„Luna aceasta (n.r. – luna iulie) se va da o soluţie în legătură cu accidentul. Din datele pe care le am, expertiza tehnică asupra autoturismului este aproape de finalizare. Vor putea soluţiona în termen rezonabil această cauză”, a spus Augustin Lazăr, duminică, la ceremonia pentru Ziua Justiţiei.
Ceea ce nu a spus procurorul general este cât de avansate sunt alte două expertize, una mai importantă decâtv alta pentru economia anchetei. Este vorba de expertiza medico-legală şi de cea criminalistică.
Expertiza medico-legală va ajunge prima pe masa procurorilor
Este o chestiune de ore până când raportul medico-legal în cazul ”Dan Condrea” va ajunge pe masa procurorilor. Surse bine informate au confirmat, pentru ziarulring.ro, că ”raportul este deja gata” şi că probabil mâine – cel mai târziu – va ajunge pe masa procurorilor criminlaişti din Parchetul General care instrumentează dosarul privind dispariţia patronului Hexi Pharma. ”Raportul este întocmit, este semnat (n.r. – de către cei doi medici legişti titulari ai experizei, din Serviciul Medico-legal Ilfov), urmează să fie plătit, dar asta nu va fi o problemă. şi nici nu e mult (n.r. – puţin peste 1.000 de lei), pentru că grosul sumei reprezentând analiza ADN va fi achitat către Institutul de Criminalistică al Poliţiei. Legiştii din Ilfov l-au sunat şi pe procurorul de caz, pentru că se pare că vor să-l ridice cât de repede. Poate char mâine (n.r. – 5 iulie 2016) să-l ridice procurorul. Deci, în scurt timp, raportul va fi pe masa procurorilor”, scrie ziarulring.
Pe de altă parte, şeful experţilor criminalişti pe ţară, directorul adjunct al INEC, Grigoraş Beţiu, spune că şi expertiza criminalistică va fi gata în curând. ”Dosarul «Condrea» e la noi de două săptămâni. Lucrarea a fost repartizată la un expert de la laboratorul interjudeţean (n.r. – judeţul Ilfov) care este în subordinea noastră. Urmează ca, undeva, până la jumătatea lunii iulie să fie finalizată”, ne-a declarat, în exclusivitate, şeful INEC, Grigoraş Beţiu. Întrebat dacă este vorba de o expertiză complexă, ieşită din tipar, care să întâmpine dificultăţi deosebite, expertul-şef explică: ”Din punctul nostru de vedere, criminalistic vorbind, această lucrare nu ridică foarte multe probleme. Discuţiile şi speculaţiile de tot felul care au apărut nu au nicio legătură cu lucrarea noastră, pentru că nu suntem noi cei care decidem în zonă. (…) Este o expertiză clasică, cu obiective generale, precum viteza, dinamica, posibilităţi de evitare a acidentului”.
Cât despre ”corpul delict” în sine, directorul INEC spune: ”Automobilul în cauză (n.r. – ce a mai rămas din el), respectiv corpul delict, aşa cum este considerat din punct de vedere criminalistic, nu este la noi, se află la poliţie, iar noi am fost şi l-am examinat. Din punct de vedere criminalistic, l-am examinat, nu şi tehnic, pentru că tehnic este o altă problemă”. Despre cât de distrus este ”corpul delict” ce urmează a fi expertizat, şeful INEC spune: ”E greu de precizat cât de distrusă este maşina. În asigurări, o astfel de situaţie este numită avarie totală”. El precizează că expertul criminalist încă nu s-a deplasat la faţa locului, dar, dacă va fi cazul, o va face. ”La faţa locului încă nu am fost. Depinde dacă expertul consideră că este nevoie”, mai arată şeful INEC.
Experţii nu pot stabili dacă a fost sau nu sinucidere
Grigoraş Beţiu explică de ce expertiza criminalistică nu poate stabili concret ce i s-a întâmplat lui Dan Condrea. ”Nu se poate stabili în zona noastră dacă a fost accident, crimă sau sinucidere. Cei care au toate informaţiile le coroborează şi se trage o concluzie. Noi facem o analiză strict criminalistică pe evenimentul în sine. Noi analizăm urmele şi interpretăm”. Vor face cu adevărat lumină procurorii în acest caz în care ”teoria conspiraţiei” a fost, încă de la început, ”regina” ipotezelor de lucru? Deocamdată, oficial, toate ipotezele de lucru sunt deschise, cea a sinuciderii rămânând cel mai bine conturată, mai ales după declaraţia de acum câteva săptămâni a procurorului general al României, care a spus: ”Nu e vorba de niciun omor, există o suspiciune că, într-adevăr, ar fi o sinucidere, însă urmează a se clarifica după administrarea probaţiunii. După circumstanţele în care s-au întâmplat lucrurile, modul în care a circulat persoana respectivă pe şosea de mai multe ori, în zona aceea”. De atunci, procurorul general al României nu şi-a mai schimbat oficial punctul de vedere în cazul ”Condrea – dispariţie suspectă”. Aşteptăm, aşadar, finalizarea anchetei.