Este vorba despre dosarul de corupţie al lui Sorin Oprescu, în care medicul este acuzat de acuzat de luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracțional organizat, fapte comise în 2013, precizează DNA, conform Libertatea.
Procurorii anticorupţie susţin că, la sfârşitul anului 2013, Sorin Oprescu a condus un grup infracţional organizat, constituit de directorul Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, Bogdan Cornel Popa, care avea ca scop săvârşirea de infracţiuni de corupţie, mai precis dare şi luare de mită, din sume provenite din bugetul Municipiului Bucureşti.
Potrivit sursei citate, Sorin Oprescu a fost trimis în judecată de DNA în noiembrie 2015, iar apoi a fost condamnat, în mai 2019, în primă instanţă, de Tribunalul Bucureşti, la 5 ani şi 4 luni închisoare cu executare.
Citeşte şi: Alexandru Rafila: Încă există varianta Delta. Noi avem cazurile grave de la ATI cu această tulpină
La termenul de vineri, 7 ianuarie, procurorul DNA a solicitat schimbarea încadrării, aşa cum a fost ea formulată din oficiu de instanţă. Astfel, Sorin Oprescu ar putea fi condamnat la 15 ani de închisoare, o pedeapsă orientată spre maximum special prevăzut de lege.
Pentru constituirea unui grup infracţional organizat, legea prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 5 ani. În schimb, instanţa a ridicat din oficiu problema reţinerii formei agravante a infracțiunii, a cărei limite sunt mai mari: între 3 și 10 ani, potrivit Ziare.com.
Sentinţa în dosarul de corupţie al lui Sorin Oprescu ar fi trebui dată iniţial în aprilie 2021. Cele două judecătoare din complet nu au ajuns, însă, la un acord, motiv pentru care a fost cooptat un al treilea judecător prin formarea unui complet de divergenţă.
În aceste condiţii, dezbaterile în proces au fost reluate de la zero.
Pe 16 decembrie 2021, când ar fi trebuit să pronunţe decizia definitivă, completul de divergenţă de la Curtea de Apel Bucureşti a anunţat că repune cauza pe rol, „pentru a pune în discuţie, din oficiu, schimbarea încadrării juridice a unora dintre faptele penale reţinute prin rechizitoriu”.
Astfel, după aproape 7 ani de procese și mai bine de 100 de termene, Sorin Oprescu încă nu a primit un verdict în dosarul în care DNA îl acuză de fapte de corupţie.
Citeşte şi: Sorin Oprescu riscă 15 ani de închisoare. Procurorii DNA vor pedeapsa maximă pentru fostul edil