Primarul municipiului Lupeni, Cornel Resmeriţă, este suspectat că în anul 2011 a dirijat către două firme o parte din banii primiţi de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), condus de Elena Udrea, pentru un contract de achiziţie publică atribuit cu încălcarea dispoziţiilor legale, potrivit unor surse judiciare.
Valoarea contractului, care viza realizarea lucrărilor de alimentare cu energie electrică a staţiunii turistice Straja, ar fi fost supraevaluată, iar plata s-ar fi realizat în baza unor înscrisuri falsificate, cu ajutorul unei finanţări alocate de către MDRT în regim de urgenţă.
MDRT ar fi alocat pentru respectivul contract, semnat de primarul Cornel Resmeriţă şi de directorul general al societăţii Termogaz Company SA, Miron Lupulescu, suma de 12 milioane de lei. Banii au fost transferaţi de Primăria Lupeni după doar o săptămână, pe 21 decembrie 2011, în conturile firmei Termogaz.
GALA BUTE. DNA cere aviz pentru URMĂRIREA PENALĂ a Elenei Udrea şi a senatorului Ion Ariton
Ulterior, Termogaz Company SA a transferat banii din contul de trezorerie în conturile curente, iar pe 28 şi 29 decembrie 2011 a realizat două plăţi, în valoare totală de 3 milioane de lei, către societatea Europlus Computers SRL, administrată de Rudel Obreja.
Pentru a justifica plăţile între cele două firme s-a încheiat, conform surselor, un contract de publicitate având ca obiect prestarea de servicii cu ocazia galelor de box ce urmau să fie organizate de Rudel Obreja.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează, luni, percheziţii în 18 locaţii situate în Bucureşti şi alte patru judeţe într-un dosar privind achiziţii, prin programe finanţate din fonduri publice şi din fonduri europene.
„Ca urmare a autorizării de către instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii în 18 locaţii (sedii ale unor societăţi comerciale şi domicilii ale unor persoane fizice) situate în municipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov, Prahova, Hunedoara şi Gorj”, se arată într-un comunicat al DNA.
DNA precizează că procurorii fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciunea săvârşirii unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, în cadrul unor proceduri de achiziţie, prin programe finanţate din fonduri publice şi din fonduri europene.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Serviciului Român de Informaţii şi al Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.