Elena Udrea este acuzată de procurorii DNA că a primit suma de 520.000 de lei, reprezentând valoarea unor lucrări de renovare a Vila Săbărel din Eforie Sud, care a fost trecută în patrimoniul privat şi scoasă la vânzare la un preţ subevaluat.
Vilă Săbărel a fost închiriată de o fundaţie din care a făcut parte şi Mircea Băsescu. Fratele fostului preşedinte a făcut în exclusivite precizări, la România TV, despre implicarea sa în această fundaţie.
„Mironescu şi Banias imi erau prieteni buni, veneau des pe la mine, vorbeam. Şi la un moment dat, unul dintre ei mi-a spus: tata se retrage, trebuie sa fim trei într-o fundaţie, nu vrei să intri, tu? Si am zis: intru eu, care-i problema, pune-ma acolo, e o fundaţie, ajutam niste marinari. Si m-am inscris şi sănătate! (…)
Prin 2007 au gasit două vile în Eforie Sud, una Vila Aviatorul şi una vila asta, Săbărel. Au facut un contract de inchiriere cu societatea Carmen Silva, care le administra, societate de stat. Si au inchiriat Săbărelul asta. Nu prea o vazusera, cand au vazut însă… au luat şi un arhitect să viziteze vila şi au constatat ca trebuie schimbat acoperisul, că vila nu are geamuri, nu are uşi.. Era un jaf. Cand le-a mai spus şi ăla cât costa, le-a pierit tot cheful de actiuni caritabile. Pentru ca facusera contractul, l-au tinut un an si au platit oamenii, prin 2007, un an vila asta. 36 de mii de lei”, a declarat Mircea Băsescu.
Fosta şefă PMP Elena Udrea a declarat, miercuri seara, la România TV că nu ştia că vila de la Eforie Sud a fost închiriată de o fundaţie din care făcea parte şi Mircea Băsescu, fratele fostului preşedinte Traian Basescu. Totodată, ea precizează că vila se afla în stare de degradare atunci când a fost vândută.
„Revenind la povestea cu vila de la Eforie, de fapt o construcţie improprie, în stare de degradare, habar nu aveam – şi nu era neaparat treaba mea să ştiu pentru că era gestionată de o societate a ministerului – că a fost închiriată de o fundaţie din care făcea parte şi Mircea Băsescu. Au renunţat la ea probabil pentru că acolo nu se putea desfăşura niciun fel de activitate. Era o vilă care era aproape în ruină”, a declarat Elena Udrea la România TV.
Citeşte şi: Cum a fost modificată vila din Eforie, care apare în dosarul Elenei Udrea: Dezvăluirile unei foste angajate
Fosta şefă PMP a precizat că nu a vorbit niciodată cu Mircea Băsescu despre vila din Eforie Sud.
„Nu ştiu ce s-a întâmplat înainte de 2009. La momentul în care am preluat ministerul Turismului şi am luat decizia să vindem toate activele pe care le deţinea în turism acesta era unul din motive: faptul că erau condiţii improprii şi altul că nu statul trebuie să facă turism în România. Nu ştiu dacă domnul Băsescu a făcut parte dintr-o fundaţie care a deţinut vila. (…) Niciodată nu am vorbit cu Mircea Băsescu un subiect ca acesta„, a precizat Elena Udrea.
CITEŞTE ŞI Udrea, despre vila din Eforie: Nu ştiam că fost închiriată de fundaţia din care făcea parte şi Mircea Băsescu
Potrivit ordonanţei procurorilor, infracţiunile de instigare la abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi fals în declaraţii de avere sunt în legătură cu scoaterea Vilei Săbărel din Eforie Sud (suprafaţă utilă de 700 mp) din patrimoniul SC Carmen Silva 2000 SA şi vânzarea la un preţ sub valoarea de piaţă a terenului aferent imobilului (386 mp), lucrări de renovare la acelaşi imobil, cumpărarea şi intabularea acesteia şi a terenului aferent pe SC Romlit Spectrum SRL, „pentru a ascunde beneficiarul real şi pentru a evita justificarea resurselor financiare”.
„A solicitat vânzarea activului „Vila Săbărel” din Eforie Sud (achiziţionată cu suma de 56.425 euro), prin metoda negocierii directe şi cu recunoaşterea unor investiţii în cuantum de aproximativ 7.284 euro ce nu fuseseră realizate, către SC Romlit Spectrum SRL – o societate controlată de o persoană din anturajul său, societate pe care a creditat-o prin intermediul unei rude, pentru achitarea sus menţionate, fără a declara împrumutul acordat societăţii sau cumpărarea activului prin interpuşi”, arată DNA.
Procurorii susţin că Elena Udrea l-ar fi constrâns pe directorul general al SC Carmen Silva 2000 SA, prin intermediul reprezentantului SC Romlit Spectrum SRL, să încheie un act adiţional la contractul de vânzare-cumpărare a Vilei Săbărel, în condiţii nelegale, respectiv cu încălcarea hotărârii AGA şi a condiţiilor stabilite pentru vânzare prin mandatul emis de minister în baza avizelor direcţiilor de specialitate. În acest fel s-ar fi urmărit trecerea imobilului în proprietatea SC Romlit Spectrum SRL, deşi nu se efectuase plata banilor în termenul de 10 zile stabilit prin mandat de minister, fapt ce atrăgea desfiinţarea de drept a contractului, fără altă notificare şi fără intervenţia instanţei de judecată.
Mai mult, anchetatorii spun că Elena Udrea şi-ar fi exercitat influenţa asupra primarului oraşului Eforie Sud pentru a obţine cumpărarea, de către SC Romlit Spectrum SRL, a terenului aferent Vilei Săbărel, prin negociere directă, la un preţ de aproximativ 50% din valoarea pieţei.
Elena Udrea ar fi pretins şi primit, potrivit anchetatorilor, foloase necuvenite de aproximativ 520.000 de lei, constând în contravaloarea lucrărilor de renovare a Vilei Săbărel şi a materialelor necesare, de la administratorul unei societăţii care avea în derulare mai multe contracte cu Compania Naţională de Investiţii (CNI).
„Foloasele au fost primite pentru a asigura finanţarea necesară derulării contractelor pe care societatea le încheiase cu CNI SA. Aceasta, în condiţiile în care CNI SA funcţiona sub autoritatea Dezvoltării Regionale şi Turismului, iar ministrul era ordonator principal de credite”, au precizat procurorii.
Elena Udrea este suspectată că a achiziţionat Vila Săbărel prin intermediul firmei SC Romlit Spectrum SRL, pe care, potrivit procurorilor, o controla şi căreia îi asigura fondurile aferente efectuării tranzacţiilor, prin creditarea firmei în numele asociatului declarat.
„Astfel, a ascuns faptul că este beneficiarul real al imobilului Vila Săbărel, al terenului aferent şi al lucrărilor de renovare efectuate de o societate comercială favorizată; toate foloasele sus menţionate au fost primite în legătură cu exercitarea prerogativelor specifice funcţiei, în scopul disimulării proprietăţii bunurilor ori a drepturilor asupra acestora, cunoscând şi faptul că modalitatea de dobândire a imobilelor a fost nelegală. A încheiat tranzacţiile imobiliare având ca obiect Vila Săbărel (cu o suprafaţă utilă de 700 mp) şi terenul aferent acesteia (386 mp) prin persoane interpuse, respectiv prin intermediul SC Romlit Spectrum SRL – societate pe care o controla şi căreia îi asigura finanţarea necesară, utilizând informaţii obţinute în exercitarea funcţiei”, se mai arată în referatul cauzei.