„În anul 2009, în timpul campaniei electorale în jud. Dâmbovița pentru alegerile europarlamentare și prezidențiale, la cererea deputatului Ion Stan, a fost determinat să participe cu sume de bani pentru cumpărarea de cadouri electorale. (…) Deputatul Ion Stan i-a promis protecție și l-a asigurat pe denunțător cu privire la sprijinirea sa în obținerea unor contracte de achiziții publice, prin exercitarea influenței asupra unor funcționari cu atribuții în acest sens. Astfel, denunțătorul a plătit 155.000 găleți de 10 litri de culoare roșie, cu un preț unitar de 2,1 lei buc. Valoarea totală a acestor cadouri electorale a fost de 387.345 lei, adică aprox. 100.000 euro. Acestea au fost împărțite în aproape toate comunele județului, în special în zona de sud a acestuia”, se arată în referatul DNA.
Potrivit procurorilor, Ion Stan intenţiona să repete procedura şi la alegerile din 9 decembrie, în campania din colegiul său, asigurându-l pe Sorin Dima că se va folosi de influenţa sa pentru ca acesta să primească noi contracte cu statul.
„La data de 14.11.2012, Stan Ion și Dima Sorin s-au întâlnit din nou, în baza înțelegerii precedente, prilej cu care denunțătorul i-a comunicat că în urma calculelor făcute, el îi poate da suma de 90.000 lei în luna noiembrie, iar suma de 40.000 lei în luna decembrie, Stan Ion răspunzând că «e bine». Imediat denunțătorul i-a reamintit lui Stan Ion de promisiunea de a-l ajuta în privința contractului de la Perșinari, deputatul afirmând că deja a vorbit cu primarul. Întrucât discuțiile anterioare au vizat inclusiv obținerea unor noi contracte de lucrări de construcții, Dima Sorin i-a reamintit și de această problemă…”.
Prezentăm stenogramele unor convorbiri dintre cei doi:
SI: Nu, stai puțin!… Eu trebuie să fac… Am în colegiu cinci mii de… șase mii de copii.
DSN: Da.
SI: Trebuie să fac niște pachețele pentru Moș Nicolae. Două portocale, două banane, o ciocolată și o napolitană.
DSN: Gata! Vă dau…ă… vă dau răspuns pe, pe…[neinteligibil].
SI: Da. Da, da. Ca să-mi spui ce… Da’ vezi că pungile ți le dau eu, că sunt pungi cu Moș Nicolae.
DSN: Îhî. Sunt marcate de…[neinteligibil]… dumneavoastră și…[neinteligibil]
Iată un alt fragment:
Dima Sorin Nicușor: Am acolo necazu’ ăla, cu baza aia sportivă…
Stan Ion: Și ce faci cu aia?
DSN: Nu știu, să vedem cum dracu’ fac, că are să-mi dea un miliard jumătate…
SI: La Perșinari?
DSN: Păi, da! Da, baza aia sportivă, din câmp, pe partea s… pe mâna stângă, mergând de-aici încolo, înspre Pi… Că așa, zic, aici… Pierșinari este în partea asta, da
SI: Baza sportivă de la Pierșinari?
DSN: Da, aia care e făcută în câmp. (…) Pe OG 7 mi se pare că este.
SI: N-a fost finanțare de la Consiliul Județean. Că aici mai era cum mai era.
DSN: Mi se pare că e Consiliul Județean.
SI: Ori, ori! Dacă era la Consiliul Județean (…) Eu îl întreb. Îl întreb să vedem care este situația…
DSN: Auzi, noi ce facem cu… [neinteligibil]… să ne vedem cu…
SI: Bă, eu am vorbit cu el, mi-a spus: „Bă, lasă…”. (…) De frică! A spus: Dom’le, fiind în perioada de cercetare, Sorin este urmărit. Și Sorin îmi creează probleme și nu vreau și așa mai departe”. (…) „Lasă-mă să câștigăm alegerile, să știu că am un guvern care mă apără și pe mine și apoi discutăm”. I-am zis: „Bine Adriane, niciun fel de problemă! Mai sunt trei săptămâni, nu mai avem mult”.
Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a sesizat Comisia juridică în legătură cu cererea Ministerului Justiţiei de încuviinţare a arestării preventive a deputatului PSD Ion Stan, stabilind că aceasta are termen până pe 1 decembrie să elaboreze raportul.
„Biroul Permanent a stabilit procedura standard în legătură cu cazul Ion Stan, iar data de 1 decembrie este data maximă până la care Comisia juridică trebuie să prezinte raportul Biroului. În momentul în care Comisia va elabora raportul, se va convoca şi plenul, dar şi grupul PSD”, a declarat, miercuri, secretarul Camerei, Georgian Pop.
El a arătat că, potrivit procedurilor, Comisia juridică are un termen de cinci zile pentru a elabora raportul, iar convocarea plenului depinde de cât de repede este elaborat acest raport.
Pop a arătat că, în opinia sa, plenul va fi convocat săptămâna viitoare, iar grupul PSD va fi convocat în aceeaşi zi cu plenul.
„De principiu, probabil săptămâna viitoare convocăm şi plenul şi grupul PSD”, a spus Pop.
Vicepreşedintele Comisiei juridice, deputatul Florin Iordache, a precizat că joi, la ora 13.00, va avea loc şedinţa Comisiei în care se va discuta cazul Ion Stan.
Ministrul Justiţiei a transmis, marţi, preşedintelui Camerei Deputaţilor solicitarea DNA de încuviinţare a arestării preventive a deputatului PSD Ion Stan, acuzat de două infracţiuni de trafic de influenţă.
Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a cerut ministrului Justiţiei să solicite Camerei Deputaţilor încuviinţarea arestării preventive a deputatului PSD Ion Stan, cercetat în dosarul nr. 334/P/2012, pentru trafic de influenţă.
DNA a început urmărirea penală faţă de Ion Stan pentru două infracţiuni de trafic de influenţă. În acelaşi dosar este urmărit penal şi şoferul deputatului, Florin Sarca, pentru complicitate la trafic de influenţă.
În vârstă de 57 de ani, Ion Stan este deputat de Dâmboviţa, aflat la al treilea mandat consecutiv în Legislativ. El este vicepreşedinte al Comisiei parlamentare de control al activităţii SRI. De altfel, încă din 2000, de când a intrat în Parlament, el a activat în Comisia SRI, fiind în legislatura 2000-2004 preşedinte al acesteia.
Stan candidează din partea USL pentru un nou mandat de deputat într-un colegiu din Dâmboviţa, la alegerile din 9 decembrie.