Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că nu are competența de a judeca cererea Parchetului General de confirmare a redeschiderii urmăririi penale împotriva fostului președinte Traian Băsescu în legătură cu o declarație pe care acesta a făcut-o în 2007 în contextul demersurilor de suspendare a sa din funcție.
Curtea Supremă a hotărât astfel ca dosarul să fie trimis la Judecătoria Sectorului 5.
„Admite excepţia necompetenţei materiale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. În baza art. 50 Cod procedură penală stabileşte competenţa de soluţionare a cererii de redeschidere a urmăririi penale formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul nr. 1305/P/2007, în favoarea Judecătoriei Sectorului 5 Bucureşti. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă.”, a decis ICCJ.
Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a cerut instanţei supreme confirmarea redeschiderii urmăririi penale într-un dosar în care un bărbat din Craiova, Ioan Şerb, l-a reclamat pe fostul preşedinte, în 2007, pentru declaraţii privind o eventuală demisie a sa.
Traian Băsescu a fost audiat, joi dimineaţă, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), într-un dosar în care a fost reclamat de o persoană că nu şi-a ţinut promisiunea de a demisiona în 5 minute, în 2007, aşa cum promisese. Este vorba de Ioan Șerb, care a depus la Parchet o plângere împotriva lui Traian Băsescu.
Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a cerut astfel instanţei supreme confirmarea redeschiderii urmăririi penale în dosarul în care bărbatul din Craiova l-a reclamat pe fostul preşedinte în 2007 pentru declaraţiile privind demisia.
Traian Băsescu a confirmat că este vorba despre un cetăţean care a făcut o reclamaţie pentru că în 2007 a afirmat că va demisiona în cinci minute şi nu s-a ţinut de cuvânt.
”Rezist, nu am nicio problemă de anduranţă. (…) A cerut să fiu anchetat pentru fals în declaraţii, pentru că în 2007 am spus că demisionez în cinci minute şi nu am demisionat. Acum Parchetul General a cerut redeschiderea acestui dosar. (…) Parchetul General îmi face un program extrem de alert. Sigur, nu e o fericire, dar mă voi supune oricărei chemări a instanţelor.
A fost o declaraţie verbală, asupra căreia am revenit imediat după vot. (…) Citaţia pentru astăzi mi-a venit ieri la 16.30, adică e şi un lucru în forţă. Aleargă agenţii procedurali pe oriune să mă caute pentru a-mi da citaţia pentru a doua zi”, a declarat Traian Băsescu.
Întrebat dacă el crede că instanţa va confirma redeschiderea urmării penale în acest dosar, Traian Băsescu a spus: „Orice este posibil”.
Fostul preşedinte a mai spus, răspunzând unei alte întrebări, că nu îi este teamă de nimic şi a adăugat că este posibil ca şi în zilele următoare să mai fie chemat în instanţă.
La 17 aprilie 2007, Băsescu a declarat că, dacă Parlamentul va vota suspendarea sa din funcție, își va da demisia în cinci minute. „În situația în care, în pofida avizului Curții Constituționale, Parlamentul va vota suspendarea mea, în maxim cinci minute de la vot voi demisiona din funcție și voi chema în fața electoratului și pe cei care au generat un abuz constituțional”, afirma atunci șeful statului, într-o declarație de presă. Ulterior, Băsescu a renunțat la decizia de a demisiona.