Noua Lege a salarizării unitare, care ar urma să fie discutată cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană chiar în această lună, riscă să devină istorie înainte de a fi adoptată, dacă guvernul Victor Ponta va fi înlăturat de la Palatul Victoria.
Ipoteza poate deveni realitate dacă Victor Ponta nu va mai fi premier, iar la Palatul Victoria ar veni, aşa cum îşi doreşte preşedintele Klaus Iohannis, un cabinet liberal, condus de Cătălin Predoiu.
„Avem în dezbatere Legea salarizării unitare, avem şi Codul fiscal, or, în cazul în care majoritatea politică s-ar schimba, nu mai poate garanta nimeni că Legea salarizării şi Codul fiscal vor mai putea fi susţinute şi vor fi votate de o altă majoritate. Iar în ce priveşte legea salarizării, ce credibilitate poate avea PNL atâta timp cât cei care au tăiat salariile se află azi în PLN?”, a declarat, la România TV, ministrul Muncii, Rovana Plumb.
Ministrul Muncii a precizat că, dacă va rămâne la guvernare, PSD „nu va tăia niciodată salariile”: „Noi vrem să le aşezăm într-o ordine firească şi echitabilă. Această nouă lege a salarizării va însemna creşterea salariilor în toate dmeniile de activitate, nu doar la bugetari”.
Victor Ponta este urmărit penal de DNA pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni – Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat. Premierul a fost chemat vineri dimineaţă la sediul DNA pentru a i se aduce la cunoştinţă acuzaţiile. La ieşirea de la DNA, Victor Ponta a declarat că a fost chemat pentru a fi informat că are calitatea de suspect în dosarul senatorului PSD Dan Şova.
În comunicatul DNA se arată că procurorul șef al DNA inițiază procedura de sesizare a Camerei Deputaților, pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale față Ponta Victor-Viorel, deputat, care în perioada în care se presupune că a săvârșit infracțiunile de conflict de interese a îndeplinit funcția de prim-ministru.
DNA a anunțat vineri că procurorii au dispus începerea urmăririi penale față de premierul Victor Ponta, la data faptelor avocat, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălarea banilor în dosarul de corupție de la companiile energetice Turceni și Rovinari privind încheierea unor contracte de asistență juridică.
În aceeași cauză, procurorii au constatat că se impune continuarea urmăririi penale față de Victor Ponta și sub aspectul săvârșirii a trei infracțiuni de conflict de interese, dintre care una în formă continuată, fapte aflate în legătură cu funcția sa de prim-ministru.
„Prin urmare, în conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al DNA inițiază procedura de sesizare a Camerei Deputaților, pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale față Ponta Victor-Viorel, deputat, care în perioada în care se presupune că a săvârșit infracțiunile de conflict de interese a îndeplinit funcția de prim-ministru”, se arată într-un comunicat al DNA.
După plecarea de la DNA, Victor Ponta a mers la Palatul Cotroceni, unde a avut o întrevedere cu preşedintele Klaus Iohannis, care i-a cerut să demisioneze din fruntea Executivului. Primul-ministru a subliniat, însă, că va aştepta o decizie a Parlamentului în ceea ce îl priveşte.
DNA a trimis la Parlament dosarul în care se cere încuviinţarea începerii urmăririi penale pe numele lui Victor Ponta.
Comisia juridică a Camerei Deputaților se va reuni luni, la ora 11.00, pentru a discuta despre scrisoarea procurorului general referitoare la formularea cererii de începere a urmăririi penale față de premierul Victor Ponta, susţin surse parlamentare.
Comisia are termen până luni pentru a informa când va întocmi raportul referitor la cererea primită din partea procurorului general referitoare la premierul Victor Ponta.