Dosarul Hidroelectrica UPDATE. Curtea de Apel București l-a audiat, luni, ca martor, pe fostul tenisman și actual om de afaceri, Dinu Pescariu, în dosarul de mare corupție al fostului ministru al Dezvoltării, Elena Udrea, privind pretinse fapte de trafic de influență legat de contractele Hidroelectrica cu omul de afaceri Bogdan Buzăianu. În fața instanței de judecată Dinu Pescariu, care este client al DNA din dosarele Microsoft, a explicat în detaliu cum firma controlată direct de el a preluat o creanță ce viza editura EVZ, de 900.000 de euro.
Dosarul Hidroelectrica UPDATE. Ministrul Internelor, Lucian Bode, se află la Curtea de Apel București, unde a fost citat ca martor în dosarul de mare corupție în care sunt judecați Elena Udrea și Cătălin Andronic legat de o pretinsă favorizare a omului de afaceri Bogdan Buzăianu privind contracte cu Hidroelectrica.
“Am dat astăzi o declaraţie în calitate de martor într-o dublă calitate pe care o aveam atunci, în 2012, şi anume eram membru în Biroul Politic Naţional al PDL şi în perioada februarie – aprilie 2012 am fost ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri. În 2017 am avut această calitate de martor în procesul de urmărire penală, am dat şi atunci o declaraţie la DNA, mi-am menţinut această declaraţie în faţa instanţei, justiţia trebuie să se înfăptuiască”, a declarat Bode, jurnaliştilor, la ieşirea din sala de judecată.
Un alt martor citat, dar care nu este prezent până la momentul difuzării acestei știri este fostul tenisman și om de afaceri, Dinu Pescariu, cunoscut după implicarea în mega dosarul Microsoft
Totodată au mai fost citați, pentru luni, ca martori Șerban Tudor și avocatul Mugurel Filipescu. Cel din urmă va vorbi despre creanța de 900.000 de euro încasată de udrea în contul pretinsului trafic de influență făcut pentru omul de afaceri Buzăianu.
Dosarul Hidroelectrica. Curtea de Apel București reia, luni, dezbaterile în dosarul Hidroelectrica în care fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea, și omul de afaceri Cătălin Andronic, sunt judecați pentru fapte de trafic de influență și spălare a banilor, respectiv mărturie mincinoasă, în legătură cu promisiuni făcute de fostul demnitar omului de afaceri Bogdan Buzăianu privind contracte cu compania energetică.
La termenul de luni al procesului instanța va audia noi martori din dosar în legătură cu pretinsele sume de 3,8 milioane de dolari și 900.000 de euro (creanță) presupus primite de către fostul demnitar de la afaceristul Buzăianu pentru facilitarea prelungirii unor contracte în formă avantajoasă acestuia.
Dosarul Hidroelectrica a fost inițial trimis în judecată în decembrie 2017 iar după doi ani în care a stat în faza camerei preliminare un magistrat al CAB a stabilit că acesta trebuie restituit pe fondul vicierii procedurii obținerii unor probe.
După restituire anchetatorii DNA au refăcut probele și au retrimis cazul în instanță în 11 februarie 2019, moment de la care speța a trecut de faza camerei preliminare după ce judecătorii au stabilit că de această dată toate probele sunt conform obținute iar rechizitoriul legal întocmit.
DNA a notat în rechizitoriul acestui dosar că în cursul anului 2011, Elena Udrea a acceptat promisiunea făcută de un om de afaceri, prin intermediari, de a primi suma de 5.000.000 USD pentru a-și exercita influența asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei și a celor din cadrul SC Hidroelectrica SA, în vederea menținerii, în condițiile deja negociate (preț și cantitate de energie furnizată), contractele pe care societatea omului de afaceri le încheiase cu SC Hidroelectrica SA.
Din suma promisă, fostul ministru ar fi primit, în noiembrie 2011, în scopul arătat, prin intermediari, 3.800.000 de dolari, dar și o creanță de 900.000 de euro; creanța reprezenta o sumă pe care o firmă a omului de afaceri o împrumutase unui terț și care era garantată cu părți sociale ale unei societăți comerciale care deținea două publicații.
Despre această creanță a vorbit ca martor la DNA Bobby Păunescu, acționar al B1Tv, și a explicat la acea vreme contextul în care a fost împrumutat cu 900.000 de euro de către omul de afaceri Buzăianu.
Pentru respectivul împrumut Păunescu ar fi garantat cu 90 la sută din acțiunile pe care le deținea la publicația Evenimentul zilei.
Aceste acțiuni ar fi ajuns ulterior la Elena Udrea în cadrul acestui circuit.
ULTIMA ORĂ! Elena Udrea a scăpat de controlul judiciar: „Statul român te aduce de oriunde”
Pentru a ascunde că era beneficiara reală a creanței de 900.000 de euro (care i-ar fi conferit pe cale de consecință și puterea de a influența activitatea societății cu activitate media), Udrea Elena Gabriela a preluat creanța de la firma controlată de omul de afaceri, prin interpunerea unei alte firme paravan, aparținând unei cunoștințe.
Cu ocazia audierii sale ca martor, inculpatul Dan Cătălin Andronic a făcut afirmații mincinoase, cu privire la aspectele esențiale ale cauzei. De exemplu, Dan Cătălin Andronic a declarat mincinos:
– că nu a avut cunoștință de împrejurarea că Elena Gabriela Udrea este beneficiara reală a creanței amintite, care i-ar fi permis acesteia să controleze societatea media, să dobândească părți sociale, să se implice în politica editorială a unui cotidian deținut de această societate;
– că îi comunica Elenei Udrea date privind situația financiară a cotidianului deținut de societatea media și indicatori de performanță, doar pentru a se lăuda, pentru a o încunoștința că publicației îi „merge bine”;
– că nu i-a cerut Elenei Udrea acordul pentru a publica anumite articole, ci doar s-a consultat cu aceasta pentru a „verifica veridicitatea” informațiilor obținute.