DOSARUL furtului de tablouri. Declaraţie ULUITOARE a expertei care a văzut tablourile din Rotterdam

Experta Mariana Dragu de la Muzeul Naţional de Artă, care a fost chemată de un bărbat interesat să cumpere tablourile furate la Rotterdam, a spus marţi, la Judecătoria Sectorului 3, că nu a anunţat Poliţia când şi-a dat seama că picturile sunt deţinute ilegal, pentru că i-a fost frică.
Romania TV
03 dec. 2013, 16:34
DOSARUL furtului de tablouri. Declaraţie ULUITOARE a expertei care a văzut tablourile din Rotterdam

Mariana Dragu, care este curator la Galeria de Artă Europeană a Muzeului Naţional de Artă (MNAR), a relatat, în cadrul dezbaterilor de marţi de la Judecătoria Sectorului 3, cum a luat contact prima dată cu tablourile şi cum şi-a dat seama că acestea sunt furate. Ea a spus faptul că, în noiembrie 2012, a fost sunată de o „cunoştinţă”, Constantin Dinescu, care i-a cerut opinia cu privire la două opere de artă, pe care respectivul intenţiona să le cumpere.

Odată ajunsă în casa bărbatului, Mariana Dragu i-a cunoscut pe Eugen Darie şi pe Petre Condrat. Tinerii i-au prezentat cele două pânze, pictate de Gauguin, respectiv Matisse.

„M-am uitat cu lupa, pe faţă, la semnătură. Mi-am dat seama că lucrările au fost restaurate prin anii ’60-’70. Avuseseră loc restaurări minore, respectiv o curăţare a murdăriei aparente. Atât cât poate să determine ochiul omului, am apreciat că lucrările sunt originale”, a explicat Dragu.

Experta a încercat să afle de unde provin cele două pânze, iar Condrat şi Darie i-au spus că sunt „din Anglia”.

„Le-am zis că sunt furate, că n-aveau cum să vină din Anglia legal. Cei doi nu au zis nimic. (…) Darie şi Condrat au insistat să afle valoarea acelor lucrări. Le-am zis că, având în vedere că provenienţa este ilicită, în urma unui furt, după cum am bănuit, valoarea lor este zero lei sau 10 ani de puşcărie”, a spus Mariana Dragu, în faţa instanţei.

Experta MNAR a adăugat că, în seara acelei zile, s-a informat, pe internet, cu privire la furtul tablourilor şi, deşi şi-a dat seama că cele două opere de artă erau în posesia lui Darie şi a lui Condrat, ea nu a anunţat Poliţia.

„Reţinerea mea era pentru că aveam de-a face cu un grup de crimă organizată. Mi-a fost frică să merg să declar ce ştiam”, a explicat ea.

Referitor la acest aspect, avocatul lui Petre Condrat, Cătălin Dancu, susţine că „ea (Dragu – n.r.) ar trebui să fie în aceeaşi calitate, de inculpat pentru infracţiunea de tăinuire”, pe care o are clientul său.

„Are interese personale pentru a avea o asemenea poziţie procesuală. Sunt convins că cineva a avut grijă să-i şoptească că dacă nu are o anumită poziţie, va fi parte a unei infracţiuni de tăinuire, pentru că nu a ştiut să răspundă, odată ce putea să anunţe Poliţia, şi nu a făcut-o în condiţii de cunoaştere ca expert a ceea ce a văzut şi a ceea ce era în faţa ei. (…) Nu a avut nicio jenă în a face declaraţii publice şi nu şi-a pus viaţa în pericol, cum încerca să acrediteze. (…) Dânsa, care este o expertă, ştia foarte bine în faţa a ceea ce se află. Mai grav este că a înţeles că este vorba despre o ilegalitate, că este vorba despre un furt, şi, ca orice expert sau cetăţean onest care era, trebuia să anunţe autorităţile. Astăzi, cele două tablouri erau salvate”, a declarat avocatul, la ieşirea de la instanţă.

Tot la termenul de marţi al dosarului furtului de tablouri a fost audiat şi vărul lui Radu Dogaru, cel care a ajutat-o pe Olga Dogaru, mama unuia dintre principalii suspecţi ai furtului de tablouri, să transporte „aproximativ trei genţi”, în care să bănuieşte că se aflau pânzele.

Instanţa a stabilit un nou termen în acest dosar pentru 21 ianuarie, când ar urma să fie audiaţi aproximativ 10 martori.

Judecătoria Sectorului 3 i-a condamnat, în 26 noiembrie, pe Radu Dogaru şi Eugen Darie la şase ani şi opt luni de închisoare cu executare, pentru furtul celor şapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, în octombrie 2012.

Instanţa a decis aplicarea pedepsei de şase ani şi opt luni în cazul lui Radu Dogaru pentru infracţiunea de furt calificat cu consecinţe deosebit de grave. Judecătorii l-au mai condamnat pe Dogaru la trei ani şi şase luni, pentru constituirea unui grup criminal şi la patru ani de închisoare, pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Pedepsele au fost contopite, astfel că Dogaru ar urma să execute, dacă decizia va rămâne definitivă, pedeapsa cea mai grea, de şase ani şi opt luni de închisoare.

Eugen Darie a fost condamnat de instanţa Judecătoriei Sectorului 3 la şase ani şi opt luni de închisoare pentru complicitate la furt calificat, cu consecinţe deosebit de grave şi la trei ani de închisoare pentru constituire de grup criminal, urmând să execute pedeapsa cea mai grea.

Din pedepsele lui Dogaru şi Darie vor fi scăzute perioadele în care au fost reţinuţi şi arestaţi.

Instanţa Judecătoriei Sectorului 3 a mai dispus ca Dogaru şi Darie să rămână în arest. Aceştia trebuie să plătească 6.000 de lei cheltuieli judiciare.

Decizia nu este definitivă, şi va fi atacată cu recurs de avocaţii celor doi.

Radu Dogaru şi Eugen Darie au recunoscut toate faptele de care sunt acuzaţi în dosarul furtului de tablouri şi au fost judecaţi în procedură simplificată, respectiv prin prisma articolului 320 indice 1 din Codul de procedură penală, pentru a beneficia de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Primele imagini cu Papa Francisc în sicriu! Ce ritualuri urmează în Vatican | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca, petrecere în costum de baie de Paște! Imagini inedite cu vedeta PRO TV în vacanța din Grecia
Fanatik.ro
Ce trebuie să dai de pomană și ce nu e bine să împarți de Sfântul Gheorghe 2025. Este sărbătoare mare, cu cruce roșie în calendar
Capital.ro
România a pierdut o mare valoare. Și-a pus amprenta asupra întregii țări. Va fi veșnic în amintirea românilor
Playtech.ro
Moștenitor în străinătate. Unde se face procura pentru succesiune
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Gabriel Liiceanu spune cu cine (nu) votează și de ce. „Poporul român doarme liniștit în cel mai cumplit vacarm”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Chef Richard Abou Zaki de la Chefi la cuțite, alături de Mădălina Ghenea, la Roma. Ce pun la cale cei doi: “Abia aștept…” | FOTO
Spynews
Elena Viscu se căsătorește din nou?! Fosta soție a lui CRBL, moment emoționant la o nuntă! | VIDEO
Evz.ro
Bijuteria renăscută din colbul ruinelor: Povestea unui lăcaș legendar din România ce ascunde secretele trecutului
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
O turistă a murit dupa ce s-a răsturnat cu ATV-ul pe Clisura Dunării
Cancan.ro
Cauza morții fetei de 15 ani care a căzut cu trotineta. Ce s-a întâmplat cu Valentina, în șanț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare doamnă a scenei artistice. Toți românii au admirat-o. Nu va mai fi nimeni ca ea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Comoara romană ascunsă, găsită înainte de Paște în Giurgiu! Este una dintre cele mai mari descoperiri din istoria recentă
Horoscop special Alina Bădic. Finalul lunii aprilie aduce surprize total neașteptate, dar și provocări. Zodiile care dau lovitura
MediaFlux
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe. Ce este interzis să faci în această sfântă zi
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul în care un apartament renovat costă cât o mașină SH