Tribunalul Bucureşti a continuat joi audierea martorilor în dosarul ‘Colectiv’.
Ştefan Ionescu le-a povestit judecătorilor că a lucrat la garderoba clubului din anul 2013, oferind detalii despre modul în care a fost efectuat instructajul de protecţie a muncii al angajaţilor.
„Din momentul în care am fost angajat şi până în ziua tragediei, eu şi ceilalţi angajaţi am făcut o singură dată un instructaj de protecţia muncii, cu personal îmbrăcat în civil, respectiv un bărbat şi o femeie. Cei doi nu şi-au declinat identitatea, însă i-am perceput ca fiind angajaţi de la ISU. Stăteau la o masă şi fiecare angajat era chemat să semneze nişte carnete de protecţia muncii. Recunosc că am semnat fără să citesc, la fel şi ceilalţi angajaţi, inclusiv barmanii. Apoi ni s-a arătat un extinctor şi au spus unde erau amplasate celelalte extinctoare: în bar, garderobă şi în zona panourilor electrice. Nu îmi aduc aminte să fi discutat un plan de evacuare. Angajaţii ISU doar au simulat folosirea extinctorului. Ştiu că existau nişte printuri pe care era trecută evacuarea în caz de incendiu către ieşire. Nu cred că erau indicatoare în club pentru a fi folosite în caz de incendiu şi nu exista în club o uşă separată în caz de urgenţă. Nu cred că am stat mai mult de o oră pentru discuţia cu angajaţii ISU”, a explicat Ştefan Ionescu.
El a relatat că a fost în club în momentul izbucnirii incendiului, însă a reuşit să iasă la timp deoarece garderoba era aproape de ieşire.
„În seara aceea, erau cam 300 de oameni, dar te puteai mişca. Eu am venit la serviciu cu o oră mai devreme şi erau oameni care se ocupau cu organizarea concertului. În clubul Colectiv a mai fost un concert al unei formaţii din Germania, în timpul căruia a fost folosită flacără deschisă, însă acea formaţie a venit cu o maşină afară cu multe extinctoare şi pirotehnişti. În timpul concertului, la un moment dat, un coleg de-al meu a venit agitat să îmi ceară un extinctor. I l-am dat pe cel din garderobă, după care au început să vină oameni să îşi ceară hainele. Am încercat să ies din garderobă şi să intru în containerul de lângă uşă, moment în care am simţit că aerul arde şi m-am retras în garderobă. Focul nu a pătruns în garderobă, ci spre ieşire şi eu m-am gândit că dacă stau în garderobă vor veni pompierii. Ulterior, a venit mult fum şi s-a stins lumina. Mă sufocam şi am ieşit, dar oamenii erau blocaţi la intrare. Cred că era o grămadă de un metru înălţime din oamenii căzuţi. Am reuşit să ies şi am văzut un coleg de la bar care era rănit şi m-a întrebat dacă sunt cu maşina. Am mai luat un alt coleg cu maşina, care era mai grav, şi am mers la spital, în faţa mea fiind o maşină a Poliţiei care mi-a deschis drumul. În urma incendiului, am fost puţin ars pe un braţ şi în zona capului. Am o traumă psihică. Am senzaţia neplăcută că oriunde mă duc nu sunt destul de protejat şi lucrurile nu sunt bine organizate”, a povestit Ştefan Ionescu.
Tot la acest termen al procesului Colectiv au mai fost audiaţi doi supravieţuitori ai incendiului – Alexandru Dumitrache şi Cosmin Hamza.
„Lucram la Oracle şi am aflat că se va desfăşura un concert la Colectiv. Unul din membrii trupei era coleg cu mine la firmă. Am mers mai mulţi colegi, dar şi cetăţeni străini veniţi cu programul Erasmus. Am ajuns cu câteva minute înainte de începerea concertului şi am mers la bar de unde ne-am luat ceva de băut. Focul a izbucnit de la o scânteie care a căzut pe stâlp. S-a format o flacără pe stâlp şi solistul a făcut o glumă: ‘Asta nu făcea parte din spectacol’. Până să termine el fraza, flacăra s-a extins pe tavan foarte repede. Fiecare a acţionat cum a putut şi s-a produs panică, îmbulzeală şi mult fum. Era întuneric, am fost înconjurat de fum negru şi nu mai puteam să respir. Am ieşit din club la limită. Afară i-am găsit pe unii dintre prietenii mei. Ne-am întors şi am observat că se formase o grămadă de oameni, care căzuseră şi blocau ieşirea. Era haos. Împreună cu alte peroane am reuşit să punem în picioare câteva persoane căzute. Am reuşit să îl duc pe un băiat care era pe jos la o ambulanţă. Au venit pompierii şi nu ne-au mai lăsat să ne apropiem. Trei prieteni au decedat şi alţii au fost răniţi. Nu ne-a îndrumat cineva să ieşim din club, era haos total”, a declarat Alexandru Dumitrache.
„Eram un fan al trupei, fiind abonat la pagina lor de Facebook şi aşa am aflat de concert. Pe stâlpi erau dispozitive de artificii, dar şi pe scenă. La un moment dat, stâlpul din stânga a început să se aprindă şi a izbucnit o flacără. Mi-am dat seama că ceva nu este în regulă şi unul dintre prietenii cu care eram în club mi-a zis să plecăm. Am fugit şi aproape de ieşire s-a produs îmbulzeală. M-am uitat în spate şi am văzut tavanul şi stâlpii în flăcări. După ce am trecut de containerul de la ieşire s-a făcut întuneric. Am simţit un fum foarte gros. Nu se mai vedea nimic şi m-am împiedicat de nişte persoane care căzuseră la ieşirea din club. M-am împiedicat de acele persoane şi spre norocul meu am fost proiectat în afara clubului. Aveam senzaţia de panică şi eram ameţit de fum. Am început să fug pe lângă un zid şi m-am împiedicat de câteva ori. După ce mi-am revenit, m-am întors şi la intrare era un morman de oameni căzuţi. Prietenii mei reuşiseră cumva să scape. Am scos câţiva oameni din grămadă după care au venit pompierii”, a povestit Cosmin Hamza.
În dosarul ‘Colectiv’ au fost trimişi în judecată patronii clubului – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu; Daniela Niţă – patroana firmei de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Cristian Niţă (director) şi Viorel Zaharia (pirotehnist), precum şi persoanele juridice SC Colectiv Club SRL şi SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL.
De asemenea, au fost trimişi în judecată fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, trei angajaţi din cadrul primăriei: Aurelia Iofciu – şef al Serviciului autorizări comerciale, Larisa Luminiţa Ganea – consilier superior, Ramona Sandra Moţoc – referent superior, ambele în cadrul aceluiaşi serviciu, dar şi pompierii Antonina Radu şi George Petrică Matei.
În rechizitoriul întocmit de Parchetul General se arăta că patronii de la Colectiv „au încurajat şi permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condiţiile în care spaţiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgenţă, precum şi desfăşurarea unui spectacol pirotehnic (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului situat pe strada Tăbăcarilor nr. 7, sector 4, în condiţiile amenajărilor interioare improprii unor astfel de activităţi, caracterizate prin existenţa unor materiale uşor inflamabile, montate cu încălcarea dispoziţiilor legale şi pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor şi pentru izolare fonică pe stâlpii de susţinere, pereţi şi tavan, spumă poliuretanică neignifugată), cu consecinţa producerii unui incendiu în seara de 30.10.2015”.