Dosarul deschis de Mircea Negulescu deputatului PNL Mircea Rosca va ajunge la ÎCCJ. In dosarul ce-l vizeaza pe liberalul prahovean, au fost achitate zeci de alte persoane care au avut nesansa sa „pice pe mana” lui Negulescu, zis si „Portocala”.
Potrivit portalului instanţelor de judecată, Tribunalul Prahova a decis, ca dosarul în care sunt vizaţi Roşca şi alţi zece inculpaţi să fie trimis spre competentă soluţionare la Curtea Supremă.
De asemenea, magistraţii au hotărât că excepţia nulităţii absolute a încheierii de cameră preliminară prin care s-a dispus începerea judecăţii, precum şi a tuturor încheierilor anterioare, urmează a fi analizată de către ÎCCJ, instanţă învestită cu soluţionarea dosarului.
Mircea Roşca a fost deputat PNL în legislatura 2012-2016, el câştigând un nou mandat de deputat la alegerile din decembrie 2020.
De asemenea, au fost achitaţi atunci: Adrian Strâmbeanu (fost director al Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti), Simona David (director al Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică a Persoanelor Adulte cu Handicap Călineşti – judeţul Prahova), Mariana Malea (responsabil cu achiziţiile publice în cadrul Centrului de Recuperare), Cristina Savu (fost director economic în cadrul RAAPPS Sinaia), Mihail Fâcă (fost administrator public al judeţului Prahova), Adrian Emanuil Semcu (fost vicepreşedinte al CJ Prahova), Gabriela Cristina Şerbănoiu (fost şef al Serviciului Achiziţii Publice şi Contracte din cadrul Direcţiei Patrimoniu a CJ Prahova).
Înregistrare-bombă. Procurorul Mircea Negulescu dezvăluie cum fabrica dosare
Fostul procuror Mircea Negulescu, trimis în judecată pentru mai multe infracţiuni, între care cercetare abuzivă şi represiune nedreaptă
Fostul procuror Mircea Negulescu a fost trimis în judecată de Secţia specială pentru investigarea magistraţilor într-un nou dosar în care este acuzat de mai multe infracţiuni, între care cercetare abuzivă şi represiune nedreaptă. Alături de Negulescu, a fost trimis în judecată şi fostul ofiţer de poliţie judiciară care l-ar fi ajutat pe acesta, cei doi fiind reţinuţi, în vară, în legătură cu dosarul Tony Blair, în care este implicat şi Victor Ponta.
Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, în 22 decembrie, sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu rechizitoriul prin care s-a dispus trimiterea în judecată a unui fost procuror eliberat din funcţie în cursul anului 2019 ca urmare a aplicării sancţiunii disciplinare a excluderii din magistratură), pentru: cercetare abuzivă – 6 infracţiuni; represiune nedreaptă – 4 infracţiuni; instigare la represiune nedreaptă în modalitatea participaţiei improprii; influenţarea declaraţiilor; inducerea în eroare a organelor judiciare în forma instigării şi în modalitatea participaţiei improprii; inducerea în eroare a organelor judiciare în forma instigării şi în modalitatea participaţiei improprii, fals intelectual – 10 infracţiuni; abuz în serviciu – 3 infracţiuni.
Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de PICCJ, în acelaşi dosar a fost trimis în judecată un fost ofiţer de poliţie judiciară, pentru: complicitate la cercetare abuzivă (6 infracţiuni); complicitate la represiune nedreaptă (4 infracţiuni); complicitate la instigare la represiune nedreaptă în modalitatea participaţiei improprii; complicitate la influenţarea declaraţiilor; complicitate la inducerea în eroare a organelor judiciare în forma instigării şi în modalitatea participaţiei improprii; complicitate la inducerea în eroare a organelor judiciare în forma instigării şi în modalitatea participaţiei impropriil; fals intelectual (10 infracţiuni); complicitate la abuz în serviciu 3 infracţiuni).
„Din probatoriul administrat a rezultat că primul inculpat, în calitate de procuror în cadrul DNA – ST Ploieşti, cu ajutorul celui de-al doilea inculpat, ofiţerde poliţie judiciară detaşat la DNA – ST Ploieşti, ar fi procedat la ticluirea modului de sesizare şi a întregului material probator administrat în două dosare, cu scopul învinuirii pe nedrept a unor persoane, ar fi dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, precum şi măsuri neprivative de libertate constând în control judiciar faţă de unele dintre acestea, ştiind că sunt nevinovate”, se arată în comunicat.
Procurorii susţin că el ar fi determinat judecătorul de drepturi şi libertăţi de la ÎCCJ dintr-unul dintre dosare să dispună, fără vinovăţie, arestarea preventivă faţă de o persoană, ştiind că aceasta este nevinovată întrucât materialul probator pe baza căruia s-au argumentat măsurile procesuale a fost plăsmuit încă de la momentul sesizării organelor judiciare.
„Totodată, primul inculpat, cu ajutorul celui de-al doilea, în mod repetat, ar fi determinat mai mulţi martori (unii cu identităţi protejate) să dea declaraţii mincinoase în dosarele penale menţionate anterior şi mai mulţi denunţători să formuleze denunţuri cu privire la existenţa unor fapte prevăzute de legea penală, cunoscând că acestea sunt nereale, denunţurile fiind ulterior clasificate, cu consecinţa vătămării drepturilor procesuale ale persoanelor vătămate”, mai arată PICCJ.
Fostul procuror Mircea Negulescu, în prezent exclus din magistratură, a fost reţinut, în 15 iulie, de procurorii Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie în legătură cu dosarul Tony Blair, în care este implicat şi Victor Ponta. Alături de Negulescu, a fost reţinut şi un fost ofiţer de poliţie judiciară, care l-ar fi ajutat pe acesta. Ulterior, instanţa a decis ca ei să fie cercetaţi sub control judiciar.
De asemenea, în iunie, Parchetul General anunţa că procurorii din cadrul Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus trimiterea în judecată alui Negulescu (eliberat din funcţie în cursul anului 2019 ca urmare a aplicării sancţiunii disciplinare a excluderii din magistratură) pentru cercetare abuzivă, influenţarea declaraţiilor martorilor, (patru infracţiuni); participaţie improprie la inducerea în eroare a organelor judiciare sub modalitatea instigării în formă continuată.
În acel dosar, Mircea Negulescu este acuzat că, în calitate de procuror de caz într-un dosar al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, ar fi ”ticluit probe nereale prin construirea unui scenariu mincinos, respectiv obţinerea unui denunţ de la o persoană deja cercetată în acelaşi dosar şi consemnarea de declaraţii nereale sub pseudonim de la mai multe persoane”.
De asemenea, Negulescu ar fi ”realizat acţiuni de determinare prin constrângere morală asupra a patru persoane, trei dintre acestea fiind audiate atât cu identitate protejată cât şi cu identitate reală, să dea declaraţii mincinoase, totul în scopul de a proba existenţa unor fapte de evaziune fiscală şi coruperea alegătorilor şi de a atrage răspunderea penală a unei persoane nevinovate pentru fapte imaginare”.