a emis cele două acte administrative (acordul de funcţionare şi autorizaţia de funcţionare), prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că S.C. Colectiv Club S.R.L îndeplinea cerinţele legale necesare avizării, se mai arată în comunicat.
Cristian Popescu Piedone a fost reţinut pe data de 6 noiembrie, de procurorii DNA, fiind acuzat de abuz în serviciu şi fals intelectual în legătură cu autorizarea clubului Colectiv.