În 1998, autorităţile române au adoptat o ordonanţă guvernamentală de urgenţă care acorda anumite stimulente fiscale investitorilor din regiunile defavorizate pentru o perioadă de zece ani. Ca parte a procesului de pregătire pentru aderarea la Uniune, România a încheiat această schemă de stimulare în 2005, cu trei ani mai devreme decât era prevăzut de lege.
Curtea de Arbitraj a Băncii Mondiale a decis în 2013 că frații Micula, cetățeni suedezi, trebuie să primească despăgubiri de la statul român. În 2015, Comisia Europeană a declarat plata sub formă de ajutor de stat a acestor despăgubiri ca fiind incompatibilă cu piața internă și a interzis punerea sa în aplicare. În 2019, frații Micula obțin la Tribunalul UE anularea deciziei Comisiei Europene, hotărâre care dă undă verde plății de către statul român a despăgubirilor de 178 de milioane de euro, plus penalitățile de întârziere. Tot în 2019, România face o plată de circa 200 de milioane de euro către frații Micula.
Însă Curtea de Justiție a Uniunii Europene a anulat hotărârea Tribunalului UE care a dat câștig de cauză fraților Micula și a trimis cauza spre rejudecare, potrivit unui comunicat al CJUE publicat marți, 25 ianuarie 2022. CJUE consideră că Comisia Europeană avea dreptul să se pronunțe pe marginea ajutorului de stat, potrivit Adevărul.
Marţi, 25 ianuarie 2022, Curtea a anulat hotărârea recurată şi trimite cauza spre rejudecare la Tribunal.