UPDATE: Anchetatorii au reluat cercetările la locuinţa lui Gheorghe Dincă, bărbatul suspectat în cazul dispariţiei fetei de 15 ani din Dobrosloveni. Cercetările se desfăşoară în prezenţa lui suspectului, acesta fiind adus, sâmbătă după-amiaza, la Caracal, de la Craiova.
UPDATE: Gheorghe Dincă a contestat măsura arestului preventiv.
UPDATE: Gheorghe Dincă a fost readus de procurori la locuinţă pentru continuarea anchetei. Anchetatorii fac o nouă percheziţie, sâmbătă, în casa bărbatului arestat preventiv în cazul dispariţiei fetei de 15 ani din Olt.
UPDATE: Gheorghe Dincă a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Suspectul principal de la Caracal, Gheorghe Dincă, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, sub acuzațiile de viol și trafic de minori, NU şi pentru crimă.
Tribunalul Dolj este instanța care a decis arestarea preventivă a lui Gheorghe Dincă, după ce suspectul a fost reținut pentru 24 de ore în această dimineață.
Bărbatul suspectat în cazul disparţiei fetei din Olt a fost arestat preventiv pentru 30 de zile de către Tribunalul Olt, pentru comiterea infracţiunilor de trafic de minori şi viol, iar avocatul din oficiu care l-a reprezentant în faţa instanţei spune că acesta susţine că este nevinovat, iar bijuteriile şi hainele găsite în locuinţa sa şi despre care anchetatorii suspectează că ar proveni de la victime ar aparţine familiei sale.
UPDATE: Gheorghe Dincă, bărbatul din Caracal suspectat de uciderea adolescentei de 15 ani din localitatea Dobrosloveni, judeţul Olt, a fost adus sâmbătă la Tribunalul Dolj, unde va fi prezentat judecătorilor cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Parchetul Tribunalului Olt a predat ancheta privind dispariția fetei de 15 structurii teritoriale Craiova a DIICOT. Potrivit unor surse, ipoteza de lucru a anchetatorilor antimafia este de trafic de minori în varianta răpirii. Procurorii DIICOT au cerut încă de ieri predarea cazului.
Potrivit surselor citate, suspectul a fost preluat în noaptea de vineri spre sâmbătă și condus la Craiova, pentru continuarea cercetărilor.
Vineri, la audieri, Gheorghe Dincă nu și-a recunoscut faptele, deși în curtea imobilului în care locuia a fost găsit un butoi cu resturi umane, inclusiv cu bijterii pe care Alexandra, fata de 15 ani dispărută de miercuri, le-ar fi purtat.
Vineri seara, puțin după ora 23.00, o autospecială a Poliției a ieșit din curtea unde locuiește Gheorghe Dincă, suspectul crimei din Caracal, mașina în care se afla acesta fiind încercuită de jandarmi.
Klaus Iohannis intervine după tragedia de la Caracal. Cazul fetelor va fi discutat în CSAT
Sute de protestatari au huiduit când a ieșit mașina Poliției, dar și când au ieșit anchetatorii din curtea lui Dincă. Oamenii aveau coli albe pe care au scris „Nepăsarea voastră ucide vieți” și „Dreptate pentru Alexandra”.
Alexandra, în vârstă de 15 ani, a fost dată dispărută miercuri, iar, joi, fata a sunat la ora 11.00 de trei ori la Serviciul de Urgență 112, anunțând că este sechestrată. Cu toate datele furnizate, Serviciul de Telecomunicații Speciale nu a reușit o locație exactă, ci o arie de căutare, polițiștii având nevoie de 19 ore pentru a intra în imobilul principalului suspect.
O altă eroare ar fi legată de faptul că polițiștii din Caracal știau locația în care se afla Gheorghe Dincă încă de noaptea, dar nu au organizat un flagrant, așa cum le permitea legea, ci au preferat să aștepte autorizație de percheziție pentru dimineața, ceea ce a dus la o întârziere de 3 ore.
Ca urmare a intervenției defectuoase, chestorul Ioan Buda, șeful Poliției Române, a fost demis, iar premierul Viorica Dăncilă a anunțat că a mai cerut demiterea prefectului și a șefului Inspectoratului Județean de Poliție Olt.
Mai mult, Dăncilă spune că STS a răspuns „în cel mai iresponsabil mod” la toate întrebările. „Îi solicit personal directorului serviciului lămuriri în acest caz, în cel mai scurt timp. Dar oricare ar fi răspunsul, este inadmisibil să nu existe acuratețe în localizare în secolul 21”, a mai transmis șeful Executivului.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va aștepta marți, în ședina CSAT. o evaluare pe cazul de la Caracal.
Anchetatorii încearcă acum să identifice o a doua victimă, care se pare că a dispărut în urmă cu mai bine de o lună și care era din județul Dolj.
„La data de 26.07.2019,în baza art. 63 C.pr.pen. rap. la art. 43-45 C.pr.pen., cu aplic. art. 50 C.pr.pen. și a art. 11 alin. 1 pct. 5 din O.U.G. 78/2016, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Craiova a solicitat Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt declinarea competenței de soluționare a cauzei penale înregistrată la această unitate de parchet în vederea reunirii la cauza penală ce are ca obiect infracțiunea de trafic de persoane, prev. de art.210 C.p. alin.1 lit. a C.p., având în vedere faptul că, din datele obținute de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal și ulterior din surse publice, au rezultat indicii că între cauza penală înregistrată la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt și cauza penală a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Craiova există cazul de reunire prev. de art. 43 alin. 2 litera a C.pr.pen.. Astfel, s-a constatat același modus operandi (răpire a unei persoane de sex feminin tânără, pieton ce apela la serviciile automobiliștilor ocazionali, inclusiv apeluri telefonice adresate membrilor familiei victimei prin care s-a încercat liniștirea lor sau inducerea unei piste false), precum și împrejurările de timp și de loc”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.
Dosarul a ajuns în jurul orei 2 noaptea, iar bărbatul a fost adus la audieri în jurul orei 5. Surse judiciare au dezvăluit că bărbatul refuză să răspundă la întrebările procurorilor.
De ce ajunge ancheta la DIICOT Craiova
Cazul dispariției tinerei de 15 ani se va reuni cu cel al dispariției unei alte fete de 18 ani, care este de negăsit din luna aprilie. Familia a sesizat poliția încă de atunci, iar dosarul a ajuns de la Parchetul Judecătoriei Craiova la DIICOT Craiova pe 30 mai. O săptămână mai târziu, s-a început urmărirea penală în rem, adică doar pentru fapte.
„Prin ordonanța din 06.06.2019 a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Craiova s-a dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la infracțiunea de trafic de persoane, prev. de art.210 alin.1 lit. a C.p, raportat la împrejurările cauzei, la modul și mijloacele de săvârșire, la datele personale ale victimei, la locul de unde fuseseră inițiate apeluri telefonice către familia victimei, considerându-se că sunt indicii temeinice de recrutare a victimei prin răpire/constrângere în scopul exploatării sexuale.”
Potrivit unor surse, până la descoperirea unor bijuterii ale fetei de 18 ani în casă principalului suspect, între dispariția acesteia și bărbat nu era făcută nicio legătură.
Ce urmează în anchetă: primul pas – expertizarea rămășițelor ce par a fi de om
Surse judiciare au explicat pentru G4Media.ro că după expertizarea osemintelor care par a fi umane, găsite la casa suspectului, se vor face cercetări și pentru omor. Probele prelevate au fost trimise la Institutul Național de Criminalistică, pentru analiză genetică, iar apoi la Institutul Național de Medicină Legală, pentru măsurători antropometrice.
Așa se va stabili câte victime sunt și identitatea lor. Potrivit acelorași surse, la casa bărbatului au fost descoperite oase, dinți ce par a fi de om, pungi cu carne, bijuterii și haine de femei.
Procurorii și polițiștii vor relua cercetările la fața locului.
Un alt dosar penal
Secția specială pentru anchetarea magistraților s-a autosesizat și va verifica modul de acțiune al procurorului local care avea atribuția de a supraveghea actele polițiștilor în noaptea de 25 spre 26 iulie 2019. Fostul șef al Poliției Române dă vina pe procurorul care nu le-ar fi permis agenților din fața casei suspectului sa descindă până la ora 6. Deși ei erau prezenți de trei ore.