După ce Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că secretarul Ambasadei Rusiei la Bucureşti beneficiază de imunitate diplomatică, poliţiştii Brigăzii Rutiere au trimis dosarul procurorilor Parchetului Sectorului 3, potrivit unor surse judiciare.
La rândul lor, procurorii au trimis dosarul la Judecătoria Sectorului 3, urmând ca magistraţii să dispună, potrivit legii, transferul de proceduri astfel încât cetăţeanul rus să poată fi judecat în ţara lui pentru vătămare corporală din culpă.
Potrivit unor surse din Poliţie, în 2008, intersecţia Bulevardului Camil Ressu cu strada Ilioara a fost declarat „punct negru”, adică zonă de risc rutier ridicat, şi s-a făcut, în acest sens, o sesizare către Administraţia Străzilor din cadrul municipalităţii.
În 2009, în intersecţia respectivă s-au făcut îmbunătăţiri şi s-a pus marcaj bicolor cu vopsea termoplastică şi benzi rezonatoare. Chiar şi în aceste condiţii, anul acesta, în luna mai, acolo a mai avut loc un accident grav, în urma căruia, o tânără de 23 de ani a murit.
Ministerul român de Externe analizează posibilitatea de a solicita ridicarea imunităţii diplomatului rus care a accidentat o tânără în Bucureşti, ambasadorul rus urmând să fie convocat la minister, a declarat ministrul de resort, Titus Corlăţean.
„Transmitem aşteptarea ca legea să îşi spună cuvântul şi responsabilitatea în faţa unei curţi de justiţie să se materializeze. Suntem într-un proces de reflecţie internă, care nu e simplu în raport de practica internaţională în materie de privilegii şi imunităţi, cu privire la poziţionarea noastră faţă de posibilitatea solicitării ridicării imunităţii diplomatului respectiv”, a spus Corlăţean.
El a arătat că, din informaţiile părţii române, diplomatul rus s-ar fi sustras de la proba cu etilotestul după accident şi a apreciat că acesta ar fi trebuit totuşi să accepte testul, pentru a înlătura orice dubiu, chiar dacă are dreptul de a se prevala de imunitate în astfel de cazuri.
Ministrul a mai arătat că este necesară o discuţie cât mai curând cu ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, chiar dacă între minister şi ambasadă a existat o corespondenţă pe această temă.
Premierul Ponta a declarat anterior că ministrul de Externe, Titus Corlăţean, trebuie să ia toate măsurile permise de convenţiile internaţionale pentru ca persoana vinovată să plătească, dacă accidentul în care o tânără a fost lovită de un autoturism al Ambasadei Federaţiei Ruse constituie o infracţiune.
El a arătat că a fost informat despre acest accident.
„Domnul Corlăţean trebuie – şi asta am vorbit cu domnia sa – trebuie să ia toate măsurile permise de convenţiile internaţionale pentru ca, dacă este vorba de o infracţiune, persoana vinovată să plătească”, a spus Ponta.
O tânără de 19 ani a fost lovită, duminică, în jurul orei 16.45, de un autoturism al Ambasadei Federaţiei Ruse. Accidentul a avut loc pe o trecere de pietoni aflată la intersecţia Camil Ressu – Ilioara.
Şoferul este cetăţean rus, iar pe legimaţia diplomatică este menţionat faptul că este secretar al Ambasadei. El a refuzat testarea cu aparatul alcooltest, precum şi prelevarea de probe biologice, invocând imunitatea de care beneficiază, potrivit unor surse judiciare.
Tânăra accidentată este în comă la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Bagdasar-Arseni, având contuzii la creier, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare, Florian Bica.
Persoana din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti implicată în accidentul de duminică are calitatea de diplomat şi beneficiază de imunitate de jurisdicţie penală, civilă şi administrativă, pe teritoriul României, a informat MAE.