Pe 27 februarie, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat definitiv pe Radu Dogaru la 6 ani de închisoare, iar Eugen Darie a primit 5 ani şi 4 luni de închisoare cu executare.
„Curtea are în vedere gravitatea deosebită a faptelor inculpaţilor, care s-au organizat şi, după o prealabilă şi amănunţită pregătire, au sustras dintr-un muzeu din Olanda şapte tablouri aparţinând patrimoniului mondial, de o valoare deosebită, pe care le-au transportat apoi în România, fără ca acestea să fie recuperate până în prezent. Se impune reţinerea şi a atitudinii inculpaţilor care, deşi recunosc săvârşirea infracţiunilor, nu colaborează cu organele judiciare în vederea recuperării tablourilor sustrase. Prin acţiunile lor inculpaţii au dat dovadă de lipsa unor repere morale fundamentale referitoare la una dintre valorile fundamentale apărate de legea penală – patrimoniul persoanei, acţionând în mod hotărât în vederea sustragerii tablourilor iar faptul că nu au sustras mai multe lucrări se datorează exclusiv dimensiunilor acestora având în vedere că inculpaţii aveau capacităţi limitate de transport, împrejurare ce agravează şi mai mult faptele acestora”, se arată în motivarea Curţii de Apel.
Potrivit sursei citate, „aceste elemente sunt suficiente pentru a contura concluzia Curţii că faţă de inculpaţi se impune a fi aplicate pedepse în cuantum sporit pentru fiecare dintre infracţiunile săvârşite, fiind nevoie de o perioadă mai mare de timp pentru atingerea scopului pedepsei, prevenirea săvârşirii de infracţiuni, dar şi pentru ca inculpaţii să-şi formeze o atitudine corectă faţă de muncă, ordinea de drept şi regulile de convieţuire socială”.
Magistraţii mai arată că, din probele strânse de procurori, şi anume înscrisurile depuse de societatea de asigurare coroborate cu declaraţiile inculpaţilor, rezultă că tablourile furate erau originale şi că inculpaţii cunoşteau acest aspect la momentul sustragerii acestora, scrie Agerpres.
În acest dosar au fost trimişi în judecată Radu Dogaru, Adrian Procop (în lipsă), Eugen Darie, Alexandru Mihai Bitu, Olga Dogaru şi Petre Condrat (ultimul în stare de libertate).
„Din probele administrate pe parcursul urmăririi penale există suspiciunea rezonabilă că inculpaţii Dogaru Radu şi Procop Adrian, cu sprijinul inculpatului Darie Eugen, au constituit o grupare infracţională în scopul săvârşirii infracţiunii de furt calificat cu consecinţe deosebit de grave, constând în aceea că, la data de 15/16.10.2012, pe timp de noapte şi prin efracţie, au sustras şapte opere de artă (picturi în ulei şi acuarele)”, susţin procurorii DIICOT.
Tablourile intitulate „Tete d´Arlequin” de Pablo Picasso, „La Lisseuse en Blanc et Jaune” de Henri Matisse, „Waterloo Bridge” şi „Charing Cross Bridge” de Claude Monet, „Femme devant une fenetre ouverte dite la fiancee” de Paul Gauguin, „Autoportrait” de Meyer de Haan şi „Woman with Eyes Closed” de Lucian Freud erau expuse într-un muzeu din Rotterdam, Olanda.