„Potrivit citaţiei, am fost chemat în calitate de martor într-o cauză penală referitoare la modul în care a fost redactată „erata” la Hotărărea CCR nr. 3 din 2012 referitare la organizarea şi desfăşurarea referendumului. Mi-au fost puse o şerie de întrebări care în cele din urmă şi-au găsit răspunsul. În opinia separată pe care am formulat-o alături de domnii judecători Tudorel Toader şi Ion Predescu, opinie separată publicată în Monitorul Oficial din 21 august. Dacă doriţi mai multe elemente, le găsiţi acolo. (…) nu ştiu de cine a fost redactată, nu am fost consultat. În legătură cu această erată am luat cunoştinţă din Monitorul Oficial. Nu am fost convocat şi nici consultat”, a declarat fostul judecător CCR Acsinte Gaspar.
Săptămâna trecută, judecătorul CCR Tudorel Toader a fost audiat în acelaşi dosar. De asemenea, la începutul lunii iunie, Adrian Toni Neacşu, fost membru CSM, a fost audiat la Parchetul General în calitate de martor.
Dosarul a fost deschis după ce Toni Neacşu, fost membru al CSM, a declarat că erata CCR de invalidare a referendumului din 2012 nu ar fi fost scrisă de judecătorii constiuţionali, ci de Alina Ghica şi Oana Schmidt Hăineală, care conduceau CSM la vremea respectivă. Mai mult, totul s-ar fi făcut sub îndrumarea şefei Instanţei Supreme, Livia Stanciu, şi a fostului procuror-şef al DNA, Daniel Morar, toţi apropiaţi lui Traian Băsescu.
Documentul, în urma apariţiei căruia românii din străinătate au fost introduşi în cvorumul pentru consultarea populară, a fost trimis de judecătorul Ştefan Minea, a cărui alegere în CCR este contestată acum de PSD. Apariţia acestuia prevederi l-a salvat practic pe Traian Băsescu de la demitere şi a dus la invalidarea referendumului.
Respectiva erată a fost contestată de unii dintre membrii CCR, printre care şi Tudorel Toader, care au susţinut că nu au fost consultaţi la trimiterea documentului. Plenul Curţii a stabilit însă ulterior că erata trimisă de Ştefan Minea a fost legală.