Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Cătălin Boboc (PNL), a precizat că senatorii jurişti au decis să amâne cu două săptămâni discuţiile privind referatele DNA prin care se solicită declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale în cazul foştilor miniştri Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu.
Boboc a subliniat faptul că, în opinia sa, prin acest nou termen pentru Comisia juridică, ‘se tergiversează’ rezolvarea situaţiei în care se regăsesc cei doi senatori ai grupului PSD.
‘Termenul dat de Biroul permanent era 15 octombrie. Eu asta am propus, să deschidem azi dosarele. Aveam timp să le studiem până atunci. Din păcate, această propunere nu a întrunit votul membrilor Comisiei. Propunerea unui alt coleg a fost aceea de a amâna două săptămâni. Voi informa, în legătură cu acest subiect, şi Biroul permanent. Nu înţeleg de ce trebuie să tergiversăm problema asta. Cei doi colegi ai noştri senatori, eu cred, au tot dreptul să o tranşeze cât mai repede, să meargă cât mai repede la plen şi apoi să-şi poată formula apărările’, a spus acestala finalul şedinţei Comisiei juridice la care au participat şi Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu, relatează Agerpres.
Preşedintele Comisiei juridice a subliniat faptul că argumentul principal pentru care s-a decis amânarea discuţiilor a fost volumul mare de documente ce trebuie analizate de către senatorii jurişti, dar şi faptul că s-a constatat, odată desigilate documentele, că nu s-a efectuat şi numerotarea acestora, astfel că documentele au fost resigilate.
‘DNA, cei de la minister care a predat documentele nu au respectat întocmai procedura, în sensul că nu fiecare pagină este numerotată şi nu scrie pe ea cine anume şi-o asumă sau dacă este conformă cu originalul. Din punctul ăsta de vedere nu cred că sunt probleme. Noi am preluat exact ceea ce am primit. S-a deschis (documentaţia – n.r.) în faţa membrilor Comisiei. Va veni un reprezentant al ministerului, sper să vină cât mai repede. Noi am solicitat de la ora 11,00 acest lucru. O să fac şi o adresă scrisă la care sper că nu vor răspunde printr-o altă adresă, ci prin prezenţa la Comisie. Până atunci nu se poate studia dosarul, fiindcă documentele au fost resigilate’, a mai spus Boboc, precizând că senatorii jurişti vor avea studiu individual pe dosare până la data convocării plenului Comisiei.
La rândul său, senatorul Alin Tişe (PDL) a afirmat că s-a opus propunerii de amânare a discuţiilor din Comisia juridică pe cazul Andronescu-Mihăilescu, fiind de părere că termenul stabilit de către Biroul permanent al Senatului, 15 octombrie, ar trebui respectat.
‘Noi am votat pentru a se respecta termenul decis de Biroul permanent, şi anume joi să dăm votul final. Majoritatea a propus două săptămâni. Noi ne-am opus la propunere. Cu votul de 6 la 5, majoritatea a decis aceste două săptămâni pentru studiul dosarului şi, pe de altă parte, pentru a veni cei de la Ministerul Justiţiei să numeroteze paginile din dosar. S-a solicitat ca o delegaţie a ministerului să vină să le numeroteze în zilele următoare. Motivul amânării a fost studiul dosarelor’, a spus Tişe.
Practic senatorii nu au discutat nimic. Ecaterina Andronescu a explicat că aceştia au resigilat cutiile primite de la procurori, după ce le desigilaseră, pe motiv că documentele nu erau numerotate şi inregistate.
„S-au desigilat cutiile. Erau trei cutii şi s-a constatat că documentele nu erau numerotate şi înregistrate, motiv pentru care s-au resigilat să se întâmple lucrurile în deplină legalitate”, a spus Andronescu.
„Nu sunt emoţionată, sunt amărâtă şi revoltată că trăiesc asemenea momente”, a adăugat Andronescu.
Fiind întrebat când va reveni la Comisie, acesta a spus: ‘Când mă sună dânşii’. ‘Acum va fi obligatoriu ca procedură să fim însoţiţi de un avocat, pentru că sunt documente create de… dar nicio problemă’, a precizat fostul ministru.
De asemenea, a mai afirmat că situaţia este ‘perfectă’. ‘Perfectă, este o situaţie perfectă pentru toată lumea, nicio problemă’, a mai arătat Mihăilescu.
Ecaterina Andronescu, ministru al Educaţiei şi Cercetării în perioada 28 decembrie 2000 – 19 iunie 2003, şi Şerban Mihăilescu, ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului în perioada decembrie 2000 – octombrie 2003, sunt cercetaţi de DNA în dosarul licenţelor IT.
Biroul Permanent al Senatului a hotărât pe 1 octombrie să înainteze Comisiei juridice copiile materialului probator şi referatul DNA prin care se solicită declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale în cazul celor doi foşti miniştri, dând un termen comisiei de 15 zile pentru întocmirea unui raport, care urmează a fi înaintat conducerii Senatului şi apoi plenului.