Completul de divergenţă a rămas în pronunţare, iar o decizie în dosarul Colectiv ar putea veni spre finalul lunii. Pe 30 octombrie se comemorează şase ani de la tragedia care a aruncat o undă de șoc peste România.
Înaintea termenului de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a publicat, pe portalul instanţelor toate posibilele schimbări a încadrării juridice a faptelor, pentru Cristian Popescu Piedone şi ceilalţi funcţionari publici din dosar, scrie Libertatea.
În total, sunt 29 de variante. Şapte dintre ele se referă la acuzarea lui Cristian Popescu Piedone, fost primar al Sectorului 4 la momentul tragediei şi actual primar al Sectorului 5. În varianta favorabilă lui, se schimbă încadrarea juridică a faptei, din abuz în serviciu în neglijenţă în serviciu, iar în cea mai potrivnică – ar urma să fie judecat pentru abuz în serviciu, dar şi pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.
Potrivit sursei citate, actualul primar al sectorului 5 nu a venit miercuri în sala de judecată. Piedone a fost reprezentat de trei avocaţi. În instanţă, procuroarea de şedinţă a DNA a solicitat să fie respinse toate cererile de schimbare a încadrării juridice a faptei pentru funcţionarii publici.
„Clubul Colectiv a funcţionat fără ca legea să fie respectată, pentru că funcţionarii publici au permis asta, cu bună ştiinţă”, a argumentat procurorul, adăugând că „tragedia s-a produs din cauza acţiunilor şi inacţiunilor apelanţilor inculpaţi”.
Reprezentanta DNA a mai spus că cei din Primăria sectorului 4 au permis funcţionarea clubului Colectiv, deşi ştiau că acolo fusese o hală de producţie, iar Piedone şi Iofciu, fosta şefă a Serviciului autorizări comerciale din primărie, au recunoscut, în faţa instanţei, că văzuseră schiţa acelui loc.
„Printr-o hotărâre de consiliu local, şi-au stabilit propria modalitate de îndeplinire a îndatoririlor de serviciu”, acuză procuroarea DNA, dând exemplu primăriile din Constanţa, Sibiu şi Oradea care, în 2015, nu eliberau societăţilor acordul de funcţionare fără autorizaţia de securitate la incendiu.
De cealaltă parte, apărătorii lui Piedone au cerut să fie respinsă cererea prin care fostul edil al Sectorului 4 este acuzat de ucidere din culpă şi de vătămare corporală din culpă. Aceştia au adus ca argument faptul că unul dintre procurorii DNA care au semnat rechizitoriul este Marius Iacob care, deşi „e un renumit procuror criminalist, ce n-ar fi ratat momentul, nu l-a acuzat pe domnul Piedone de ucidere din culpă”.
Conform Libertatea, cei care au cerut ca Piedone, dar şi ceilalţi funcţionari publici să fie judecaţi pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă sunt apărătorii părţilor civile de la două case mari de avocatură din Bucureşti.
Completul de divergenţă a anunţat că rămâne în pronunţare. Decizia privind schimbarea încadrării juridice a faptelor ar urma să fie dată după 27 octombrie, adică în preajma comemorării a 6 ani de la tragedia din clubul Colectiv.
Următorul termen din apelul la finalul căruia va fi pronunţată decizia definitivă din dosarul Colectiv este pe 17 noiembrie 2021.
Citeşte şi: Klaus Iohannis l-a desemnat pe Nicolae Ciucă premier: „Criza politică trebuie să se încheie”