Dosarul Columbeanu – o afacere de spălare a banilor. Presa: E firesc, domnule ministru Remeş?

Era o vreme când Irinel Columbeanu se ocupa mai puţin cu lumea mondenă şi mai mult cu afacerile. Era o vreme când Irinel Columbeanu era doar fiul fostului secretarului general al Guvernului, Ion Columbeanu şi abia începea să îşi construiască averea. Potrivit presei vremii, însă, afacerile lui Columbeanu erau, acum mai bine 18 ani, pe bază de înţelegere cu reprezentanţii statului, contra statului, scrie impactnews.ro.
Romania TV
28 sept. 2012, 09:20
Dosarul Columbeanu - o afacere de spălare a banilor. Presa: E firesc, domnule ministru Remeş?
Citiţi aici cum a reuşit Irinel Columbeanu să uşureze bugetul statului cu 630 de milioane de lei

impactnews.ro redă integral materialul publicat în ziarul „Adevărul” în ianuarie 2000 în care Decebal Traian Remeş este atenţionat asupra afacerilor necurate, demarate în 1996, de către Irinel Columbeanu. Irinel este chiar acuzat că ar avea şi legături cu lumea interlopă.

 
ZIARUL ADEVĂRUL
 
„Dosarul Columbeanu – o afacere de spălare a banilor”

„Reacţia autorităţilor faţă de cazurile flagrante de corupţie şi de încălcare a legii este invers proporţională cu promisiunile sforăitoare de restabilire a legalităţii. De curând (joi, 27 ianuarie) am semnalat un nou caz de gheşeft cu bani publici. Cităm: Irinel Columbeanu, fiul fostului secretar general al guvernului,  a uşurat bugetul statului de peste 630 milioane de lei. 

 
Subordonaţii domnului Remeş de la Direcţia de Finanţe Publice Bucureşti au dispus ca Trezoreria să achite firmei Techno Konsult Romania SRL (la care este acţionar şi Irinel Columbeanu) suma de 630.428.880 lei reprezentând TVA încasat, chipurile, necuvenit. Însă banii veniseră la buget de la persoana fizică Irinel Columbeanu. 
 
Mânăria s-a consumat în 1996, dar este de strictă actualitate, graţie rapidităţii cu care acţionează cei în drept să intervină. Drept pentru care, am încercat să le dăm un imbold prin articolul la care am făcut trimitere. Fiindă nu am reuşit să le întrerupem starea de letargie, deducem că 2-3 miliarde de lei reprezintă pentru dânşii un mizilic (între timp, la cele 630 de milioane s-au adăugat majorările de întârziere, care, la 1 aprilie 1999 erau de peste 1,3 miliarde). Dar poate ne înşelăm şi cauza este alta, o fi fost de vină vremea, prea caldă pentru acest anotimp, o fi fost consternarea faţă de intararea în guvernul austriac a extremei drepte… 
 
Şi atunci ne-am zis să mai facem o încercare. Aşadar, recapitulăm pe scurt: Irinel Columbeanu a făcut afaceri de milioane de dolari cu Biroul de Turism şi Tranzacţii, în baza unor contracte încheiate în 1994. Banii cu care s-a achitat de obligaţiile contractuale i-au venit domnului Columbeanu taman din Bahamas, de la firma Techno Konsult Ltd. Timp de doi ani, Columbeanu a plătiti BTT peste 2 milioane de dolari, în nume propriu, cu banii din Bahamas. Abia în 1996, Columbeanu transferă drepturile şi obligaţiile contractuale, pe care le avea faţă de BTT, firmei Technio Konsult România SRL, la care figurează ca asociat cu o cotă de 5 la sută, firma din Bahamas deţinând restul. Acum, Columbeanu pretinde că nu este asociat la firma din Bahams şi că prezumtivii patroni ai acesteia (cărăra refuză să le dezvăluie identitatea) l-au creditat pe … încredere. 
 
Parcă mai plauzibilă ni se pare o altă variantă care ne-a ajuns la urechi şi anume că Techno Konsult Ltd este totuşi firma domnului Columbeanu şi a unor personaje din lumea interlopă, având ca principal obiect de activitate spălarea de bani. Verificăm această pistă şi, desigur, vom reveni dacă va ieşi la iveală ceva relevant. Deocamdată, ne rezumăm la faptele pe care le cunoaştem. 
 
Aşadar, scopul pentru care Irinel Columbeanu a încheiat, ca persoană fizică, relaţia contractuală cu BTT se dovedeşte a fi cel al recuperării TVA. La scurt timp de la cesiunea drepturilor şi obligaţiilor faţă de BTT către Techno Konsult România, Columbeanu a cerut restituirea către firma sa a TVA-ului pe care îl achitase în nume propriu, bazându-se pe nişte facturi măsluite de BTT. Aşa cum am precizat, inspectorii MF s-au conformat prectic instantaneu solicitării respective şi conturile serelului lui Columbeanu s-au îngroşat cu peste 630 de milioane de lei. 
 
Târziu, în 1998, procurorii Camerei de Conturi Bucureşti au descoperit jongleria şi au încercat sancţionarea lucrătorilor de la Finanţe implicaţi. Aceştia din urmă au contestat însă acţiunea procurorilor şi a rezultat un proces al cărui final se va lăsa probabil aşteptat încă un an -doi de acum încolo. Până una-alta, altceva ne interesează: acţiunea Camerei de Conturi i-a determinat pe inspectoriii de la Finanţe să-i ceară lui Columbeanu (firmei Techno Konsult România) restituirea la buget  TVA-ului rambursar necuvenit… plus majorări de întârziere. Asta s-a întâmplat în aprilie 1999. Columbeanu ar fi trebuit să plătească în 15 zile, dar n-a făcut-o nici până în ziua de azi. E firesc, domnule ministru Remeş?

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Cele 3 zodii care își pot schimba destinul în august 2024. E șansa vieții lor
Capital.ro
Suspendarea definitivă a permisului auto. Șoferii care nu pot fi iertați de lege. Pieton pe viață
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Amănunte bizare despre atacatorul lui Trump. Ce avea în telefon
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
'Cumetriile' din Antenă! Bordea i-a luat iubita lui Cazacu 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Doliu în lumea filmului! Bob Newhart, actorul din „Elf” și „The Big Bang Theory” s-a stins din viață la 94 de ani
Capital.ro
Asociația de proprietari decide. Lege pentru proprietarii de apartamente
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Statele membre UE trebuie să prezinte câte doi candidați pentru posturile de comisari europeni
MediaFlux
Se dau 250 de lei de STAT! Vezi dacă te ÎNCADREZI
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'